Kvůli exekucím nemají na kapra a dárky. Víme, kam chtějí na Štědrý den jít...

13.12.2013 19:00

JINÝMA OČIMA ParlamentníListy.cz již v minulosti upozorňovaly na to, že v Česku vznikla takzvaná Exekuční domobrana. Ta získává stále větší počet fanoušků, a tak redakce dál sleduje vývoj její činnosti. Například i to, že v minulých dnech aktivisté této netypické ‚domobrany‘ ohlásili blokády exekutorských úřadů.

Kvůli exekucím nemají na kapra a dárky. Víme, kam chtějí na Štědrý den jít...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

"Musím přežívat z existenčního minima ve výši 2000 korun na měsíc. Přesto bojuju proti zkorumpovanému systému v ČR." To je jedno z hlavních aktuálních témat stránek s názvem pravdazvítězí.cz . Právě na nich se poprvé objevila informace o takzvané Exekuční domobraně, o které jako první informovaly v minulosti jediné ParlamentníListy.cz. Nutno hned na začátku dodat, že původní myšlenka na Exekuční domobranu, i přes svůj název, nevybízela k žádnému násilí či aktům, které by stály na hraně zákona. Cílem bylo, a stále je, zvrátit systém exekucí, který je v Česku nastavený odlišněji než v jiných zemích. Jenže – možná zde platí zejména to: Zoufalí lidé dělají zoufalé věci…

Jak se totiž události vyvíjejí a lidé se do aktivit zapojují, dá se občas i na Facebooku, kde má ‚domobrana‘ svoji několikasethlavou skupinu, dočíst výzvy, které nezní zcela mírumilovně. Zda tak nakonec nebude vše „pouhou“ záležitostí, která skončí u trestního soudu, ukáže čas.

Svatý Mikuláš nadělil moc?

Podle Jiřího Bezděka, autora myšlenky na založení Exekuční domobrany, v adventním období roku 2013 přicházejí vynikající zprávy. „Svatý Mikuláš Exekuční domobraně nadělil moc nad soukromými exekutory. Jak ji lidé potlačovaní na základních právech využijí, záleží pouze na nich,“ sdělil Parlamentnímlistům.cz.

Podle čeho tak usuzuje? Na pátého prosince je totiž datována Ohláška veřejných shromáždění, demonstrací a blokád. Ohláška namířila v tento den na Policejní prezidium České republiky pod identifikací zprávy 169222083. Bezděk doufá, že to všem lidem, kteří jsou exekucemi a hlavně jejich nepřiměřeností sužováni, pomůže.

(Celé znění Ohlášky čtěte pod článkem)

Zástupce Exekuční domobrany má již sedm krajů (Zlínský, Ústecký, Pardubický, Olomoucký, Liberecký, Karlovarský a Jihočeský). Vzhledem k tomu, že uvádějí svá plná jména i telefonní kontakty, podobně postižení lidé se s nimi mohou spojit. Objevují se tam však i výzvy k tomu, aby lidé zveřejňovali bydliště exekutorů v těchto krajích. Proč? Protože právě na Vánoce by k nim mnozí z těch, na které ruka exekutorů dopadla, přišli rádi prý na návštěvu.  

„Letošní advent nebude zrovna nejpoklidnější. Nejvyšší správní soud otevřel dveře k Ústavnímu soudu a do podání návrhu na zrušení Exekučního řádu zbývá již jen málo dní,“ píše se na webových stránkách Exekuční domobrany.

(Více informací naleznete ZDE a ZDE) 

A pokračuje se výzvou: Staň se členem Exekuční domobrany! Podpora zrušení Exekučního řádu je nezbytná. Ta je doplněna i speciálním grafickým logem.

„Jak jsem psal již v květnu v článku Důvody vzniku Exekuční domobrany. Ústavní soudci nebudou mít důvod rušit tento zákon, pokud právě vy nedáte najevo, že tomu tak skutečně chcete,“ vysvětluje Jiří Bezděk.

Kdo bude a nebude mít na dárky a vánočního kapra?

