Kvůli Ohři vypustí část nádrže. Dočkají se vodohospodáři další petice za povodeň?

03.06.2013 20:58

Před dvěma lety si za záplavovou vlnu vykoledovali zaměstnanci Povodí Ohře v Ústeckém kraji petici proti sobě. Doufají, že tentokrát nikomu vyšší moc v podobě rozbouřených vod nezpůsobí takový pocit zášti. Právě dnes odpoledne přistoupili k “umělému“ ovlivnění situace na Lounsku. I oni mimochodem přicházejí o majetky, které se bohužel nedají nikam přesunout. Lidem radí, aby před povodní měli v ruce přesné plány.

Kvůli Ohři vypustí část nádrže. Dočkají se vodohospodáři další petice za povodeň?
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

Michal Mohr, chalupář z Markvartic na Děčínsku, se po povodních v roce 2010 nedokázal smířit s tím, o co on a mnoho dalších přišli. Ukázal prstem na vodohospodářský podnik, který měl podle jeho mínění vinu na tom, že se v mnoha obcích na Děčínsku opakovaly povodně třikrát během roku. Povodí Ohře se prý mělo více starat a nehloubit koryto a nereagovat odmítavě na žádosti starosty o úpravy tok. Dnes se Povodí Ohře ocitlo opět v období, které jeho řemeslu příliš úsměvu na tváři z odpracované práce nepřináší. Že by opět měl podnik čelit podobné popovodňové kritice, si nemyslí. „Naše běžná údržba, o kterou v té době šlo, byla a je i nyní na vysoké úrovni. Vždy samozřejmě s ohledem ke skutečné potřebě a finanční náročnosti,“ řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz mluvčí povodí Jindřich Svejkovský.

Podle jeho slov není potřeba například zasahovat do přirozených koryt vodních toků, kde se řeší pouze zdravotní stav břehového porostu a jeho případné poškození. „Takováto koryta se například neopevňují, ale ponechávají se jejich přirozenému vývoji,“ říká s tím, že povodňové škody mohou ovlivnit zejména ti, jimž tyto škody vznikají, a to tím, že mají zpracované povodňové plány, na jejichž základě mohou včas evakuovat majetek, domácí zvířata i osoby.

Bude opět důvod k petici proti vodohospodářům?

Petiční akce Markvartických se před dvěma lety nakonec stáhla. Vodohospodáři říkají, že pomohli obci s tím, jak má řešit své povinnosti, mezi které spadá udržování průtočných obecních mostků, zpracování povodňového plánu a podobně. „Pan Mohr se za dotyčnou petici omluvil a kauza se tehdy dál neřešila,“ řekl dnes ParlamentnímListům.cz Jindřich Svejkovský. Ovlivnit povodeň v území, kde není žádné větší vodní dílo typu přehrada, suchá nádrž či poldr, může podle jeho argumentů skutečně pouze vyšší moc. Avšak ovlivnit výši škod, to je v rukou příbřežníků, jak je Jindřich Svejkovský označuje.

Škody vznikají rovněž i přímo na majetku ve správě Povodí Ohře. Jde však zejména o majetek, který s vodou souvisí a není jej možné přemístit či jinak zajistit. „Většinou jde o opevnění koryt vodních toků,“ ozřejmuje Jindřich Svejkovský. Povodí Ohře redakci Parlamentních Listů.cz utvrzovalo v tom, že je po zkušenostech rozhodně lépe připraveno na různé operativní kroky, rozsah komunikace se starosty, povodňovými komisemi, v aktivaci pracovní techniky vlastní i dodavatelské, odstraňování povodňových škod. „Prostě ve všem, co bylo při předchozích povodních použito. Je možné i říci, že již dopředu víme, co by nás v podobné situaci čekalo a co bychom dělali,“ přesvědčuje Jindřich Svejkovský.

Kvůli Ohři se vypustí část nádrže. Pocítí to na Lounsku

Nyní se o tom budou moci přesvědčit lidé žijící nedaleko nechranické přehrady. Dnes kolem 16. hodiny začali vodaři s postupným zvyšování odtoku z vodní nádrže Nechranice na Chomutovsku. Postupnými kroky dojde ke zvýšení odtoku ze současných 180 m3/s na 220, 240 a 260 m3/s. Tato manipulace se projeví v Lounech přibližně od dnešních 21 hodin do zítřejší brzké 2. hodiny. „S ohledem na postupné hodnocení povodně na řece Ohři bylo nutné přistoupit k této manipulaci. Objem této povodně je ve srovnání s jinými povodněmi velmi vysoký,“ informoval Jan Svejkovský s tím, že je možné, že tato manipulace zvyšující odtok přehrady Nechranice není při této povodni poslední.

Povodňový plán celého Ústeckého kraje mohou lidé sledovat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…