Miliony parazitů v našem státě. Landa zburcoval českou krev

26.11.2011 18:20

REPORTÁŽ Populární vlastenecký zpěvák Daniel Landa, který se svými písněmi i prohlášeními vyjadřuje i k politicko-společenským fenoménům a problémům, završil svým pátečním vystoupením v pražské Tesla aréně českou část svého turné Vozová hradba. Koncert byl vyprodán už dlouhou dobu před samotnou akcí.

Miliony parazitů v našem státě. Landa zburcoval českou krev
Foto: Redakce
Popisek: Koncert Dana Landy

Již před šestou hodinou začaly proudit do haly davy lidí. Před začátkem koncertu hrála čekajícím návštěvníkům z reproduktorů americká kapela System of a Down. V publiku byli lidé s českými vlajkami i vlaječkami a tričky s českým lvem. Od mániček a plešek po rodiče s dětmi.

Vozová hradba

Celé turné bylo pojato snad ještě více vlastenecky než obvykle, což napovídal i jeho podtitul: „V době, kdy globalizace pohlcuje a rozpouští evropské národy, hodláme pozvednout prapor. Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější. Jsi Čech, tak si toho važ". I kvůli tomu někteří komentátoři spekulovali o Landových politických ambicích, které však Landa na koncertu popřel.

Landa zahrál mnoho patriotických písní a pecka Čech z desky OI Orlíku sklidila snad úplně největší úspěch a doslova rozhýbala celou halu.

čtěte také: Daniel Landa burcuje: Nenechme se kopat do koulí

Ve 20 hodin, kdy měl koncert oficiálně začít, začal velký křik publika a vyvolávání „Landa, Landa!" Landa zahájil koncert písní Vozová hradba z desky OI skupiny Orlík, která se hlásila k takzvanému kališnictví. „Prolog křižáka" k písni stejně jako na desce odříkala Landova manželka Mirjam.

Česká krev a rachot motorů

„No, to je kotel!" zvolal Landa, který měl na sobě tričko turné Vozová hradba, a hned pokračoval s písní Tři sta z místa. Pak následovala píseň Malá díra v hlavě z desky Nigredo, jejíž název znamená alchymický prvek. „Nejde o černochy. Nenapište, že tu tvořím separaci ras. A nevoltejte na mne ostrý hochy," vysvětloval Landa na své desce její název.

Písničku Jen ať to sype z prostředí automobilových závodů ze stejnojmenné desky věnoval své ženě Mirjam. „Jako rychlý kola točí se můj svět, obejmi mě lásko, možná je to naposled...Životem se řítím jako postřelenej bejk. Já nejsem Švejk," zpíval Landa a dosti pravdivě, protože už měl několik ošklivých bouraček. Na obrazovce se v tu chvíli promítaly záběry z Danových závodů.

Psali jsme: Daniel Landa: Nenechám se umlčet

K baladě Tajemství z desky 9 mm argumentů Landu doprovodil sbor a zazněl i saxofon. Písní Holky a mašiny z alba Chcíply dobrý víly Landa doslova rozproudil českou krev v hale. „Krajem se rozléhá motorů řev, kupředu letí česká krev," zpíval Landa a zdůrazňoval spojení „česká krev". Potom přišla píseň Valčík z Landovy stejnojmenné sólové prvotiny. 

Pozdrav z fronty od českých vojáků

Potom Zombice ve stylu ska a pak Muži s padáky z desky Pozdrav fronty. K této písni má Landa vztah i proto, že sám skáče z padáku a je členem vojenských dobrovolných záloh. Stejně jako na desce ho i zde doprovodil dětský sbor.

Při baladě Pozdrav z fronty ze stejnojmenného alba byly projektovány na velkoplošné tabuli fotky vojáků, většinou z Afghánistánu, kteří je poslali k příležitosti tohoto koncertu. Landa nezapomněl ani zahrát titulní píseň filmu Kvaska, který natočil se svou ženou.  