Pokračuje dále připomínkou, že už za pár dní mnozí lidé po celé ČR rozsvítí svoje vánoční stromky.

„Budeš mezi nimi i ty? Za pár dní mnozí usednou ke štědrovečerní tabuli. Patříš k lidem, kteří si mohou dovolit koupit vánočního kapra? Za pár dní mnozí začnou rozbalovat svoje supermarketové ‚in‘ dárečky. Patříš k nim, nebo k Exekuční domobraně!?“ ptá se dál autor stejnojmenného webu.

Host do domu, Bůh do domu…

A v otázkách, ale i apelech, pokračuje: „Už máš plán na Štědrý den? O Štědrém dni platí vžité pravidlo ‚Host do domu, Bůh do domu.‘ Už víš, kde tvůj exekutor bydlí? Navštiv ho 24. prosince! V Boží den tě nevyhodí, protože má strach z Božího trestu!“

To, že svá slova míní vážně, dokládá to, že 24. 12. vyzývá ke srazu členů Exekuční domobrany před domy exekutorů v místech jejich bydliště.

Je otázkou pohledu a zřejmě i právního výkladu, do jaké míry by mohly podobné výzvy nést nějaké trestní dopady a být chápány jako výhrůžky. Pravdou je, že právě Jiří Bezděk na sebe upozornil nejen svými aktivitami, ale také výhrůžným dopisem exekutorce z Hradce Králové, která řešila jeho případ. A ocitl se tak již na konci léta za hranou zákona. byl zadržen policií, po necelých dvou dnech byl propuštěn, ale jeho trestní stíhání dál pokračuje. „Musel jsem něco udělat, aby si té situace, která tu je, někdo všiml,“ řekl tehdy ParlamentnímListům.cz. Na dotaz, zda je smířený i s tím, že možná půjde do vězení, jen neurčitě kývl. Všechny jiné cesty, kterými se snažil na zoufalost celého stavu upozornit, prý nefungovaly. I proto napsal zmiňovaný dopis.

Bude zřejmě na soudci, kterému se nějaký takový případ dostane na stůl, jak ho zhodnotí a jak se jeho, bezesporu zoufalý příběh, dál bude vyvíjet.

Jiří Bezděk se dal do boje proti systému exekucí v Česku, protože sám poznal jeho dopady na vlastní kůži. Navrhl proto vytvořit takzvanou ‚exekuční domobranu‘. A i když sám název může naznačovat, že by mohlo jít o nějaký útočný akt, při komunikaci s ParlamentnímiListy.cz vždy zdůrazňoval, že vše chce pouze v mezích zákona – tedy zákonnými prostředky.

Email informující o tom, že členové Exekuční domobrany mohou cestovat zdarma vlaky Českých drah

Aby toho nebylo málo, tento týden v úterý začala obcházet i emailové schránky redakcí zpráva o bezplatné hromadné jízdence Českých drah. S výzvou: 

"Exekuční domobrano! Už máš nachystány transparenty pro 1. blokádu Exekutorského úřadu v Brně?

Svatý Mikuláš nadělil Exekuční domobraně moc nad soukromými exekutory. Druhý adventní týden se nese ve znamení zajištění volného pohybu členů Exekuční domobrany. Přinese zapálení čtvrté svíčky na adventních věncích ústavní svobody lidem České republiky?

Dnes bylo k rukám ministra dopravy, odpovědného člena vlády za správu akciové společnosti České dráhy, doručeno oznámení umožňující členům ( aktivistům ) Exekuční domobrany plnících úkoly cestovat zdarma bez platné jízdenky vlakovými spoji ČD po celé České republice."

