Kubera bez servítků: Proti Klausovi nasadili metody esenbáků z totáče

02.03.2013 14:11

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Tentokrát se vyjadřuje poslanec Jiří Koskuba a senátor Jaroslav Kubera pro ParlamentníListy.cz k žalobě na Václava Klause kvůli jeho údajné velezradě. Prezident bude i tématem číslo dva - byť v tomto případě již ten, co za pár dnů nastoupí do své funkce - Miloš Zeman.

Kubera bez servítků: Proti Klausovi nasadili metody esenbáků z totáče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Předseda Senátu Milan Štěch přijal v tomto týdnu návrh 28 senátorů na podání žaloby na prezidenta Václava Klause k Ústavnímu soudu. Novoroční amnestií se měl prý dopustit velezrady. Ačkoli petice, která tomu předcházela, už tématem komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz byla, vývoj události ještě pozastavení nad tímto krokem vyžaduje.

„Snad si již ani současný pan prezident nenamlouvá, že s tou jeho amnestií je vše v pořádku. Takovou míru cynismu bych neočekával ani u něj. Odpor ze všech stran musel zaskočit i jeho. Mimochodem zaznamenal jej, proto ta jeho nelibost. Popularitu má velmi rád. Chybu však nepřizná, to není jeho styl. On prostě patří k těm lidem, kteří chyby nedělají. Lépe řečeno k těm, co si to nejen myslí, ale jsou o tom skálopevně přesvědčeni. Komu není z hůry dáno, v apatyce nekoupí,“ reagoval nejprve poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Koskuba: Hlava státu by měla mít větší pravomoce

Koskuba si je však moc dobře vědomý toho, že je to jen jedna strana mince. Přesto si stále myslí, že v případě zpackané amnestie nejde ani tak o chybu Ústavy ČR, ani o přehnaný rozsah kompetencí prezidenta republiky.

„Naopak, při přímé volbě hlavy státu občany jsem spíše zastáncem posílení jejích pravomocí. Jinak přímá volba ztrácí smysl. Na to skutečně pak stačí parlament. Přímo volený pouhý kladeč věnců a připínač medailí by tak stál jen zbytečné peníze. V uvedeném případě jde jednoznačně o selhání jedince. Eventuálně jeho týmu. Bez ohledu na nespornou jistou spoluvinu naší pomalé justice, která spravedlnost hledá většinou velmi dlouho. Hledá-li vůbec. Mnohdy pro zavázané oči dokonce stejně ani nenajde,“ pokračoval dál v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Právě proto je tedy, podle něj logické, že značná část společnosti volá po důsledcích.

Hlas lidu, hlas boží…

„Podle současného zákona jediným způsobem, jak ztrestat hlavu státu, je přitom obvinění z velezrady. A to Senátem. Velezradou se pro účely tohoto zákona rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. A tak, s ohledem na negativní reakci široké veřejnosti, se této možnosti někteří senátoři, mimochodem též volení přímo, pochopitelně chopili. Hlas lidu, hlas boží. Je mi líto, je to i takto. Další senátní volby budou navíc už příští rok,“ konstatoval Koskuba.

Upozornil však na to, že není právník. A současné paragrafy, a tím i zákony, jsou podle něj vskutku nějak až divně pokroucené. Mnohdy nepochopitelné i zákonodárci (již na to upozornil v minulém komentáři). „Nepřísluší mi proto senátory kritizovat. Ačkoliv si myslím, že u Ústavního soudu je naděje na úspěch minimální. Lumpárna není ještě velezrada, i když tak vypadá. Skutečnou velezradu si představuji poněkud jinak. Tím se však vůbec nehodlám stavět do role obhájce pana současného prezidenta. A nejen v tomto případě. Uvidíme, jak to dopadne, ale obávám se, že dle starého latinského přísloví: Quod licet Iovi, non licet bovi –  tedy co je dáno bohovi, není dáno volovi. Však také pan současný prezident, s veškerou úctou, z nás mnohých ty voly díky své amnestii prostě udělal. Kéž by to byla jenom náhoda! To by bylo ještě to nejméně špatné vysvětlení. Ale dochází nám, že díky amnestii se zcela zapomnělo na jiné kauzy? Kéž by jen přechodně…“ upozornil na závěr prvního tématu Koskuba.

