Koskuba: Viděl jsem soud s Bártou a... promiňte, ale nerušme klecová lůžka

11.03.2012 8:50

TÝDEN S Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera se vyjadřují v hodnocení tohoto týdne ke dvěma základním tématům: K soudnímu procesu s Vítem Bártou, Kristýnou Kočí a dalšími členy Věci veřejných. A pak také k hrozbě vyhazovu tisíců učitelů z českých škol, o které se v tomto týdnu zmiňovala hojně média.

Koskuba: Viděl jsem soud s Bártou a... promiňte, ale nerušme klecová lůžka
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

„Musím se přiznat, já tohle tragikomické vystoupení už ani nesleduji. Jednak mám, asi jako většina dalších lidí, naprosto jiné starosti. A taky mne občas zlobí žaludek. Plně mi proto stačilo vidět v TV zprávách vystoupení pana”pětistovky” Johna a pochopil jsem, že je v zájmu mého vlastního zdraví ve sledování soudního procesu nepokračovat. A taky jsem vlastně někde zahlédl pana “Napoleona” Bártu plakat v soudní síni. Jako kdyby mu ukradli oblíbenou hračku,“ svěřil se v komentáři prvního tématu ParlamentnímListům.cz Koskuba.

Přiznal se, že mu i z toho střípku, který viděl, bylo smutno. „Kdybych byl psychiatr, možná bych v tom nalezl ještě více zajímavého a vypovídajícího. Paní Joanne Rowlingová jistě promine, ale my zde v Čechách prostě nemůžeme rušit klecová lůžka. Budeme je ještě moc potřebovat. Dej Bůh, zvláště pak po trojkoaličním schválení církevních restitucí, aby je nepotřeboval i mladý pan předseda senátu. I když jako lékař bych se mu ani nedivil! Vydrží-li tuto soudní taškařici bez úhony, měl by jej asi pan prezident navrhnout do Ústavního soudu. Zasloužil by si to,“ říká dále Koskuba.

Koskuba: Veverky jsou tragédií země

Ale ať už prý proces dopadne jakkoliv, je podle Koskuby naprostou tragédií této země, že něco takového, jako jsou “veverky”, sedí ve sněmovně a dokonce ve vládě. „Dochází nám vůbec, že někteří z aktérů mají moc nad životy a osudy miliónů lidí této země? A to na dlouhou dobu? A víte, co mě taky fakt štve? Že najednou podobně uvažují už i novináři. Jako kdyby právě mnozí z nich fakticky nestáli za vzestupem této strany. To bylo před volbami slávy! To bylo prostoru, pozitivních komentářů, jak potřebnou je nová strana. Jakou nadějí jsou právě VV pro tuto zem a změnu politické kultury. Tedy v tom posledním vlastně měli pravdu. I když asi jinak, než troubili do světa. Bez ohledu na jistě i mnohé negativní zkušenosti s délesloužícími parlamentními politickými stranami by si měli předvolební nadšenci přiznat, že takovou “politickou kulturu”, jakou předvádí právě veverčáci, by nevymyslel ani ten nejsmělejší autor sci-fi  románů. Dokonce ani Jules Verne o tom nic nenapsal. A to vymyslel, či přímo předvídal, mnohé! To ti naši oranžoví bambulové, údajně zkoušející si koupit lepší místo na kandidátce, jsou úplní příštipkáři. Byť to neznamená, že nejde, potvrdí-li se to, o velikou ostudu. Myslím si, že by zmínění mediální propagátoři měli přijmout svou část viny. Ať chceme, nebo ne, právě oni ovlivnili výsledek voleb. Vedle Ústavního soudu ve službách poslance Melčáka. Pochopitelně. To abych byl spravedlivý. A že jsem poněkud proti určitým médiím zaujatý? Nikoliv, jenom bych uvítal, kdyby sama k sobě byla stejně kritická, jako k druhým. To druhé je totiž moc snadné. To první chce odvahu. A tu by, sakra, dobří novináři mít měli, ne,“ myslí si Jiří Koskuba.

