Kubera podezřívá Brusel z krádeže archivu ÚV KSČ

07.12.2012 11:16

Evropská komise chce, aby členské státy zajistily mladým lidem do čtyř měsíců po skončení studií nabídku zaměstnání nebo nějakou rekvalifikaci. Zatím se má jednat o doporučení. Politici připouštějí, že nezaměstnanost mladých je velký problém, ale státní zásahy podle většiny z nich prý problém nevyřeší.

Kubera podezřívá Brusel z krádeže archivu ÚV KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Balíček Komise EU k zaměstnanosti mládeže obsahuje i navrhované doporučení členským státům ohledně zavedení záruk pro mladé lidi. Tyto záruky mají zajistit, aby mladí lidé do 25 let dostali kvalitní nabídku zaměstnání, dalšího vzdělávání, učňovské přípravy nebo stáže do čtyř měsíců poté, co odešli ze systému formálního vzdělávání nebo se stali nezaměstnanými.

K tomuto účelu zaměstnanosti mladých se má plně využívat Evropský sociální fond a ostatní strukturální fondy a posoudit, rychle zavést a neustále zdokonalovat systém záruk pro mladé lidi.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o iniciativě Bruselu myslí a zda by měla existovat povinnost firem zaměstnávat mladé lidi. Především pravicoví politici si ale ťukají na čelo.

Evropská komise vyštrachala archiv KSČ a píše podle něj směrnice

„To, aby měli lidé do 25 let povinnou práci, se už nedá komentovat. Jak se dá okomentovat blbost? Jedině snad, že bychom je všechny poslali do Bruselu, aby jim to zajistili. Tam se jich ještě vejde. Evropská komise by si měla prostudovat archivy z Československé socialistické republiky, kdy byli lidé posíláni do zaměstnání na umístěnku. Doktor vystudoval a šup, dostal umístěnku. Vyřeší se tím zdravotnictví. Když někdo někam nechce, tak tam holt půjde. Tady už to bylo dávno vymyšlené a v Bruselu na to přišli až takhle pozdě. Oni se ten reálný socialismus teprve učí, ale jsou v tom zase hodně dobří a jsou pilnými žáky,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

„Třeba je to ale tak, že ukradli archiv ÚV KSČ a teď z něj neustále opisují směrnice a nařízení. Takže to možná znají a nechtěli jenom přiznat, odkud to mají. Ale bylo by na tom aspoň hezké, že to převzali z bývalé ČSSR. Takže jsme se nemuseli vracet do Evropy, ona se vrací k naší předlistopadové soustavě,“ dodal Kubera.

Podobně se na věc dívá i poslanec ODS Jaroslav Plachý: „Víte, jaký je rozdíl mezi Evropskou komisí a ÚV KSČ? Žádný. Komunisté poručili větru dešti, Komise EU poroučí změnám klimatu. Komunisté zlikvidovali soukromý sektor, eurokomise jej ničí eurovaginálními kvótami, eurobyrokracií a umělou přezaměstnaností. Otázkou je, která cesta do pekel je rychlejší. Obávám se, že Evropské komisi to 40 let trvat nebude.“

Návrh Evropské komise je podobný našemu programu, libuje si KSČM

Je fakt, že čeští komunisté návrhu Evropské komise fandí. „Ano, takové opatření podporuji a vím, jak to řešit takzvaným právem na první zaměstnání,“ reagoval předseda KSČM Vojtěch Filip.

I poslanci KSČM Miroslavu Opálkovi se bruselská iniciativa líbí. „Že je to krok nutný, dokládají katastrofální statistická čísla o takzvané ztracené generaci. Pokud se nenajde řešení, lze v brzké době očekávat ještě silnější sociální výbuchy v celé Evropě. Otázkou je, jak donutit či motivovat privátní i veřejnou sféru k řešení, které musí začít úspěšnou hospodářskou politikou, navázat na ni regulací školských oborů tak, aby odpovídaly poptávce na trhu práce a aktivní státní politikou zaměstnanosti. Jde tedy o komplex řady opatření,“ míní poslanec.

