Krach ranního jednání. Nečas prý po rozkladu své vlády dostane příkaz

23.10.2012 9:06

Dnes začíná schůze Poslanecké sněmovny, která rozhodne o dalším osudu premiéra Nečase. Čím dál častěji se mluví o pádu vlády a hledání dalšího řešení v rámci politických vyjednávání. Ranní úterní vyjednávání se stranickými rebely v ODS totiž zkrachovalo.

Krach ranního jednání. Nečas prý po rozkladu své vlády dostane příkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Pokud si doposud někdo v ODS nepřipouštěl možnost pádu Nečasovy vlády, na začátku sněmovní schůze už ztratili iluze všichni. Již pondělní jednání o daňovém balíčku zkrachovala a podle serveru Aktuálně.cz se premiér Petr Nečas a vůdce rebelů Petr Tluchoř pokusili ještě jednou sejít, ovšem schůzka skončila absolutním krachem. „K ničemu to ale nebylo, jsou neústupní,“ citoval server zdroj z ODS. Úřad vlády popírá, že by se schůzka vůbec konala.

Podle aktuálních informací zkrachovalo i ranní jednání expertní skupiny ODS se stranickými rebely. Jasněji by mělo být po jednání poslaneckého klubu, kde se obě strany budou snažit strhnout většinu poslanců. "Nepoprali jsme se, nepohádali jsme se. Oni mají svoji vizi, které se drží. Klub rozhodne hlasováním," komentoval pro server Lidovky.cz ranní schůzku šéf rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek.

Obě frakce ODS tedy spolu na začínající sněmovní schůzi mohou bojovat. První klíčová bitva se dá očekávat už při schvalování programu schůze. Premiér se bude snažit zařadit daňové změny až na konec jednání, které bude příští víkend přerušeno stranickým sjezdem. Opozice naopak tuší šanci a chce návrh, se kterým vláda spojila svou důvěru, projednat co nejdříve.

Někteří z opozičních politiků už rovnou počítají modré rebely do opozičního tábora a  očekávají, že budou hlasovat proti vládě. „Pro tento postup by měla hlasovat celá opozice včetně té části ODS, se kterou má Petr Nečas problémy,“ říká předsedkyně poslanecké frakce Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Varianta, že vláda nedostane důvěru, je stále pravděpodobnější. Proto se začínají rojit scénáře dalšího postupu po jejím pádu. "Pak se může na kongresu stát cokoliv. I tak to může Nečas ustát. Pokud by ale nebyl zvolen předsedou, může se vytvořit skupina, která bude tlačit někoho jiného," píše Aktuálně.cz.

Premiér je podle Aktuálně.cz připraven na kongresu navrhnout předčasné volby, a doufá, že tento nápad mu delegáti zakážou. "Každému je dost srozumitelně jasné, jak bychom asi dopadli. Kongres by mu to tedy zakázal, a pověřil by ho, aby našel jiné řešení," popisuje zdroj z ODS. Poté by se rozjel kolotoč politických vyjednávání, mezi nimiž se objevuje dokonce i varianta velké koalice ODS a ČSSD. Tu však největší opoziční strana veřejně odmítá. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…