Výzva je doplněna výčtem výhod i povinností, které z toho pro členy Exekuční domobrany plynou. Například to, že člen Exekuční domobrany musí informovat při kontaktu s průvodčím či jiným zaměstnancem Českých drah ve vlakovém spoji ( vlak nebo náhradní autobusová doprava ) či prostorách ČD, že cestuje za plněním úkolů Exekuční domobrany. Uvedeno je tam také to, že bezplatná přeprava členů Exekuční domobrany je platná v období od 12.12.2013 13:31 hod. do zrušení 13 let protiústavního zákona č. 120/2001 Sb. Exekuční řád Ústavním soudem a následného zadostiučinění v podobě započatého řádného procesu vyšetřování skutků soukromých exekutorů podnikajících na základě tohoto zákona potlačujícího základní lidská práva.

Zmiňovaná výzva namířila i na Ministerstvo dopravy k rukám ministra Zdeňka Žáka. Ani jedna ze jmenovaných institucí však podle zjištění ParlamentníchListů.cz o nějaké výjimce pro tuto skupinu osob bližší informace nemá.

Jak to vše začalo…

V roce 2009 se dostal Jiří Bezděk, který do té doby většinou pracoval v rámci své kvalifikace vystudovaného absolventa průmyslové školy, do exekuce. Ta následně spustila dominový efekt dalších exekucí, takže v současné době musí přežívat s částkou jen o pár korun vyšší než dva tisíce.

Se svým nezáviděníhodným údělem se ale nechce smířit, a tak hledá řešení i prostřednictvím stránek, na kterých hovoří o tzv. Exekuční domobraně a hromadné žalobě na stát k Ústavnímu soudu.

Znění Ohlášky:

Vážení policisté,

dovolte, abych jakožto zakladatel Exekuční domobrany vám ohlásil, že v nadcházejících dnech do zrušení 13 let protiústavního zákona č. 120/2001 Sb. Exekuční řád Ústavním soudem a následného zadostiučinění v podobě započatého řádného procesu vyšetřování skutků soukromých exekutorů podnikajících na základě tohoto zákona potlačujícího základní lidská práva budou probíhat po celé České republice veřejná shromáždění, demonstrace a blokády aktivistů hlásících se k Exekuční domobraně.

S ohledem na princip Exekuční domobrany, který vychází ze samostatné aktivity jednotlivce, tato veřejná shromáždění, demonstrace a blokády mohou být v počtu malém, ale i velkém, vesměs spontánní a náhodná či předem plánovaná, nikoli však organizovaná.

Lze ovšem předpokládat, že místy těchto veřejných shromáždění, demonstrací a blokád budou převážně náměstí měst se sídly Exekutorských úřadů, veřejná prostranství před jednotlivými Exekutorskými úřady a před prostory, které soukromí exekutoři využívají, veřejná prostranství před obydlími jednotlivých soukromých exekutorů, exekutorských koncipientů a zaměstnanců Exekutorských úřadů a Exekutorské komory, a na veřejných prostranstvích v místech výkonů exekucí.

Mějte, prosím, na paměti, že tito aktivisté, v drtivé většině bez základních znalostí právní problematiky, se dlouhodobě nachází v existenčních potížích na sociálním dně, bez prostředků a v chudobě a s tím plynoucím emočním vypětím, stresem a depresemi. Tuto situaci každý jednotlivec zvládá jinak, ale obecně nepatrný emoční výkyv v dlouhodobých existenčních neřešitelných potížích vyvolává agresi. Proto buďte těmto aktivistům nápomocni a neprodleně zakročte proti každému, kdo by měl snahu tento emoční výkyv vyvolat.

Pro tyto případy si dovoluji vám navrhnout použít terénní monitoring za přítomnosti specialisty nejen na davovou psychózu.

Rovněž vás chci požádat o postoupení informace o konání těchto veřejných shromáždění, demonstrací a blokád jednotlivým městským úřadům, aby příslušní úředníci mohli o této situaci taktéž informovat příslušná oddělení Městské policie, a aby mi zaslali neprodleně informace o již ohlášených akcích, které by byli zaměřeny proti aktivitám Exekuční domobrany.

Nebyly-li takové aktivity dosud nahlášeny, potom je informujte, že je třeba, aby zajistili jejich nekonání do ukončení veřejných shromáždění, demonstrací a blokád Exekuční domobrany, jak jsem ohlásil výše.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…