„Tento návrh má své opodstatnění. V minulých volebních obdobích KSČM navrhovala dvouleté období pro zaměstnání mladých lidí po ukončení studia,“ připomněl poslanec KSČM Stanislav Grospič, že se návrh eurokomise shoduje s programem komunistů.

EU sama sociálním inženýrstvím problémy vyrábí

Podle poslance Aleše Rádla z ODS nápad Evropské komise demonstruje naprostou bezradnost EU, s níž se snaží řešit sociální problémy. „EU sama sociálním inženýrstvím problémy vyrábí. Ještě nedávno bylo hlavním tématem eurosocialistů, jak dosáhnout plné zaměstnanosti u lidí nad padesát let a výsledkem je, že nikdo už si naopak nemůže dovolit nabídnout místo lidem do třiceti let. Viz například otřesná nezaměstnanost mládeže ve Španělsku po vládnutí socialistického premiéra Zapatera. Teď se tedy obětí sociálních inženýrů mají stát asi lidé ve středním věku,“ říká poslanec.

„Evropská unie je gigantická byrokraticko-socialistická hydra, která si zcela v duchu zákonů profesora Parkinsona již zcela vystačí tím, že stále dokola řeší problémy, které sama vytváří, a to za peníze, které sebere lidem, jimž předtím namluvila, že jim nějak pomáhá. Nelze si ovšem nepovšimnout skutečnosti, že navzdory všem proklamacím o subsidiaritě se direktivní a centralizační tendence v centrále EU neustále zvětšují, zahrnují nové a nové oblasti a čím dál tím víc jsou porušovány i doposud nedotknutelné principy rozhodování při přijímání těchto rozhodnutí, což je typický vývoj, ke kterému se uchyluje téměř jakýkoli mocenský establishment vždy ve chvíli, kdy jemu samotnému začíná docházet, že principy, na nichž mocensky stojí, nejsou schopny ve skutečném životě samostatně fungovat,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Rádl.

Brusel nabízí beznaděj

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka je zajištění zaměstnání mladým lidem po studiu jednou z nejdůležitějších věcí, před kterými dnes vlády stojí. „Pracujeme na návrzích, jak se s tím do budoucna vypořádávat. Samotné nařizování firmám to ovšem nevyřeší. Nevím ani, jak je to přesně míněno. Musí to být komplexnější opatření,“ dodal místopředseda ČSSD.

„Pokud se nejedná o vtip, tak EU by rovnou měla uzákonit ´poručíme větru dešti´. Za nezaměstnanost mladých mohou ochranářské zákoníky práce. Na to dojíždí Španělsko, Itálie i Řecko. U nás to chtějí odbory a levice. V celé Evropě je vidět výsledek realizace jejich idejí. Mladí bez práce dnes ohrožují stabilitu mnoha zemí, ani se jim nedivím. Tamní vlády a politika byrokratů v Bruselu jim nabízí beznaděj,“ upozorňuje místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Dle názoru poslankyně ODS Jany Černochové je návrh EK dalším z absurdních výmyslů a regulativů trhu práce: „Komu to prospěje? Připomíná mi to éru komunismu, kdy každý musel mít razítko v občance, že pracuje, aby nebyl režimem stíhán jako příživník. Koho budou soudruzi z eurokomise stíhat dnes? Zaměstnavatele, nebo studenty, kteří nenastoupí? Totální pitomost.“

„Nechápu, jakým způsobem by tato místa měla být zajišťována. Nařízením soukromým firmám? Nebo snad umělým vytvořením pracovních míst ve státních organizacích? Obě možnosti směšně patří do minulého režimu,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka.

Cesta do pekla je vždy dlážděna dobrými úmysly. Jsou to blázni

Podle senátora ČSSD Miloše Malého by bylo dobře, aby mladí lidé dostali práci, ale tento záměr je podle něho nerealizovatelný. „Sám pamatuji dobu v naší zemi, kdy každý musel pracovat, a to i ten, který nechtěl. A pokud se vyhýbal práci, skončil před soudem a ve vězení. Snad EU nechce zavádět podobný systém. Navíc je to ekonomicky nákladné. Musela by se vytvářet dnes neexistující pracovní místa a tím by se zdražily konečné ceny zboží a to by pak bylo neprodejné. Pokud by se uměle vytvořila místa úředníků, tak by to lidem komplikovalo vyřizování věcí na úřadech a taky by to stálo navíc peníze stát, který by musel zvýšit daně. To by zvýšilo nezaměstnanost a tak pořád dokola. Cesta do pekla je vždy dlážděna dobrými úmysly,“ vysvětlil Malý.