Kubera: Žaloba na Klause – nenávistný krok těch, co mu chtějí zabránit v návratu do politiky

Chystaná žaloba na Václava Klause pro velezradu je, podle senátora Jaroslava Kubery, vedena nenávistí k prezidentovi a snahou co nejvíce ho ponížit.

„Myslím, že se amnestie neukázala jako příliš nosná, že by to byl bod, na kterém by se to dalo vyhrát. Tak na to šli metodou esenbáka za totáče. Ten když vás nedostal na lékárničku, tak vás dostal na sjeté gumy. A když ne na sjeté gumy, tak našel, že vám nesvítí jedna žárovička v brzdovém světle. Nakonec vždy něco našel, aby vám mohl proštípnout kupón, což už dnes naštěstí není. A s tou ústavní žalobou pro velezradu je to stejné. Ti, co ji chtějí podat, nejsou vedeni žádnými světlými úmysly. Jsou vedeni jen nenávistí k prezidentovi a chtějí udělat všechno pro to, aby ho co nejvíce ponížili, což ostatně v Čechách není nic tak zvláštního,“ zopakoval svůj náhled na věc senátor ODS Jaroslav Kubera.

Další komentáře uplynulých týdnů Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE

Ocenil pak v souvislosti s celou záležitostí vystoupení předsedy Senátu Milana Štěcha i Miloše Zemana. „Víte, s panem Štěchem málokdy, skoro vůbec, v něčem souhlasím. I Miloš Zeman je politicky jinde, ale vystoupení obou mužů a jejich komentář k tomu, co se v Senátu stalo, velmi oceňuji. Dokázali oba, jací jsou státníci v pravém slova smyslu,“ dodal Kubera. Vysvětlil ještě to, že Ústavně právní výbor Senátu byl v tomto případě zneužit, protože šlo o partyzánštinu těch, co se přiklonili k tomu, že nakonec návrh žaloby podepsali. „Říkám tomu Valdštejnský koncil, při kterém byli zneužiti i někteří výborní a vážení právníci,“ přiznal ještě s nadsázkou senátor s tím, že se domnívá, že mnozí z těch, co návrh žaloby na velezradu podepsali, ani obsah té žaloby nečetli.  

Inaugurace Miloše Zemana – naplní nový prezident očekávání?

V budoucím týdnu bude inaugurován nový prezident Miloš Zeman - může naplnit očekávání těch, kteří na něj vsadili? Nedostane se třeba do role spasitele, kterou nemůže splnit?

Podle senátora Jaroslava Kubery by roli spasitele v Zemanovi lidé asi úplně tak vidět neměli. Ovšem i ti, kteří ho nevolili, by ho měli respektovat a brát na vědomí jako svého prezidenta. „Hodně lidí chtělo přímou volbu, tak se uskutečnila. Musí z ní tedy vyjít signál, abychom se naučili respektovat to, co si přeje většina. Já jsem se například v minulosti dostal několikrát do nějakého názorového střetu s Václavem Klausem, ale když mě zve na Jazzové dny na Hradu, tak tam prostě půjdu. Stejně tak půjdu i na inauguraci nového prezidenta, byť to nebyl právě můj kandidát. Nelíbí se mi, že někteří i z řad politiků na tuto věc nahlížejí jinak,“ řekl Kubera.

Koskuba: Zemana za spasitele nepovažuju, ale patří k velkým osobnostem české politiky

„Je mi líto, ale jsem jenom prostý řadový opoziční poslanec. Patent na rozum mi s mandátem předán nebyl. I když by se mnohdy, zvláště pak ve Sněmovně, moc hodil! Neznám proto skutečná očekávání drtivé většiny těch, kteří jej volili. Byť k nim sám patřím. Nutno však uznat, že rozhodla hlavně Morava. Nelze to, zvláště jako Pražan, nevidět,“ uvedl poslanec Koskuba.

