Koskuba potupil aktivisty z Olšan: Hanobit hroby může jen primitiv a srab

01.03.2014 10:20

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži z opačného politického spektra i v tomto týdnu v názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba tentokrát hodnotí poselství projevu Miloše Zemana v Evropském parlamentu i to, jak nahlížet na některé poměrně vyhrocené události týkající se KSČM.

Koskuba potupil aktivisty z Olšan: Hanobit hroby může jen primitiv a srab
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Projev Miloše Zemana v EU - líbil se osloveným politikům, či nikoli? Jelikož asi nejvíc zájmu vzbudilo to, že chce co nejrychleji v ČR euro, na místě je otázka – byť je samozřejmě nesporné respektovat dohody -  zda to bude pro české občany dobře, či naopak problém.

„Pokud mám začít hodnocením ze svého pohledu na projev – upřímně, první dojem –  nic moc. Pan prezident ať promine. Sluší se rovněž přiznat, že v pohledu na EU a milované skandinávské daně se spolu asi nikdy neshodneme… Jenže pak se do něj klasicky pustili komentátoři. Ať už máte na přímo zvolenou hlavu státu názor jakýkoliv, nelze si nevšimnout, že právě u něj je v médiích všechno tak nějak špatně. Zatímco kupř. poražený protikandidát má u nich naopak jakýsi ‚generální pardon‘. Ve vší úctě, to není zrovinka fér. V noci jsem si proto raději dal ve sledování zpravodajství repete. A pak mi došlo, že pan prezident své vystoupení pojal dosti netradičně. Byť anglicky, po česku, tak nějak švejkovsky. Jak alespoň doufám. Možná též způsob, jak dát tamním připrděným přeplaceným bruselským byrokratům najevo jistý nadhled. Třeba jim to dojde,“ reagoval nejprve na téma poslanec Koskuba. Poté pak přešel k tomu, jaký pohled na rychlé přijetí eura má on sám.

„Nestojím o něj, nejenom proto, že třeba oproti dolaru je první bankovkou nesmyslně až 5 euro. Zdánlivá maličkost. Jen prkenice plná drobných. Navíc tento geniální nápad eurobankéřů jistě ocenil každý, kdo platil bakšiš v orientu. Po jednodolarovce sáhne každý, jednoeurominci nechce nikdo. Přitom koukněte se pozorně na naši obyčejnou českou korunu. Není to vůbec ošklivá mince. Naopak. Není její chybou, že se za ni už ani na veřejném WC nevyčůráte. A že první naší bankovkou je až stokoruna. Neplatí holt to, co dříve. Hodnotu ztrácí cíleně. Však také od toho živíme pány guvernéry ČNB a jiné tzv. experty. Mimochodem, díky právě jim je též i zlato z rezerv národní banky fuč. Prý výhodně,“ poznamenal dál pro ParlamentníListy.cz ve svém komentáři Jiří Koskuba.

Koskuba: EU je jako naše jízda na Titanicu, na kterém pro nás zbyly lístky hlavně do podpalubí

Jak dodal, tak lze pokračovat. I proto se prý obává, že přijetí cizácké měny se nakonec nevyhneme.

„V roce 2003 jsme si totiž v referendu skoro 80 procenty hlasů euro-cestu vybrali. Že za ubohé voličské účasti? Náš problém. Já hlasovat šel. A byl jsem proti, přiznávám. Snad mi oranžová strana promine. Ale většina rozhodla jinak. A tak se demokraticky, tj. společně, vezeme na palubě EU jako na bájném Titanicu. Luxus na pohled, navíc prý nepotopitelný. A tak ani lístky nejsou nejlevnější. Díky tomu mnohým dnes už došlo, že na nás nezbyly ani kajuty druhé třídy. Spíše pouhé podpalubí s mřížemi. Ať už se jmenují fiskální pakt nebo jinak. Díky Titanicu snad známo, nač tam byly. Pravda, vystoupit z parníku, na který jsme se nalodili dobrovolně, i někde uprostřed cesty na širém oceánu lze. Ale většinou to nedopadne moc dobře. Bojím se, že to vědí i ti nejznámější euroskeptici. Jinak by, byť za jistého křiku, stejně nakonec nepodepisovali vše, co jim Brusel nařídí. Omlouvám se za tato poněkud pochmurná slova,“ konstatoval Koskuba.