„Evropská komise může nařídit, jak se zdá, všechno, ale kdo a jak to udělá, už nikdo neříká. Asi jsou hodně mimo realitu,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Jsou to blázni, blázni a ještě jednou blázni. Doženeme, předeženeme USA. Nemyslel jsem si, že to ještě jednou zažiji,“ vzpomněl na předlistopadové období poslanec Michal Doktor.

„Představa, že práci lidem zařídíme nějakým příkazem, je opravdu naivní. Pracovní místa budou vznikat, pokud se zaměříme na konkurenceschopnost, uvolníme trh práce, odstraníme byrokratické bariéry, podpoříme export a snížíme zdanění práce. Jinak je to klišé, které má možná za cíl potěšit uši mladých, nikoli reálná pracovní místa pro ně skutečně vytvářet,“ míní místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Další projev sociálního inženýrství

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava míní, že je jistě žádoucí, aby mladí lidé po studiu sehnali práci a získali i pracovní návyky. „Bohužel nejsem už přesvědčen o tom, zda je takové nařízení soukromým firmám bez dalšího zcela realizovatelné. Spíše bych uvítal více aktivní podpory na vznik nových pracovních míst pro absolventy,“ odpověděl na dotaz, zda by firmy měly zaměstnávat mladé lidi povinně.

Poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová se domnívá, že problém vysoké nezaměstnanosti mladých lidí spočívá v nepružnosti pracovního trhu a příliš velkém procentu humanitně zaměřených absolventů, které neodpovídá poptávce na trhu. „Obávám se, že návrh komise neřeší podstatu nezaměstnanosti mladých lidí,“ míní poslankyně.

Podle senátora zemanovců Vladimíra Drymla se jedná o další projev sociálního inženýrství a nepochopení smyslu EU a degradace myšlenky federalizace Evropy: „Je plně v kompetenci a ekonomických možnostech každého státu, jak budou v této citlivé otázce postupovat.“

Amatérismus, populismus a byrokratická zkostnatělost

„Přání je otcem myšlenky. Pochopitelně dle téže geniální Evropské komise raději minimálně ze 40 procent i matkou. Obávám se, že byť i dobře míněné záměry EU nakonec v podání samotné Komise EU na hony páchnou amatérismem, populismem a byrokratickou zkostnatělostí. Naprostým odtržením od reality. Kam se hrabou na RVHP. Jsou opilí svou domnělou důležitostí a možná i nyní pro mě nepochopitelně udělenou Nobelovou cenou. Je to smutné konstatování. Ale je to tak. Mám takový pocit, že místo Ódy na radost by hymnou EU měla být lépe asi Osudová,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Předpisy EU jsou mnohdy až směšné, ale v tomto vidím snahu o řešení problému vysoké nezaměstnanosti mladých, což vnímám pozitivně. Má to ale jeden nezodpovězený háček. Jak EU vyřeší ty staré, kteří těm mladým budou muset uvolnit místa, nebo jak hodlá řešit ´zbytečnou´ přezaměstnanost, která z toho logicky vyplývá? Obecně jsem proti umělým regulacím,“ uvedl člen senátorského klubu ODS Zdeněk Schwarz.

Senátor Tomio Okamura si myslí, že stát nemá soukromým firmám v personální politice co nařizovat. „A to platí u všech kategorií – včetně pohlaví, rasy či věku. Stát ovšem musí problém mladých řešit, protože to je časovaná bomba. Dávno navrhuji, aby obce organizovaly každodenní burzy práce, aby obce, kraje i stát vytvářely pracovní místa, aby veřejné zakázky typu dálnic a tak dále byly podmíněné zaměstnáváním nezaměstnaných. Jsem za jedno s Jardou Foldynou, že obce by měly znovu zakládat podniky veřejných služeb, které by zaměstnaly potřebné lidi a poskytovaly obci i občanům služby – od řemeslných oprav až třeba po hlídání dětí a tak dále,“ uvedl Okamura.

