Kubera se raduje: Mám šanci být poradcem na Hradě, vypadl Dienstbier i Fischer

13.01.2013 5:00

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) proti poslanci Jiřímu Koskubovi z ČSSD se tentokrát věnují jedinému tématu - prvnímu kolu přímé volby prezidenta.

Kubera se raduje: Mám šanci být poradcem na Hradě, vypadl Dienstbier i Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Miloš Zeman (SPOZ) získal v prvním kole historicky první české přímé volby prezidenta největší počet hlasů. Za ním se umístil Karel Schwarzenberg (TOP 09). V čem byla volba pro Jiřího Koskubu a Jarolava Kuberu překvapením?

„Přiznám se vám, že se mi právě dnes nechce být ani kritický, ironický, natož pak rýpavý. Není na to vhodná doba. Volba hlavy státu je významná a vážná událost. Ať už nepřímá, nebo přímá. To je prostě fakt. Je-li tomu někdy naopak, nejde o problém tohoto aktu jako takového. Jde o problém doby, společnosti. Náš,“ předeslal vždy opravdu výřečný, občas sarkastický poslanec Koskuba pro ParlamentníListy.cz k danému tématu.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Dodal, že se přitom velmi dlouho lidem přímá volba slibovala. „Přiznávám, že já osobně jsem ji nepovažoval za zcela nezbytnou. Přitom jsem tehdy ještě žádným poslancem nebyl. Stejně bych nejraději, i když to zní možná naivně, na Hradě viděl opět českého krále. Přitom jsme si ani přemyslovská knížata nebo poté české krále, byli-li voleni, stejně jako pány prezidenty Masaryka, Beneše či Havla přímo nikdy nevolili. A já mám tradice prostě rád. Nakonec jsem ale velmi šťastný, že k tomu došlo. Věřte mi však, prosím, že nikoliv proto, jak u některých politiků bývá bohužel obvyklé, abych se už do smrti vytahoval ve smyslu: …to teprve když MY jsme se dostali do parlamentu, tak se ta dlouho slibovaná a lidem vyžadovaná přímá volba prezidenta konečně schválila…,“ pokračoval dále Koskuba.  

Přiznal pak také to, že má obrovskou radost z toho, jak se toho Češi a Moravané důstojně ujali a jak ve značném počtu šli poctivě a se vší vážností volit. A to i přes předchozí soudní tahanice a počínající chřipkovou epidemii. Přes další už nekonečné zdražování, zvedání daní, podivnou amnestii.

„Proto jsem opravdu rád, že jsme v parlamentu konečně ustoupili nejen vnějšímu tlaku, ale i dostáli předvolebnímu slibu. Nejen té naší oranžové strany. Lidé si to rozhodně zaslouží. Zase až tolik jiné radosti jim právě tahle sněmovna neudělala. Skoro v ničem jiném vzájemnou shodu nenašla, ani nehledala. A oni přesto nebo právě proto jdou volit hlavu svého státu. No uznejte, není to paráda? Ono to nakonec s těmi Čechy není vůbec tak zlé, jak to někdy vypadá. Těch slušných, pracovitých a poctivých je prostě stále značná většina. Kéž by se i takový stal prezidentem,“ konstatoval i s jedním svým přáním dále v komentáři na aktuální téma poslanec Jiří Koskuba.

Podotkl pak též, že se zájmem také sledoval předvolební kampaň a debaty. „Podle mého skromného názoru drtivá většina samotných kandidátů na úřad v zemi nejvyšší svůj úkol zatím zvládla. A to bez ohledu na to, jak jsou či nejsou protřelí političtí profesionálové. Někdo rostl, někdo ztrácel. Někdo zase nemusel dělat vůbec nic, jen tady je. A lhostejno, za kterou partaj tentokrát. Přesto uznejme, že zvláště na naše současné zvyklosti se zatím forma fair play udržela. I to je moc dobře. A pak že to nejde. Za tak nedávné éry pánů předsedů Jirky se sexy mozkem a Mirka s gulami jistě dosti nereálná představa, že? Dokonce i někteří nestraničtí kandidáti, přitom s minimem financí i podnikatelsko-manažerských zkušeností, dokonce bez možnosti dlouhodobé předchozí mediální masáže, dokázali v daném termínu sehnat potřebných 50 tisíc a víc hlasů. A dokonce platných! Ať už je nebo není zákon o přímé volbě dokonalý. Navíc zkomplikovaný nevysokým stupněm počtářských znalostí na vnitru. O to více si právě tito kandidáti zaslouží úctu. Stejně jako ti, kteří je podpořili. Na rozdíl od těch pravdoláskařů, kteří je přemlouvali, aby to vzdali. Ono totiž jenom sedět, nadávat a nesnažit se něco změnit, vskutku ke změně nevede,“ shrnul sociálnědemokratický poslanec.