Důchody v eurech? Dostaneme tři čtyři bankovky a bude to...

Podle něj ale v EU existují bezpochyby i jistá pozitiva. „Směrnice na mysli nemám. Mladí si možná časem zvyknou. Sám však stárnu. Přes rekordní skandinávskou výši sociálního  pojištění, při západních cenách i daních, ale mnohdy balkánských platech jsou české penze více než ubohé. Kam se však jenom ty vybrané korunky poděly, co? Ale až nám důchod opravdu vyplatí v eurech, což budou pro mnohé lidi pouhé 3-4 bankovky po stovce, pochybuji, že se budeme cítit jako rovnocenní občané EU. S běžnými platy to nejspíše bude podobné. Jako dnes na Slovensku. Přitom tak kladně různými finančními a ekonomickými odborníky hodnoceném. Možná proto, že oni již dávno mají své mzdy opravdu bruselské. Holt všichni jsme si rovni. Ale ti vybraní jsou oproti obyčejným přece jenom o něco rovnější… Mýlím-li se, potom se znovu omlouvám,“ zakončil první téma Koskuba.

Kubera: Pozitivní bylo, že projev Zemana se lišil od těch, na které jsou v EU zvyklí

Podle senátora Jaroslava Kubery byl projev prezidenta Zemana v Evropském parlamentu pro jeho osobu typický a ničím zásadním nepřekvapil. „Některé sny, které nastínil, jsou v podstatě nesmyslné, ale jako pozitivum bych viděl to, že jim přednesl projev takového rázu, na který tam nejsou zvyklí. Myslím, že v určitých momentech byli velmi překvapení a když v závěru řekl něco ve smyslu, že EU má rád, bodoval," uvedl senátor pro ParlamentníListy.cz. K tomu, zda je dobré pro Česko hledat co nejkratší cestu za eurem, začal trochu oklikou.

„U nás je problém v tom, že se naši politici se bojí, jsou ustrašení, a tak nejsou schopni vyjednat pak pro Česko v jakýchkoli případech dobré a přijatelné podmínky. Jaká si stanovíme kritéria. A to se obávám, že se může dít opět v souvislosti s tím přijetím eura. Osobně v tom nevidím ale zas takovou katastrofu, jako v našem připojení k takzvanému fiskálnímu paktu. To nás může ekonomicky položit na lopatky. Nicméně touha po euru je spojená zejména s posedlostí také za každou cenu vyčerpat všechny dotace. Do jaké míry to bude k užitku, uvidíme," řekl Kubera. V souvislosti s Evropskou unií pak zmínil ale ještě jeden svůj postřeh. Týká se dění na Ukrajině.

„Zajímavé je, že dokud byl Janukovyč ochotný podepsat s Unií tu Asociační dohodu, tak nikomu v Bruselu nevadilo, že má soukromou ZOO a zlaté kohoutky v paláci. Bodejť, oni to i někteří ti europoslanci totiž doma mají taky. Ale když začalo být jasné, že tu dohodu nepodepíše, rozpoutalo se to, co jsme viděli," poznamenal.

KSČM pod drobnohledem i ve spárech paragrafů

Martě Semelové (KSČM) hrozí za její výroky ohledně Milady Horákové až deset let vězení, uznal-li by ji soud vinnou. Zatím míru její viny zkoumá policie. Nedostáváme se ale tím někam do roviny, kdy se bude zavírat za slova? Na druhou stranu, u hrobu Klementa Gottwalda došlo k jednání antikomunistů, které také nakonec bude řešit policie, zda nepřesáhlo hranici zákona. Jaký pohled na obě události mají Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera?