A dodává jako příklad komentář jedné redaktorky. Na otázku kolegy, zda-li si myslí, že tento soudní proces nějak ovlivní pozici vlády páně Nečase, odpověděla prý přibližně takto. „Bude-li pan Bárta odsouzen, ani moc ne.“

„Jistě, zvláštní až překvapivé - alespoň jinde než v ČR - konstatování.  Ale zřejmě realistické. Ve jménu koryt se pod rouškou nutných zmatlaných reforem pojede dál. Sice třeba bez Víti, ale pojede se dál. Chudáci lidi. Poté však tato dáma pravila, že spíše problém pro pana premiéra nastane, když plačtivý pan Bárta bude uznán nevinným a bude-li trvat na svém návratu do vlády! Jasně, oboje vyznělo vlastně šíleně. V zemi s částečně zachovalou morálkou a ctí, jako je možná ještě Japonsko, by vše končilo rituální sebevraždou potrefených. Ale ona ta paní redaktorka bude mít pravdu! Jistě, bylo by normálnější, ať už to dopadne jakkoliv, kdyby se vláda s tolika aférami odporoučela. A byl-li by pan Petr Nečas opravdu “čistý”, musel by mít žaludek asi hodně v pořádku. Jestliže tohle je ta demokracie, kterou údajně světu dali staří Řekové, tak musím prohlásit, že si ti pacholci tu svou krizi zaslouží! Nechť mi prominou,“ konstatuje v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Poslouchat u soudu kdo koho si kde nahrával, nemám potřebu

Jeden z největších procesů poslední doby nesleduje a nesledoval ani senátor ODS Jaroslav Kubera. A to, jak přiznal ParlamentnímListům.cz, jinak sleduje dění v zemi po celých 24 hodin na stejnojmenné veřejnoprávní televizní stanici.

"Víte, sledovat několik dnů po sobě hádky o to, kdo koho si kde nahrál, opravdu nemusím a nemám ani potřebu. Podle mého se ukáže, že celá podstata příběhu tkví v tom, že prostě ty lidi neměli prachy, a tak si o ně řekli nebo jim byly nabídnuty. Chápu toho soudce, se kterým jsem si v těchto dnech jako jedinou aktivitu v tomto směru, s chutí přečetl rozhovor, že se bavil tím rozčarováním "veverkářů" nad tím, že si neuvědomili to, jak si odhlasovali snížení platů a pak se nestačili divit, že jim ty peníze chybějí. Svědčí to i o tom, že je většina poslanců, s odpuštěním, podělaná, proti něčemu se razantně ozvat a postavit. Aby si někoho, včetně občanů nenazlobili. Takováto vlastnost by ale přece politikům měla být cizí," řekl k prvnímu tématu ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Kubera. A v té souvislosti ukázal ještě na jeden další možný paradox.

Když zavřou Bártu, chce to změnit Ústavu? Neblbněte...

"No líbí se mi, jak se najednou objevily hlasy, co by se dělo, kdyby toho Víta Bártu zavřeli, když by mu i ve vězení zůstal poslanecký mandát. Prý je nutné pro tyto případy udělat úpravu v Ústavě - samozřejmě, že s tím ihned začala aktivně pracovat Miroslava Němcová. Já ji chápu, asi se chce zavděčit, když se chce ucházet o post prezidentky, ale proboha, ptal jsem se jí, kolik poslanců či politiků jsme měli v minulých dvaceti letech zavřených, že je to tak nutné řešit? Pokud mě paměť neklame, tak jen Miroslava Sládka, předsedu republikánů, a to ještě jen na pár hodin kvůli volbě prezidenta...," pozastavuje se nad přílišnou horlivostí v některých situacích, na které ovšem velmi ráda ihned reagují média, senátor Jaroslav Kubera.

Přinese budoucnost tisíce učitelů na dlažbě?

Sedmnáct tisíc učitelů, tedy zhruba každý sedmý, má přijít v příštích dvou letech o práci, uvedl v minulých dnech deník Právo s tím, že to vyplývá z materiálu ministerstva financí. Ministr školství Josef Dobeš však tyto informace popřel, i když i ze strany pedagogů obavy trvají.

"Já už dlouhodobě tvrdím, že by se u nás vyplatilo mít na celou řadu věcí tlumočníka z češtiny do češtiny. Člověka, který by vysvětloval třeba i z návrhů zákonů, co to opravdu v praxi může znamenat. A možná že by se uplatnil i při tom, vysvětlovat lidem, že to, co někde padne jako eventuální možnost, neznamená, že už to tak je a bude. Bohužel, média takto běžně pracují a vyvolávají zcela zbytečně v lidech paniku a obavy, místo, aby si ti redaktoři dali práci se do těch materiálů více ponořit. Prostě - někdo někde plácne blbost - a všichni s tím pracují, není vyjímkou, že se té blbosti věnuje i nějaký několikadesetiminutový pořad, kde se to probírá ze všech stran," popisuje současnou realitu svým pohledem Kubera.