První kolo optikou “řadového poslance, lékaře a voliče“

Takhle první kolo první přímé prezidentské volby hlavy státu vidí Jiří Koskuba, který doplňuje, že  je prostým řadovým poslancem, lékařem a také voličem. Posel něj to nemá cenu více „okřávat“.

„Omlouvám se za to slovo. Ono však nejlépe vystihuje, co nám na mysli. Vždyť nejsem ani politolog ani významný komentátor. Ostatně těch odborných, stejně jako rádoby odborných, nezaujatých i zaujatých komentářů si jistě ještě užijeme až dost. Čeká nás kolo druhé, o to důležitější. Díky přímé volbě jsme alespoň na chvíli mohli zapomenout na realitu dnešní doby. I na to, že je již připraven pátý pokus o svržení Nečasovy vlády. Příští týden skončí zřejmě opět nezdarem. Pád vlády v demokratické svobodné společnosti není, bohužel, závislý na její až neskutečné neoblibě. Ale jen na počtech hlasů ve sněmovně. Bojím se, že potřebných 101 na svržení stále neseženeme. Je pořád dost těch vládu držících. Ať již z povinnosti, nepřímo nebo možná dokonce přímo koupených. Na tomhle zřejmě nic nezmění ani ta naprosto zpackaná amnestie. Oba páni signatáři, tak jejich čeleď nám mohou tvrdit, co chtějí. Přitom i mnozí z nich vykřikují nikoliv to, co cítí. Ale to, co musí. Nebyl-li to totiž přímo úmysl, bylo to obrovské selhání. Chyba přitom dle mého skromného názoru není ani tak v Ústavě ČR. Ta chyba je jenom zase v lidech. Právě těch ústavou samotnou značnou mocí poctěných,“ připomněl poslanec.  

Umění přiznat chybu dělá lidi skutečně velkými

Podle Jiřího Koskuby žádný zákon zřejmě nemůže být až tak dokonalý, aby pochybení či zneužití na 100 procent zabránil. Omyl se tedy stát může. „Nám obyčejným, stejně jako těm dokonalým. Ostudou je si to nepřiznat a neomluvit se. Opak dělá přece takzvané velké skutečně velkými. Není-li jim dáno, nač hned měnit zákon? Praktičtější a účelnější je přece vyměnit vadnou součástku, než stále dokola měnit manuál. Je škoda, že slovo lituji u nás nějak nefunguje. Počkejme si, s jakými konkrétními zkušenostmi za pět let budeme opět volit hlavu naší země. Zatím nemá cenu spekulovat, jak budeme s touto lednovou volbou roku 2013 spokojeni. Možná přijde doba, kdy bude na místě položit si otázku, zda-li přece jenom pravomoci českého prezidenta, voleného již přímo, jsou dostatečné.  Mám totiž takový pocit, že je-li šéf státu volen skutečně všemi lidmi, mohla by být jeho role větší, než hlavně reprezentativní. Zvláště když se nám ta nová volba povede a osvědčí. Pak  možná nastane doba vhodná třeba i ke změně ústavy. Byl bych tomu rád. Tahle země zoufale potřebuje vzory. Pochopitelně kladné. Těch druhých máme nadbytek,“ posteskl si Koskuba.

Fischer neodhadl, že politika prostě není jeho hřiště

Jak Koskuba dodal, nezbývá, než si počkat na druhé kolo přímé volby prezidenta. „Výsledky prvního kola mne příliš neudivují. Pan Fischer prostě neodhadl, že politika není jeho hřiště. Dostal se do ní jaksi omylem. Z čisté nouze – nikoliv vlastní. Přitom svůj premiérský post navenek zvládl lépe, než kdokoliv předpokládal. A to nešlo skutečnými hráči prominout. Paní Fischerová, Rothová i pan Franz svou roli sehráli, jak nejlépe mohli. Klobouk dolů, mají mou úctu. A jak vidno podle počtu hlasů, nejen mou,“ uvedl ve svém komentáři poslanec sociální demokracie. A pokračoval:

