Kriploidní čuráku, urazil profesora Knížáka a ten mu dnes strhal olympijskou atrakci

25.07.2012 12:05

Profesor Milan Knížák bere olympiádu jako významný celosvětový svátek a jako oslavu člověčenství v té základní podobě. Proto ho uráží, že Česko posílá do Londýna jako kulturní symbol dvoupatrový autobus, který dělá nad zemí kliky. Možná k tomu má ale i jiné důvody. Autor díla David Černý totiž umělce a exředitele NG před časem nazval "kriploidním čurákem".

Kriploidní čuráku, urazil profesora Knížáka a ten mu dnes strhal olympijskou atrakci
Foto: hns
Popisek: Klikující doubledecker Davida Černého, koláž

„Díla Davida Černého nepatří mezi umělecká díla, je to vždy jen honba za popularitou, touha udělat něco skandálního či směšného, ale hlavně hodně viditelného, aby mu to přinášelo slávu a peníze,“ uvádí v Právu Knížák a připomíná skandál s bruselskou instalací Entropa. Přesto nám to nevadí a reprezentujeme se tak znovu stejným autorem.

„Zdá se, že jsme se po sametové revoluci stali obdivovateli barnumských způsobů. Je to zkrátka ostuda,“ ukončuje komentář Knížák a navrhuje kolotočářské rodině Kočků, aby tuto atrakci zařadila do svého arzenálu.

Místo pokuty omluva

Milan Knížák v minulosti zažaloval autora miminek na Žižkovském vysílači v Praze či růžového tanku Davida Černého a Českou televizi kvůli vulgárním slovům, která pronesl umělec na podzim loňského roku v jejím vysílání právě na účet bývalého šéfa Národní galerie. Podle Knížáka to byly jedny z nejvulgárnějších výrazových prostředků, kterými soudobý český jazyk disponuje.

V televizi Černý na otázku proč Knížák Černého nechal vyvést při instalaci doslova pronesl: „Protože je to čurák. Nafoukanej, kriploidní čurák. To je úplně jednoduchý, ne? To přece víme všichni.“

Pokutu 150 tisíc korun, které po Černém Knížák požadoval, ale podle rozhodnutí pražského městského soudu nakonec platit nemusel. Měl se hlavně omluvit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…