Komentátor Mitrofanov: Dienstbier je pro některé "takovej nějakej chytrej"

06.02.2013 10:33

Alexander Mitrofanov, komentátor deníku Právo, vystoupil v České televizi s analýzou dalšího vývoje v ČSSD. Tam prý dochází k pnutí mezi křídlem Sobotkovců a Haškovců, která představují rozdílné přístupy k nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi, i k jeho straně SPOZ. Je otázkou, co se bude dále dít. Někteří představitelé ČSSD však mají velmi špatnou pozici.

Komentátor Mitrofanov: Dienstbier je pro některé "takovej nějakej chytrej"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

„V pojetí předsedy Bohuslava Sobotky by ČSSD měla být samostatná strana, která ale bude normálně komunikovat a mít dobré vztahy s prezidentem Zemanem,“ odhaduje komentátor Mitrofanov.   

Vztahy vedení ČSSD se Zemanem jsou podle něj různé.“ Škromach je jeho starý spolubojovník, Dienstbier otevřený nepřítel,“ uvádí pro příklad. Někde mezi nimi je předseda Sobotka. Osobní vztahy mezi ním a Zemanem však prý nejspíš nebudou příliš důležité. „Bezesporu jsou tam animozity, ale důležitější bude scénář vzájemných vztahů, který oba mají,“ odhaduje.

Klíčový prý bude i vztah k Zemanově straně SPOZ. „Sobotka zaujímá pozici, že to strana vůbec není. Hašek říká, že jednat se musí, a mluví o sbližování obou subjektů,“ zrekapituloval přístupy komentátor. Až na sjezdu prý uvidíme, který z těch postojů je realističtější.  

Pozice zemanovského křídla strany je však prý nyní poměrně silná. „Oni se neopírají o nějaké hodnoty, ale o představu, že půjdou za silným vůdcem, který jim dá nějaké prebendy,“ vysvětlil. Naopak zástupce opačného tábora Jiří Dienstbier je prý většině sociální demokratů spíše podezřelý.

„Pro většinu ČSSD je Jiří Dienstbier „takovej nějákej chytrej“. Vystupuje sebevědomě, nepřistupuje na dohody, takže vypadá, jakoby nebyl jejich,“ myslí si Mitrofanov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…