Klausův poradce: Policie by měla stíhat celou Nečasovu vládu

25.09.2012 12:47

Poradce prezidenta republiky, místopředseda Strany svobodných občanů a kandidát do Senátu na Praze 2 Jiří Payne míní, že by kvůli aféře s otravou metylalkoholem měla být trestně stíhána celá vláda Petra Nečase.

Klausův poradce: Policie by měla stíhat celou Nečasovu vládu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake

„Formulovat trestní oznámení, tak na to teď asi nemám čas, ale jako podnět státnímu zastupitelství to chci poslat. Jde o to, že když si stát určí výkon nějaké státní správy, tak ji musí vykonávat a pokud zanedbáním této správy umožní, aby někdo páchal trestnou činnost, tak by se mělo hledat, kdo je spoluviníkem z hlediska státu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Payne.

„V zákoně o lihu je výslovně uvedeno, že za trh s lihem odpovídá celní správa. Celní správa byla povinna to sledovat. Neberu Kalouskovu výmluvu, že posláním celní správy je jenom sledovat otázku daní a že jí nezajímá obsah či kvalita zboží. Přece na tržištích se má sledovat, zdali výrobky jsou originální a zda to nejsou padělky,“ dodal Payne.

Payne: Vláda nese přímou odpovědnost za všechny oběti a měla by být stíhána

„Prohlašuji, že vláda nese přímou odpovědnost za všechny oběti a ministři by za to měli být stíháni. Prvním z nich je ministr Kalousek: celní správa má za povinnost dohlížet na pravost prodávaného zboží a to dokonce i když na něm není státní kolek. Zákon o lihu však navíc výslovně stanoví, že dohled nad regulací trhu s lihem má celní správa, za kterou zodpovídá ministr financí,“ udeřil Payne.

Payne se ptá, k čemu máme takový stát, který neplní své povinnosti. Pokud by stát nepřevzal odpovědnost, tak by za nákup alkoholu nesl odpovědnost občan: „Zkusme si představit jiný stát, než je ten náš, který nezavede na alkohol žádnou spotřební daň. Nebude tam existovat žádný ilegální alkohol, ceny budou odpovídat trhu a kvalitě a občan si sám vybere, jaký alkohol si chce koupit. Pak může stát tvrdit, že případný prodej otráveného alkoholu je čistě soukromoprávním problémem prodávajícího a kupujícího“.

Pokud stát zavede regulaci, přebírá i odpovědnost

Stát odpovědnost ale má. „Zavede-li však stát spotřební daň, v našem případě dokonce v nehorázné výši, vytvoří černý trh a vytvoří prostor pro kriminalitu, která by jinak vůbec neexistovala. Kolem nelegální produkce nezdaněného alkoholu se přirozeně nabalí další kriminalita. To je ale kriminalita jiného druhu, než obyčejná krádež či ublížení. Je to kriminalita, kterou stát svou regulací vytvořil, a proto za ní nese plnou odpovědnost. Náklady na zavedení alkoholové regulace obnášejí nejenom kolky, celní správu, policii, pokles výběru daní z alkoholu, ale i plnou odpovědnost za kriminalitu, kterou nepřiměřená státní regulace způsobila. I nezamýšlené důsledky státní regulace jsou odpovědností státu, tedy vlády. Kdyby nebyla speciální státní regulace alkoholu, nikdo by na otravu metylem neumřel! Řízení pod vlivem alkoholu, kterým Kalousek na svou obhajobu argumentuje, je kriminalitou jiného druhu. Žádný organizovaný zločin neorganizuje opilé řidiče, zato lihovou mafii však má stát zcela na zodpovědnost.“

Payne říká, že když se nyní politici předhánějí v tom, kdo navrhne přísnější regulaci, musí si také připustit, že ponesou plnou trestní odpovědnost za případné nefungování státu. Občan podle něj navíc není povinen rozlišovat, co má který ministr ve své kompetenci.

Vláda vyzývá k převratu

„Vláda jako celek je pro něj partnerem a vláda jako celek také nese odpovědnost. Kdyby si občan koupil láhev bez kolku, je to čistě soukromoprávní záležitost trhu a stát může argumentovat, že za to nemůže. Pokud ale stát přikáže, že každá lahev musí být opatřena kolkem, přejímá přímou odpovědnost. Občan nemusí zkoumat, který ministr má co kontrolovat, pro něj výrobek opatřený státní pečetí vstupuje na trh, který stát sám svou regulací zdeformoval. Proto občan právem může státu dávat za vinu oběti, které spoléhaly na státní regulaci a na odpovědnost státu za její důsledky,“ zdůrazňuje místopředseda Svobodných.

„Kdyby mělo platit, co řekl ministr Kalousek, že stát za nic nemůže, že jen tak vydává regulaci, ale nemá žádnou odpovědnost za její naplňování, pak je to výzva k převratu. Nemá-li stát žádnou odpovědnost, pojďme tuto vládu svrhnout a pojďme nastolit zcela jiný politický režim – třeba nějaký přívětivý stát. Regulace bez odpovědnosti nemá smysl a takovou regulaci nejen že nikdo nemusí poslouchat, ale svobodný občan je dokonce povinen poslušnost odmítnout,“ apeluje Payne.

Payne si myslí, že místo zpřísňování regulace by stát měl snížit spotřební daň tak, aby se ilegální produkce lihu nevyplatila. Vyřešilo by to podle něho všechny problémy a stát, kromě toho, že by ušetřil na státní správě, by dokonce vybral více peněz na daních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…