Kubera: Prosím vás, nějaké platy politiků... Řeknu vám, kde tečou miliardy do kanálu

19.07.2012 13:36

ParlamentníListy.cz oslovily senátora ODS Jaroslava Kuberu, co si myslí o návrhu ministerstva práce na zvýšení platů ústavních činitelů a soudců. Kuberu už ale tato otázka příliš nezajímá a upozornil, že peníze „tečou do kanálu“ jinde. A poukázal přímo kde.

Kubera: Prosím vás, nějaké platy politiků... Řeknu vám, kde tečou miliardy do kanálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Vychází to z nálezu Ústavního soudu, ale myslím, že v této době krize v tom vláda udělá nějakou redukci nebo to nějak napraví. Ale určitě není dobře to, co navrhuje Karolína Peake, aby se ústavní činitelé oddělili od soudců. To podle mě správné není. Pan ministr to podle mě předkládá to legislativního procesu, aby k nápravě došlo k prvnímu ledna, to je jediný důvod, jinak by to ani nenavrhoval. Myslím si, že zase zvítězí populismus a budou se překřikovat všichni, že žádné platy nechtějí a ať je to, jak je to teď,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Upozornil, že dlouhodobě si myslí, že by poslanci a senátoři neměli dostávat náhrady, ale všechno by mělo být v rámci jednoho platu. „Všichni o tom mluvili, ale žádný výsledek. Odpadly by takové věci, zda má Rath dostávat náhrady či ne. Ale já už se o platy nezajímám. Mě už tohle téma nezajímá. Mě teď zajímají energetické štítky u domů. To je daleko důležitější. Tyhlety hlouposti budou stát lidi i stát tolik peněz, že nějaké platy poslanců jsou proti tomu úplně zanedbatelné,“ zlobí se Kubera.

Pitomost

Senát totiž nyní schvaluje novelu zákona o hospodaření energií, která implementuje směrnice z Evropské unie. Štítky, které ukazují energetickou náročnost, lidé znají z domácích spotřebičů. Brzy mají být podobnými štítky opatřeny i domy. Každá budova bude muset mít v budoucnu průkaz energetické náročnosti. Energetické štítky budou muset zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách nebo při jejich přestavbách a také při pronájmu nebo prodeji jednotlivých bytů.

„A kdybych vám měl říct diplomaticky, co si o té normě myslím, tak bych řekl, že je nadbytečná a že to je trochu pitomost,“ prohlásil ve sněmovně o normě šéf Hospodářského výboru Milan Urban.

Novela přináší i povinnou instalaci měřičů tepla v bytech s ústředním topením, a to od 1. ledna 2014. Pokud majitel bytu neumožní instalaci tohoto měřiče nebo jeho kontrolu a údržbu, bude mu hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Centrální plánování soudruhů z Bruselu se nám vymstí

Zákonem se zavádí domy s takzvanou nulovou spotřebou energii, o nichž již ParlamentníListy.cz informovaly, což může přinést náklady ve řádech miliard. Členské státy EU budou muset podle již schválené směrnice EPBD II (2010/31/EU) do roku 2018 zajistit, aby nové a nově významně rekonstruované budovy užívané a vlastněné orgány veřejné moci byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Do roku 2020 mají tuto podmínku splňovat dokonce úplně všechny nové budovy, včetně soukromých.

„Je příznačné, že anonymní a vzdálené bruselské rozhodování umožňuje schvalovat normy, které jsou v rozporu se zájmy evropských občanů, posilují moc lobbistických skupin a oslabují víru v demokratické principy. Směrnice o budovách s téměř nulovou spotřebou energie je příkladem protitržního nadstátního centrálního plánování, které se nám všem vymstí,“ prohlásil prezident Václav Klaus.

„Všichni si budou muset koupit štítek na barák a energetický průkaz a některé lobbistické skupiny na tom zase vydělají. Budou tahat z lidí peníze a stát za to taky zaplatí obrovský peníze. U lidí vzbudí odpor platy poslanců, ale že tu protékají do kanálu miliardy, to nikoho nevzrušuje. Lidi si to uvědomí, až za to budou muset platit a budou muset každý rok chodit na technickou prohlídku. A zase nám budou klečet na kolenou, ať to odhlasujeme, protože to vymysleli soudruzi z Bruselu a my to implementujeme. To je naprosto děsivé,“ upozorňuje Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…