„Náš Jiří Dientsbier uspěl více, než jsem čekal. Neměl svou roli vůbec jednoduchou. ČSSD jako čelný představitel levice přípravu svého kandidáta lehce prokaučovala. Rozhodla se až pod časovým tlakem. A navíc si sama vyrobila protikandidáta těžkého kalibru. Dokonce nyní navíc podporovaného současným panem prezidentem. Je to chyba. Ale i samotného  bývalého „velkého“ pana předsedy. Ani on sám nebyl bezchybný. Opravdu jsem očekával konečné střetnutí pana Zemana s panem Schwarzenbergem. Oba se na Hradě jistě budou umět pohybovat. Oba jsou u toho od samotného počátku. V dobrém i zlém. Oba umí zaujmout. Jedno připomenutí si však neodpustím. Za kým je opět vidět pana Kalouska? Bude dobré si proto položit otázku, kdo z obou pánů a hlavně co skutečně udělal? I jak často a ku skutečnému prospěchu čeho měnil dres. Nikdo není dokonalý. Ale také platí – kdo nic nedělá, nic nezkazí. Kdo nic nezkazí, bývá povýšen…Já osobně proto v druhém kole problém mít nebudu. Mám-li pouze tyto dvě možnosti..,“ uzavřel poslanec Koskuba komentář uplynulých dnů .

Kubera se těší: Bude to ještě napínavé

Podle senátora Jaroslava Kubery bude pořádně napínavé druhé kolo přímé volby prezidenta. Vysvětlil i proč. „Uvidíme, kam se přelijou hlasy těch, co volili kandidáty, jež nepostoupili – tedy například Fischera, Franze, Dienstbiera. To bude opravdu zajímavé,“ myslí si Kubera.

Přiznal též, že těsný souboj mezi Zemanem a Schwarzenbergem se dal očekávat. „Jsem osobně velmi rád, že vypadl Jan Fischer a Jiří Dienstbier – ti by mně totiž místo nějakého poradce u sebe na Hradě z mnohých důvodů asi nenabídli. V druhém kole se tedy přikloním více k tomu kandidátovi, který tak učiní,“ řekl s nadsázkou a humorem sobě vlastním senátor Kubera. Podle něj je prozatímní vítězství Miloše Zemana celkem nepřekvapivé, mnohokrát již prokázal svoji bystrost a pohotovost i v reakcích na novináře, to potvrdil i ihned po ohlášení výsledků prvního kola na tiskové konferenci.

Není všem dnům konec, přijdou ještě stížnosti

Jak však senátor Kubera zdůraznil, rozhodně není ještě ohledně volby prezidenta konec. A na mysli tím neměl jen přirozené pokračování volby druhým kolem. „Dá se čekat, že přijdou různé stížnosti. Mohla by s nimi vyrukovat zřejmě například i Jana Bobošíková, která se nechala ihned v sobotu odpoledne slyšet, že byla handicapována několikadenním vyřazením z kandidatury kvůli chybě výpočtu počtu podpisů ministerstvem vnitra,“ uvedl možné zádrhele volby hlavy státu Kubera.

Proč „vyhořel“ kandidát ODS P. Sobotka?

Jelikož je Jaroslav Kubera dlouholetým členem ODS, zákonitě musela přijít otázka, v čem vidí on sám příčiny jistého debaklu kandidáta této strany Přemysla Sobotky (získal jen 2 procenta hlasů voličů).

„Já si myslím, že Přemysl Sobotka měl menší šance uspět hned z několika důvodů. Například proto, že tato volba alespoň v prvním kole rozhodně nebyla volbou politickou – politických stran a sympatií – to se dá očekávat, pokud vůbec, spíše v druhém kolem přímé volby. Potíž je možná i v tom, že ODS nasazuje své kandidáty příliš brzy a tím dává konkurenci náskok. Pokud totiž někdo nasadí osobnost až na poslední chvíli, ví přesně, proti komu ji nasazuje a podle toho se dá vymýšlet strategie,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Kubera. Jak dodal, pokud však bude někdo z občanských demokratů toto tažení kritizovat, měl by si uvědomit, že Přemysla Sobotku postavila ODS, jako jediná strana, do volebního klání o Hrad, až na základě vlastních primárek. „Což znamená, že jsme si ho demokraticky zvolili,“ připomněl senátor.

Jak dodal, jistým negativem mohlo být pro Přemysla Sobotku nakonec i to, že se ve své volební kampani choval jinak, než jaký ve skutečnosti prý je. „On to bral velmi vážně, nechtěl tak důležitou věc asi ničím znevažovat. Já ho však osobně znám a vím, že je velmi veselým člověkem, což v té kampani vidět nebylo. To mu mohlo samozřejmě také hlasy voličů ubrat,“ uzavřel svůj komentář na aktuální události tohoto týdne Jaroslav Kubera.

Další komentáře uplynulých týdnů Kubery a Koskuby čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…