Lidem je prý jedno, že volí komunisty. Jde jim o přežití, ne o názory

19.10.2012 8:02

Výsledky krajských voleb nelze ani s přihlédnutím k vítězství ČSSD ve Středočeském kraji hodnotit tak, že levicoví voliči velkoryse přehlížejí korupci. Podle ředitele agentury SANEP Oldřicha Zajíce naopak vzešel z voleb jasný signál, že by mělo být ke všem přistupováno stejně a že by měla existovat rovnost před zákonem.

Lidem je prý jedno, že volí komunisty. Jde jim o přežití, ne o názory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Každé volby – a pro letošní současně konané krajské i senátní volby to platí dvojnásob – mohou mít nepřeberné množství interpretací. Vždy se dá najít nějaké vysvětlení či zdůvodnění odklonu voličů od strany blízké interpretovu srdci a stejně tak něco, čím lze zkalit radost úspěšnějším a jejich výsledek v očích veřejnosti zlehčit.

Krajské volby z minulého víkendu lze brát také ne jako příklon voličů k levicovým stranám, ale jen jako důsledek apatie pravicových voličů. Ti k volbám nedošli, ti levicoví ano. „Komunistům stačí k úspěchu v kraji jen mobilizovat svou věrnou voličskou základnu. Ten, kdo naopak k těmto volbám nešel, anebo protestně hlasoval pro různá nestranická hnutí, byl tradiční volič pravice,“ vysvětluje si volební debakl vládních stran Bohumil Pečinka v týdeníku Reflex.

Někteří tradiční voliči pravice tentokrát dali hlas i levici

„Vzhledem k průzkumům, které jsme před volbami prováděli, a to i sociologickým, bylo zjevné, že pravicoví voliči mají velký problém s tím, koho jít volit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Oldřich Zajíc, ředitel společnosti SANEP, která se ze všech agentur, jež se předvolebními průzkumy do krajských voleb zabývaly, nejvíce přiblížila skutečným výsledkům.  



Nesouhlasí však s tím, že by stoupenci pravice volit nešli. „Je evidentní, že ortodoxní pravicoví voliči zůstali doma a nešli tak jako jindy volit pravicové strany. Z našich průzkumů ale vyplývá, že řada tradičně pravicových voličů dala hlas i levicovým stranám,“ považuje Oldřich Zajíc výsledky voleb za hlas lidu, na nějž by se nemělo reagovat ve smyslu, že ti, co volili komunisty, jsou hloupí. „To bude tuto společnost jen o to víc poštvávat proti takhle arogantním politikům, kteří si špatně vykládají potřeby této společnosti,“ myslí si ředitel agentury SANEP.

Jen ať kradou, jen když nám něco také hodí

Na výsledky voleb se lze dívat i přes postoj ke korupci. „Voliči levicového tábora jsou primárně zaměřeni na přerozdělování veřejných peněz a sociální transfery všeho druhu: Když jim to jejich politická reprezentace zajistí, jsou schopni velkoryse přehlédnout i korupci velkého rozsahu ve stylu: Jen ať kradou, jen když nám něco také hodí,“ zaspekuloval Bohumil Pečinka v týdeníku Reflex nad prioritami voličů z opačného spektra, přičemž jako důkaz přináší úspěch ČSSD ve Středočeském kraji, jehož předchozí hejtman David Rath už pět měsíců sedí ve vazbě.



Oldřich Zajíc to považuje za naprosto povrchní hodnocení. „Nemůžeme dělat z občanů hlupáky, takhle to v žádném případě není. Naopak z voleb je jasný signál, že by mělo být ke všem přistupováno stejně, že by měla být rovnost před zákonem,“ říká pro ParlamentníListy.cz ředitel SANEP a připomíná, že do vězení jde člověk, který přikreslí politikovi na plakát tykadla, zatímco podezřelí v miliardových kauzách si běhají po svobodě.

Levicový volič není imunní, ale chce spravedlnost

„Takže to není tak, že by levicový volič byl ke vnímání korupce imunní, ba právě naopak, ale chce, aby existovala spravedlnost. V případě Ratha říkají, že je to v pořádku, ale ať se tak postupuje u všech. Když vidí, že vrcholný politik říká po zadržení x svých spolupracovníků, že se ho to netýká, tak to je to, o čem společnost dnes hovoří. To je ta skepse, to negativní vnímání politiky, kdy si všichni před zákonem nejsou rovni,“ upozorňuje Oldřich Zajíc.



Právě tohle vnímá jako jasný signál a nelze to skrývat za laciná vysvětlování, kdo korupci vnímá víc a kdo méně, protože ji všichni vnímáme úplně stejně. „Když to hodně zjednoduším, tak to je od voličů vzkaz: ´Dělali jste v polistopadových vládách vše pro to, aby nám dnes nebránilo nic v tom, abychom dali důvěru KSČM.´ Dnes už není volba o názoru či o pocitu, dnes už je o základních sociálních potřebách a jistotách. Je to vyšší úroveň, než se jen rozhodovat na základě svého pocitu,“ vysvětluje šéf agentury SANEP.

Mobilizace nespokojených místo pravicových voličů

Dnešní a zítřejší druhé kolo senátních voleb může krutou prohru pravicových stran z krajských voleb a z prvního kola senátních zmírnit jen kosmeticky už jen proto, že se čeká mizivě nízká účast vzhledem k tomu, jak malé důvěře se Senát těší. Přesto se ODS pokusila především v hlavním městě zmobilizovat své voliče, což platilo především pro Prahu 8, kde její kandidátka Daniela Filipiová změří síly s komunistou Jiřím Dolejšem.



„Mobilizace pravicových voličů má význam jen tehdy, pokud sami voliči mají pocit, že má smysl rvát se za pravicové politiky. Ale v této situaci naše země teď není. Tak jako se mluví o mobilizaci pravicových voličů, tak já bych hovořil o mobilizaci nespokojených voličů. A těch si, myslím, je výrazně víc,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…