Pak již přišel jeho projev, ve kterém zdůraznil, že ačkoli nechce být pouze zpěvákem a chce věnovat společenským tématům, do politiky jít nechce, protože by to podle něho skončilo průserem a politika nic nevyřeší. Představil zde svůj projekt, s jehož pomocí chce obrodit český národ.

Více zde: Daniel Landa: Já v politice, to by byl pr*ser. Mám lepší řešení

Přečtěte si přepis projevu: zde 

Blanický rytíř, vlastenec a táta

Po projevu následovala druhá půlku koncertu, která se i v návaznosti na Landův projev nesla ve vlasteneckém duchu. Zazněla píseň Blaničtí z Neofolku a Landa zpíval o jedné silné zemi společné všem a probouzel blanické rytíře dřímající v každém z nás. Další píseň z desky, Táta, podporující rodinné hodnoty, věnoval svým třem dcerkám a na obrazovce se promítaly fotky Landových fanoušků, tátů s dětmi.

Čtěte také: Daniel Landa: Blaničtí rytíři zachrání národ, když je v sobě probudíme

Pak zazněla píseň Bílá hora ze stejné desky o porážce českých stavů z doby třicetileté války. Do válečného prostředí potom zavedly publikum písně Nad Afghánistánem z Nigreda a Ona z Valčíku. Následovaly písně Chcíply dobrý víly a Ztracení hoši z Landovy druhé desky.

Ze lva se stal pejsek...

A pak přišla série vlasteneckých pecek. Nová píseň Landy Bohemia, kde se Landa vyjádřil k nejaktuálnější ekonomické a společenské krizi: „Za podpory klaky budou nás léčit morem. Bída číhá v závětří jak žoldák dlužních úpisů. Vstávej! Rytíři už jsi dlouho spal, teď je čas abys osedlal, Schází nám král..." Pak Vltava. „Smutný pohled do davu na břehu. Naše čest se v bizardním příběhu zoufale zmítá. Šašci se ve vilách opíjí mocí. A já se ptám, jestli po týhle noci může ještě svítat?" vyjadřoval Landa napětí ve společnosti.

psali jsme: Daniel Landa: Rupne to a nebude chleba

„Hledáme rozdílné, namísto sjednocení. Vlastní tíha zas na nás dopadá. Je tolik smutných očí v té naší zemi... Ze lva se stal pejsek na řetězu, slintá, čeká na odměnu od vítězů," vzkazoval Landa v písni Protestsong.

Jsi Čech, tak si toho važ!

A pak přišla jako vrchol koncertu vlastenecká píseň Čech, která rozhýbala a rozezpívala celé publikum a sklidila snad největší ohlas ze všech písní večera. Lidé mávali jako o život českými vlajkami a Landa ji vzal do ruky.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

„Milióny parazitů na slávě se přiživuje. Jak pošpinit druhýho a závody, kdo víc bonzuje. Mračno zlodějů se na ulicích pohybuje, jenže proti tomu tady dávno nikdo nebojuje. Jsi Čech, Čech, Čech tak si toho važ. Jsi Čech, Čech, Čech a narovnat se snaž. Jsi Čech, Čech, Čech a Čechům dělej čest. Přelez, přeskoč, ale nepodlez. Křivost nad křivost se každý den jen prohlubuje, slovo už nic neznamená, nechuť všema prostupuje...," zpívali fanoušci sborově společně s Landou.

Čtěte také: Dan Landa: V Česku již není svoboda slova

Touto písní ve 21.50 skončila oficiální část koncertu. Fanoušci ale vyvolávali Landu zpátky na pódium. Ten se vrátil a prozradil, že nějaký anonym zavolal na policii, že je na koncertě bomba, ale police celou záležitost zvládla, že nebylo třeba koncert vyklidit. Zahrál pak píseň šance o své bouračce a píseň z muzikálu Zlatý drak.

Nakonec pro velký úspěch zahrál Daniel ještě jednou píseň Čech. „Ten Landa byl super. Ten kdyby chtěl, tak udělá revoluci," telefonoval jeden fanoušek své dojmy po skončení koncertu.  


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…