Komárek: To je výsměch, pane Zemane. Trochu slušnosti ke knížeti

05.04.2013 8:29

Další důkaz bídy a nízkosti naší politiky. Tak nahlíží komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek na spor, který se rozhořel mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Zeman by totiž rád na místě velvyslance na Slovensku spatřil choť exprezidenta Livii Klausovou. To se ale šéfu diplomacie ani za mák nelíbí.

Komárek: To je výsměch, pane Zemane. Trochu slušnosti ke knížeti
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 15285 lidí

Livia Klausová se podle Komárka může chlubit nejen zkušenostmi a vzděláním, ale i rozhledem a šarmem. Její jmenování by se tak stalo velkou mediální událostí a každá reklama tak malé zemi, jako je Česko, by prý prospěla.

Komárek ale poukazuje na základní problém prezidentova kroku: Zeman se se jménem Klausové vytasil sám a proti všem zvyklostem. Jmenování velvyslanců je sice jednou z kompetencí hlavy státu, avšak navrhnout by je měl ministr zahraničí. Tedy právě Schwarzenberg, který před pouhými dvěma měsíci prohrál ve vyčerpávající a velmi osobní volební kampani. „Zemanovi jako vítězi by slušela velkorysost a slušnost vůči poraženému, který podal mimořádný výkon,“ domnívá se komentátor.

Zeman: Jen amatér by komentoval obsazení ambasády

Navrhnout proto na velvyslanecké místo právě Klausovou, která se zapojila do Zemanovy kampaně a urážela Schwarzenbergovu ženu, je podle názoru Komárka výsměch. A to i přes její přednosti. „Čekat, že ke státu loajální Schwarzenberg srazí podpatky, by mohl jen někdo, kdo vůbec nechápe lidskou povahu. Buď ji nechápe prezident republiky, nebo vyhlásil svému ministrovi zcela zbytečnou válku a musí očekávat palbu z druhé strany,“ domnívá se Komárek.

"Moji část odpovědi začnu citací českého premiéra Petra Nečase, který asi před čtrnácti dny správně prohlásil, že k této otázce se veřejně vyjadřuje, dokud jednání neskončí, pouze amatér. Já jsem, jak známo, odmítl tuto zprávu komentovat. Posuďme tedy míru amatérismu nebo profesionality v závislosti na takzvaném Nečasově kritériu," vyjádřil se ke sporu Zeman na čtvrteční tiskové konferenci po jednání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…