Knížák rýmuje o pravdoláskařích: Jsme vyvolení, zapliveme svět

07.02.2013 16:48

Bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák vydal básničku o tzv. pravdoláskařích. O příznivcích Václava Havla psal nevybíravě již po exprezidentově pohřbu. Nyní se do nich pouští zřejmě v souvislosti s prezidentskými volbami.

Knížák rýmuje o pravdoláskařích: Jsme vyvolení, zapliveme svět
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Podle některých komentátorů prezidentská volba rozdělila Českou republiku. Na jedné straně jsou příznivci Miloše Zemana, který ve výsledku zvítězil, na straně druhé voliči Karla Schwarzenberga. „Poslední akce tvrdého jádra Schwarzenbergových příznivců je za hranou. Co více - je též poučná, neboť prohlášení 'Miloši Zemane, nejste a nebudete mým prezidentem' do značné míry symbolizuje jejich pomýlení,“ napsal například Michal Musil na serveru iDnes.cz.

Pravděpodobně na povolební projevy reaguje básnička Milana Knížáka, kterou ve čtvrtek zveřejnil na svých internetových stránkách MilanKnizak.com. „Se svazáckým nadšením potíráme všechny, co se od nás liší. Jen pravda a láska z nás čiší,“ rýmuje Knížák.

„Svatý Václave Havle, odpusť nám naše viny, nabrus nám naše sliny. Zapliveme svět, pravdou a láskou zahubíme všechny, co s pochybností v srdci žijí,“ píše v básničce, kterou pojmenoval S planoucí svatozáří.

Pravdoláskaři podle něj chtějí ovládnout svět pravdou a láskou, a kdo nebude souhlasit, toho zlikviduje kultura a věda. V Knížákově ironické básničce se také pravdoláskaři prohlašují za vyvolené, kteří se nikdy neskloní a modlí se ke svatému Václavu Havlovi.

O bývalém prezidentovi se Knížák již dříve několikrát vyjádřil, ostřeji ale o některých jeho příznivcích, například po Havlově pohřbu. „Pokud necháme prohlásit Václava Havla za svatého a budeme pořádat hysterické tryzny při každém výročí jako projev neutuchajícího kultu osobnosti, samozřejmě to vyvolá protitlak u těch, kteří nesdílí toto devótní oslavování,“ psal tehdy na svých stránkách.

„Měl jsem k Václavu Havlovi velké výhrady. Považoval jsem ho za špatného státníka, za člověka, který je sebestředný a neschopný reálného uvažování. O tom jsem se několikrát osobně přesvědčil. To však neznamená, že bych mu nepřál důstojný pohřeb, naopak. Když už, bohužel, zesnul, což se při jeho zdravotním stavu dalo očekávat, tak by mi důstojný, neokázalý a vřelý pohřeb připadal daleko vhodnější a smysluplnější než trapné dlouhotrvající, a stále nastavované divadlo,“ dodával Knížák.

S PLANOUCÍ SVATOZÁŘÍ

S planoucí svatozáří
A se svazáckým nadšením
Potíráme všechny co se od nás liší
Jen pravda a láska z nás čiší
I z našich lží se line láska
(přitom slastně mlaská)
Hrdí pohrobci falše a pýchy
S intrikami ve štítu
Kapitalizmus je lichý
Pomlouváme republiku
Sepisujem encykliku
Modlíme se k svatému Václavu
Přitom si klepeme na hlavu
Jak je to všechni špatně
Svatý Václave Havle
Odpusť nám naše viny
Nabrus nám naše sliny
Zapliveme svět
Pravdou a láskou zahubíme všechny
Co s pochybností v srdci žijí
Jsme vyvolení
Jsme trvale v říji
My neskloníme šíji
Pravdou a láskou ovládneme svět
Všichni budou zalévat ten květ
Ty co se vzepřou zlikviduje kultura a věda
Všem nepřátelům běda
S láskou ve tváři
Vzkazujou pravdoláskaři

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…