Jak připouští, někdy žasne nad tím, zda je to vůbec únosné. "No a pak když si vezmete to, že i v Otázkách Václava Moravce zaznívají někdy v totmto duchu bludy vycházející z toho, co popisuju, tak je jasné, že padá otázka, zda by třeba někdy za to také neměl být snížen Moravcovi plat...A v paměti určitě máme i případ Věry Jourové, ze které konkrétní novináři udělali štvance, ženu v jistém období na pokraji společnosti, u které se nakonec nic z toho, z čeho byla osočena médii, neprokázalo...A kdo za to - vyjma ní - z těch novinářů nesl nějaké následky? Pokud vím, tak nikdo. Stejné to je i v případě, na který se mě ptáte - nápad propustit 17 tisíc učitelů - snad nemohl nikdo brát vážně...," uzavřel druhé téma pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Koskuba: Některé nápady se nesluší ani komentovat...

„Jsou nápady, které se nesluší snad ani komentovat. Za které je vhodnější dotyčného rovnou zastřelit. I když lze uvažovat o tom, že si možná zaslouží vyhodit ti pedagogové, kteří některým z mocných podepsali maturitní vysvědčení či vysokoškolské tituly. Ale nehodlám jmenovat. Není vůbec nesnadné nalézti si patřičné osoby sám,“ uvedl k druhému tématu poslanec ČSSD.

„Pan profesor na Hradě promine, ale jeho opětovně vyjádřené nadšení z pana ministra Josefa Dobeše, mimochodem rodem právě veverčáka s praxí v ABL, svědčí minimálně o značném přepracování hlavy státu. A to projevuji na mě nebývalou dávku diplomatického vyjádření. Ještě by scházelo, aby třeba navrhl zákon: Pan ministr Josef Dobeš se zasloužil o vzdělanost národa. A taky záchranu plzeňských práv.  Zřejmě jde o školu podle jeho gusta. Co k tomu dodat. Byť študáci za její úroveň asi moc nemohou. Alespoň ti, co tam chodí i ve všední dny a několik let,“ pokračoval ve svém komentáři minulých dnů pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

A dodal, že je poněkud jednotvárné, když se dělají průzkumy společenské prestiže různých profesí, že většinou vítězí lékaři. I když jim nyní dosti spravedlivě na paty šlapají hasiči.

Učitele národů máme jednoho, ale ničitelů národa více...

„Ty však prý z třetiny propustíme. Kvůli úsporám, pochopitelně. Ale právě na učitele se pak dost zapomíná. Cožpak nám nedochází, že bez kvalitních učitelů a škol by nebyli ani ti doktoři? Že bez kvalitních a dostatečně ohodnocených učitelů budeme národem ještě hloupějším, než se momentálně zdá? Bez lékaře se tu a tam někdo obejde. Učitele od dětství potřebuje naprosto každý. Mělo by nás to trknout. Není-li tajným cílem vlády udělat z nás národ naprostých pitomců. I když na druhé straně - čím hloupější, tím lépe se mu možná vládne, ovládá se, že? Avšak nebuďme k ministrovi školství zase až tak přísní. Co zvorá zde v Čechách, může na druhé straně prospět jiným. Buďme přející!  Kupříkladu díky jemu Evropská unie ušetří miliardy z dotací, které k nám jinak mohly dorazit. Takto je lze prošustrovat jinde a jinak. Nu a donesou-li se třeba aktivity a nápady páně ministrovy až do Holandska, pak bezpochyby rychle a levně může vzniknout nová trasa metra. Asi z Naardenu do Amsterdamu.  Jan Amos Komenský se musí totiž v hrobě tak otáčet, že to ani jinak dopadnout nemůže,“ řekl dále Koskuba.

A shrnul: „Aby nedošlo k mýlce. Tohle nemá být pokus o legraci. Ona to totiž vůbec žádná sranda už není. Učitele národů máme jen jednoho. Ničitelů národa rozhodně více. Je smutné, že nejčastěji se houfují ve Strakově akademii. Odchyt zatím není povolen. Škoda.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…