Lže Lang z BIS i Topolánek. Exšéf tajné služby popsal předávku odposlechů

31.03.2012 6:36

Případ odposlechů exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška svým významem nahlodává důvěru společnosti ve státem řízené instituce. Zpochybněn je až do vyjasnění jak ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang, tak někdejší premiér Mirek Topolánek. Mezi těmito pány se totiž ztratila informace, která nyní, po medializování, ukazuje veřejnosti skutečný vliv byznysu na rozhodování pražského magistrátu za vedení Pavla Béma.

Lže Lang z BIS i Topolánek. Exšéf tajné služby popsal předávku odposlechů
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS je v současnou chvíli odročeno do té doby, než se vyřeší otázka přítomnosti poslance Věcí veřejných a někdejšího zaměstnance agentury ABL Davida Kádnera na dalším jednání. Toho totiž kritizuje opoziční ČSSD za to, že pracoval v minulosti pro ABL.

Klíčoví aktéři Topolánek i Lang se zakopali v pozicích. Expremiér sveřepě hájí svou, když tvrdí, že nic od  kontrarozvědky nedostal. „Z BIS ani náhodou. Ale takové to – jedna paní povídala – to jsme věděli všichni,“ uvedl ve středu Topolánek. Jiří Lang po předčasném ukončení jednání komise sice novinářům řekl, že by byl blázen, kdyby si nechal takovouto informaci pro sebe, ale co komu a především jak sdělil, nevysvětlil.

Alibismus?

Svůj náhled na věc si udělal bývalý ředitel civilní rozvědky UZSI Karel Randák. Podle něj totiž nemluví pravdu ani Topolánek ani Lang. „Lžou oba. Že udělala BISka chybu tím, že si takovouto informaci syslí, je jasné, ale na druhou stranu je stoprocentně pravda, že Topolánek ty informace měl,“ vyjádřil pro ParlamentníListy.cz své přesvědčení Randák a pokračoval v argumentaci. „Je rozdíl mezi informacemi, které se dají dohledat a které jsou oficiální, tzn. oficiálně předané, a rozdíl mezi informacemi, které premiér dostane, když ho Lang navštíví a řekne mu: 'Podívejte se, pane premiére, děje se tohle a tohle a máme tam tohle a tohle, co s tím máme dělat?' Tohle Lang stoprocentně udělal, aby si na jednu stranu kryl záda, a aby se Topolánkovi mimo jiné zavděčil. Určitě mu je předal, možná mu pustil i ten záznam, ale asi mu to nenechal fyzicky,“ soudí Randák. Kdyby se přeci jen prokázalo, že Lang informace zatloukl, vystavoval by se tím riziku. „V případě, že by z nahrávky vyplývaly skutkové podstaty trestného činu a Lang by je nepředal, vystavoval by se tím možnosti stíhání. BIS má ze zákona, stejně jako každá fyzická osoba, povinnost, v případě, že se dozví nějaký trestný čin, věc neprodleně nahlásit orgánům činným v trestním řízení,  neplatí na ni žádná výjimka ze zákona,“ připomíná ParlamentnímListům.cz Randák.

Odposlechy prý půjdou do ztracena

Aféra podle Randáka nakonec stejně vyšumí. „Budou si to přehazovat jako horký brambor a nedopadne to nijak. Lang byl v předávání zprávy alibistický. Určitě si položil otázku „Co kdyby se ten Pavel Bém za dva, za tři měsíce dostal k moci a dozvěděl se z dokumentů, ke kterým by měl z titulu své funkce přístup, že jsem ho naprášil Topolánkovi. Odvolal by mě, je to pragmatické uvažování.“ pokouší se Randák vystihnout myšlenkové pochody ředitele BIS.

Parlamentní komise pro kontrolu BIS má jen velmi omezené pravomoci, což tvrdí i někteří její členové, jako kupříkladu František Bublan (ČSSD). Podle Randáka stačí Langovi jednoduchý postup na odpálkování dotazů. „Když Lang komisi řekne, že to je stále živý svazek, tzn. probíhající akce, pošle tím všechny zvědavé přítomné do háje,“ vysvětluje. V tomto ohledu se však generál Langovi nediví. „Komise je dobrá akorát na kontrolou rozpočtu a běžnou administrativu, ale na druhou stranu je to politický orgán a politici u nás těch informací zneužívají pro své potřeby. Každý ředitel, tedy i Lang se časem poučí a ví, že přestože by si poslanci měli utajované informace nechat pro sebe, zneužívají toho. To pak vede člověka k tomu, že jim nic raději neříká,“ nastiňuje pro ParlamentníListy.cz Randák. Pokud tu nevznikne nezávislá apolitická komise, tak o nějaké kontrole BIS nemůže být podle generála řeč.

Věděl o tom Hrad?

Tiskové zprávy z kontrarozvědky jsou v zásadě jen formálního charakteru a média se musí omezit vesměs jen na výroční zprávy, které jsou ale rok od roku peprnější. Tiskový mluvčí služby Jan Šubrt předal redakci zprávu o tom, kolik tajných zpráv mířilo z jejich ústředí k prezidentovi a k vládě. Rozdělovník, co šlo kam, je pochopitelně veřejnosti utajen. Nabízí se proto otázka, zda onou informací o vlivu Janouška na magistrát mohl disponovat i prezident Klaus. „To se nedá říct, to závisí jen na zvážení ředitele BIS, komu to předá.“ neodvažuje se Randák hádat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…