Nesplnitelný nesmysl

Podle europoslance Ivo Strejčka se jedná o nesplnitelný nesmysl: „Jde to daleko za hranu všeho, co si mohou evropské instituce vůči členským státům dovolit. Naopak, chce to méně směrnic, regulací, ne euro za každou cenu, méně nesmyslných sloganů o evropské znalostní ekonomice a více zdravého rozumu a ona ta práce nejen pro mladé zase bude.“

„Nápad je to dobrý. Akorát nevím, jak to udělat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš říká, že ne všechny nápady a rozhodnutí eurokomise jsou správná a ve prospěch občanů, s tímto záměrem ale souhlasí: „Samozřejmě je nutné diskutovat, jakými mechanismy práci pro mladé lidi zajistit. Ale je nutné, aby tuto možnost měli a získali ve svém oboru potřebnou praxi, tak aby do budoucna byli uplatnitelní na trhu práce. Je to nejen v ekonomickém zájmu, ale také v zájmu prevence kriminality a prevence řešení dalších negativních jevů jako například drogové závislosti.“

„Pane doktore, neobtěžujte mě blbostma,“ reagoval se smajlíkem senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Půjde o doporučení. Podobná praxe existuje v Rakousku a Finsku. Proč by to nemohlo za evropské peníze fungovat i v Česku?“ ptá se europoslanec ČSSD Richard Falbr.

„Z plánu Evropské komise o povinnosti zajistit uplatnění absolventů je vidět, že si eurokomise neuvědomila vážnost ekonomických problémů Evropy a dělá vše pro to, aby v konkurenci vůči Asii a dalším zemím EU ještě více zaostávala,“ myslí si poslanec ODS David Šeich.

Zdá se, že se prý politici či úředníci EU už dočista zbláznili

„A nezapomněla EU také na starší spoluobčany čtyři měsíce či čtyři roky před důchodem? A hendikepované mladé lidi a jejich pracovní zařazení? A matky čtyři dny po mateřské? A etnické menšiny? Zdá se, že se politici či úředníci EU už dočista zbláznili,“ reagoval poslanec Pavel Bém.

„Nepůjde určitě o nařizování, ale například o přechodné dotování, rok či dva, vytvoření nového pracovního místa ve firmě. A to je správná cesta, která v řadě zemí funguje,“ argumentuje předseda NS LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek.

Podle senátora Jana Veleby ve volnotržním hospodářství nelze firmám nařídit, aby mladé lidi zaměstnávaly, ale daňové úlevy či finanční podpora na zaměstnaného by mohla být dobrá cesta. Nezaměstnanost mladých je podle něho velký problém.

Nezaměstnanost se nedá vyřešit nějakou vyhláškou

„Nezaměstnanost se nedá vyřešit nějakou vyhláškou nebo odhlasovat na schůzi. Jediným receptem je co nejsvobodnější trh. Nezaměstnanost mezi mladými byla způsobena především ochranářskou pracovní politikou,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Podpora zaměstnávání absolventů ekonomickými nástroji je normální. Důležité bude jak,“ míní místopředseda a poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„No, pořád je to lepší než jejich jiné nápady, jako je například povinné zvýšení počtu žen v orgánech společností,“ reagoval poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Závidím EU, že věří tomu, že svět lze zlepšit centrálními nařízeními. To nedokázal ani Mao Ce-tung. Jediná cesta je oživení, které však je podmíněno restriktivní sociální politikou a odbouráním všech obchodních bariér,“ navrhuje senátor ODS Jiří Oberfalzer.

U lidí mladších 25 let je míra nezaměstnanosti v EU více než dvakrát vyšší než u zbytku dospělých. Ve třetím čtvrtletí letošního roku to bylo 22,7 procenta proti 9,2 procenta. Například ve Španělsku a krizí nejvíce stíhaném Řecku je to více než polovina této věkové skupiny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…