„Paní poslankyně svými některými výroky reprezentuje historii, nikoliv současnost. Nejde o můj šálek čaje. Možná tím dělá KSČM medvědí službu. Tedy za předpokladu, že se tato rudá strana ze své temnější minulosti poučila, národu se opravdu upřímně omluvila a tudíž změnila. Nerad bych se dopustil hrubosti, ale možná by se paní magistra lépe vyjímala někde jako muzejní exponát než jako představitelka parlamentní strany. Očividně patří ke starým kovaným kádrům. Umím si ji dost dobře představit v brigadýrce s hvězdičkou, přepásanou koženou bundou a makarovem u pasu. Ve vší úctě, kupříkladu oproti komunistické parlamentní kolegyni paní Ing. Kateřině Konečné jde zřejmě o již poněkud velmi vyběhlý model. Ale stále, bohužel, funkční,“ řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.

Jak poté ale dodal, nicméně je třeba mít na paměti, že jsme v demokratické zemi a paní poslankyně byla řádně zvolena ve svobodných volbách. A to dokonce opakovaně v pravicové Praze.

Koskuba: Soud se soudružkou Semelovou? To snad ne, byl by to návrat do doby, po které se jí stýská

„Nechceme-li tedy popřít jedno z oblíbených sametových hesel Nejsme jako oni, tak se s tím prostě musíme smířit. To je totiž ta skutečná demokracie. Přitom označit mnohé její výroky jenom za ‚velmi nešťastné‘ je minimálně projevem značné kultivovanosti, noblesy až diplomacie. Podobně jako u výroku, že pan prezident dr. Beneš patří před Haagský soud. Mělo by však stačit s podobnými bláboly nesouhlasit, distancovat se od nich. Ale soud? To snad ne. To bychom se vlastně vrátili zpět do doby, po které se soudružce Semelové tolik stýská. Justice má i tak spoustu práce, kterou nestíhá. Ostatně za posledních 24 let nám tady vesele běhá spousta nových lumpů. Byť pro změnu ‚bílých‘. Mnozí by si soudní jednání a následný trest rozhodně zasloužili,“ konstatoval Koskuba.  

Podle něj - ve vší úctě - to druhé „podtéma" je ve světle prvního o to smutnější. „Pochopitelně vycházím toliko ze snímků a textu, které byly zveřejněny. Nebyl jsem tam. Pak by ale tzv. aktivisté, jak se dnes kulantně extrémistům často říká, totiž ve své hlouposti a nekulturnosti dokázali, že ‚jsou jako oni‘. Hrob je hrob a v něm leží mrtvý člověk. Jako lékař jsem za více než 30 let praxe viděl smrti více než mnohý voják. Není to, věřte mi, nic příjemného. Člověk z toho otupí. Ale přesto vždy preferuji označení ‚zemřelý‘ před až děsivě odlidštěným označením ‚mrtvola‘. Připadá mi to správnější, uctivější. Hanobit hroby, a třeba i nepřátel, může pak jenom naprostý primitiv. A až dlouho po bitvě jen obrovský srab. Jenže ono ani uctívat zjevné zločince není to pravé. Hloupost je prostě věčná,“ uzavřel komentář tohoto týdne poslanec ČSSD.

Kubera: Svoboda slova je nad tím a měla by zůstat

I podle Jaroslava Kubery by snahy o to, pohnat Martu Semelovou před soud, nemusely být tak intenzívní. „Svoboda slova by měla zůstat nad tím vším, co pronesla. Ono je totiž důležitější to, kolik najde posluchačů, a těch moc, jak to vypadá, nezískala," domnívá se senátor ODS.

Podle něj však ničit či jakkoli hanobit hroby je nebezpečnější. „Ono to totiž pak s sebou často nese touhu ničit i ty další. Které jsou jen v okolí a jsou v nich ostatky lidí, o kterých ti dotyční nevědí často vůbec nic. Když si připomeneme, že naše evropská civilizace je založená na něčem jiném - tedy na úctě k mrtvým, je špatné tuto tradici pošlapávat. Ani já nevím, co se tam přesně odehrávalo, viděl jsem pouze fotografie z místa. Nicméně v pořádku není ani to, pokud někdo vylepoval na hrobku či náhrobní kámen nějaké transparenty - to už je vedle všeho i ničení majetku, a to by nemělo mít s jakýmkoli vyjadřováním politických postojů nic společného. Jestliže je tam ale někdo jen napíchal do hlíny nebo položil či opřel o něco, pak bych to vnímal podobně jako u těch výroků Marty Semelové," zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…