A přiznal, že v druhém kole nedával hlas Miloši Zemanovi coby spasiteli. „Tak naivní zase nejsem. Bez ohledu na zřejmý velký rozdíl politických frček mezi námi dvěma si nemyslím, že je dokonalý, bez chyb. Jenže ono platí – kdo nic nedělá, nic nezkazí. Nechť mi samotnou volbu i tuto poznámku pan aristokratický prezidentský protikandidát promine. Pan Zeman se svými klady, ale i zápory, prostě patří k několika málo velkým osobnostem české politiky. Zřejmě vedle pana prezidenta Klause a pana ministra Kalouska. Je pochopitelné, že u osobnosti jako takové je vhodné si vždy pokud možno určit objektivní poměr jejích kladů a záporů. V tom se, bezpochyby, jmenovaní pánové mohou výrazně lišit. A liší. Ale to už nechám na čtenářích samotných. O tom také demokracie je,“ pokračoval poslanec v komentáři druhého tématu.

Politickou hladinu ale Zeman rozhýbe, míní Koskuba

Koskuba ale také doufá, že výše uvedené konstatování mu snad jiní, byť významní, političtí matadoři prominou. „Ale je to tak. Přestože já sám jsem pouhým řadovým parlamentním pěšákem. Mnozí z nich, byť po léta na vysokých ústavních funkcích, totiž místo toho zůstali jen pouhou osobou. Přitom z toho mnohdy nelze vinit toliko média. I když přiznávám, že bez jejich zájmu se opaku dosáhnout prostě nedá. A ona to moc dobře vědí. Čím jsem si jist, že pan prezident Zeman českou politickou hladinu poněkud rozhýbe. Je sice zdánlivě bouřlivá. Ale z vlastní, již skoro tříleté, zkušenosti musím přiznat, že mi ty parlamentní vody spíše připadají nějak moc stojaté. Taky tím kalné a zapáchající,“ konstaval dál Koskuba.

Podle něj současný parlament není už ani tak místem střetu myšlenek. Moc jich tam totiž prý nalézt nelze. „Je to spíše jen taková žvanírna. Na druhé straně, proč také říkat moudra, když je nikdo neposlouchá. Přitom nový Jednací řád má tuto skutečnost ještě upevnit. I když, abych nezapomněl - „cherchez la femme“. Paní Peake, nemaje ministerstvo, potřebovala alespoň poslanecký klub, pravda, maličký. Zda šikovný, posuďte sami. Přesto tuto dámičku k osobnostem české politiky přiřadit stále nehodlám. Byť ona je, vedle koryt, tím druhým, co tuto vládu ještě drží,“ rýpl si sociálnědemokratický poslanec.

Na závěr však vyjádřil obavy, že na tomto současném stavu, bohužel, ani nový prezident nic nezmění. „Spasit tuto zemi sám rovněž nemůže. Ta cesta bude složitá a dlouhá, plná nástrah. Mnohé z nich mají i jména. Přitom je to tak prosté – nepodvádět, nelhat, nekrást. Já si proto dovolím trochu odbočit. Tento týden mi obrovskou radost udělalo video z pražského metra, kde pár pánů ulovilo a policii předalo gaunera, který se svým kumpánem chtěl mladou dámu okrást o mobily. Neskutečně si těchto gentlemanů vážím. Nebyli lhostejní, byli pozorní, galantní, stateční. Udělali „jenom“ něco navíc, ač nemuseli. Klobouk dolů. Čím více bude podobných lidí, tím blíže budeme spasení. Jeden to nezvládne, ani je-li prezidentem. Pan Zeman mi jistě promine. Jak ho znám, spíše bude souhlasit,“ uzavřel Koskuba komentář pro ParlamentníListy.cz na tento týden.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…