Kníže: Na Hrad patří flegmatik, a Zeman se lehce rozzuří

24.01.2013 12:05

Kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) říká v rozhovoru pro server iDnes.cz, že na svém soupeři v souboji o Hrad Miloši Zemanovi (SPOZ) obdivuje jeho bohorovnost. Zeman se ale také snadněji rozčílí a to podle knížete není pro prezidenta právě to nejlepší. Schwarzenberg je flegmatik, právě proto by měl na Hradě usednout on.

Kníže: Na Hrad patří flegmatik, a Zeman se lehce rozzuří
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

"Myslím, že jsem na to díky mému životu více připraven než Miloš Zeman. Já bych zdvořile řekl, že bych byl lepší prezident díky tomu, že jsem větší flegmatik. Myslím, že není dobré, když je prezidentem člověk, který se lehce rozzuří," říká v úvodu rozhovoru kníže. Sám sebe vidí jako člověka, který není schopen nenávidět. To je možná i důvod, proč nebyl v kampani útočnější, ale jinak je to prý výhoda.

Nebojte se o majetek

Prvním úkolem prezidenta bude podle názoru Schwarzenberga opětovné sjednocení společnosti. Ta se rozdělila nejen během kampaně, ale už dlouho před ní, což je vidět třeba na jednáních Poslanecké sněmovny. Ministr zahraničí v této souvislosti vysvětluje  i to, proč odešel ze Sněmovny, když opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě kvůli amnestii prezidenta Klause. Ministr uznává že vláda za ni nese spoluzodpovědnost a proto zdůrazňuje, že o ní měli být členové vlády informováni předem. Dodává ale, že kvůli neinformování nebude na vládní post rezignovat, to by prý nemělo smysl.

Možný příští prezident také znovu uklidňoval voliče, kteří se po jeho výroku o Benešových dekretech při debatě v České televizi snad začali bát o majetek. Poválečné uspořádání je zkrátka neměnné. "Nechal jsem to na ministerstvu zahraničí několikrát přezkoumat, například když chtěl pan prezident českou výjimku před podpisem Lisabonské smlouvy, jestli je to opravdu nutné, nebo ne," uvádí.

Politický turista

Příznivci Miloše Zemana vyčítají členovi této vlády i skutečnost, že cestuje od jednoho politického uskupení ke druhému, od ODA k Zeleným s jejichž pomocí kandidoval do Senátu, až po TOP 09, kterou zakládal s Miroslavem Kalouskem. Proč takto "cestuje"?

"Byl jsem pouze členem ODA a teď TOP 09. Svého času jsem kandidoval do Senátu za "Uhelných skladů" (lidový název pro někdejší Unii svobody). Kdyby Zelení prokázali jistou soudržnost a drželi by pohromadě, tak bych jim zůstal věrný. Mě štvaly ty hrozné spory mezi nimi. Tak beznadějně se mezi sebou poprali, že to bylo smutné," popsal své důvody kandidát.

Pohled konzervativní TOP 09 a Zelených na ochranu životního prostředí se od sebe prý moc neliší. I konzervativci jako Schwarzenbergův otec prý měli na srdci ochranu krajiny. Ve spojitosti s TOP 09 se kníže zastává i svého stranického kolegy ministra financí Miroslava Kalouska. Schwarzenberg zkrátka nevěří, že si Kalousek nakradl.

"On je velmi šikovný politik. Je kromobyčejně neoblíbený. Podle mého názoru až neprávem. Vytvořil se z něj netvor, který není. Jenom když se podívám, jak skromně žije, tak různým blábolům, jak si nakradl, nevěřím," zdůrazňuje. Vyvrací i spekulace o tom, že by snad Kalouska požádal, aby se teď příliš neukazoval, protože není u občanů populární.

Přepálená kampaň

Čím blíže je druhý den voleb, tím častěji se objevují výzvy k podpoře jednoho nebo druhého kandidáta. Faktem ale je, že na adresu Karla Schwarzenberga zaznívají tyto výzvy častěji. Nemá strach, že tím otráví voliče? Podle jeho názoru je to sice možné, a účast voličů ve druhém kole sehraje v těsném souboji důležitou roli, ale je třeba připomenout, že tyto výzvy vyjadřuje aktivizovaná občanská společnost a ne kandidát sám.

Schwarzenberg také v rozhovoru již po několikáté zopakoval, že by byl proti referendu o přijetí eura, neboť jsme se k jeho přijetí zavázli vstupem do EU, ale nemáme řečeno do kdy musíme společnou evropskou měnu zavést. To je na nás. Není také připraven často chodit na jednání vlády, což hodlá praktikovat Miloš Zeman, pokud v přímé volbě zvítězí. Podle knížete by měl prezident navštěvovat zasedání vlády jen výjimečně.

Nakonec přišla řeč také na neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera. Podle Schwarzenberga Fischer zkrátka neunesl fakt, že je až třetí na cílové pásce. Teoreticky může také Schwarzenbergovi mít za zlé, že se v republice objevili billboardy upozorňující na jeho členství v KSČ. S touto akcí ale prý kníže nemá vůbec nic společného.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…