Ministr Jaromír Drábek odchází

03.10.2012 15:05

Ministr práce a sociální věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se rozhodl, že ke konci října rezignuje na post ministra. Drábek svůj odchod oznámil na brífinku. Žádnou vinu ale v kauze svého náměstka Vladimíra Šišky, který byl dnes vzat do vazby, prý necítí.

Ministr Jaromír Drábek odchází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Jaromír Drábek (TOP 09) oznámil rozhodnutí rezignovat kvůli kauze údajného uplácení, jehož se měl podle policie dopustit bývalý náměstek Vladimír Šiška a vedoucí ministerského odboru informatiky Milan Hojer. Ministr svůj konec v čele resortu oznámil na mimořádné tiskové konferenci. Na ministerstvu skončí k 31. říjnu, neboť chce předat agendu a umožnit výběr svého nástupce

Policie oba muže obvinila a soud dokonce dnes rozhodl o tom, aby Šiška byl vzat do vazby a to z důvodu, že by mohl ovlivňovat svědky.

Drábek sice prý doposud nemá informace, čeho se obvinění Šišky týká, ale on sám prý žádnou vinu necítí a věří, že i Šiška prokáže, že se žádného trestného činu nedopustil.

"Nemám žádné informace o tom, jaký skutek měl být spáchán, ale rozhodnutí soudu je pro mne je dostatečným důvodem. Rozhodl jsme se tedy rezignovat na funkci k 31. říjnu 2012," řekl Drábek.

Svou možnou rezignaci oznámil již v úterý. Jenže řekl, že tak učiní pouze v případě, kdy bude jasně prokázána Šiškova vina. Hlavním důvodem pro něj byl nedostatek informací o celém případu.

Podařilo se mu snížit provozní náklady
 

Své rozhodnutí rezignovat Drábek pak učinil prý dnes až po rozhovoru s vedením strany - předsedou Karlem Schwarzenbergem a místopředsedou Miroslavem Kalouskem a také po konzultaci s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

„Termín je zvolen tak, abych po odchodu prvního náměstka dokázal předat ministerstvo v konsolidovaném stavu a také abych umožnil své politické straně mít dostatečný časový prostor na výběr mého nástupce," doplnil odstupující ministr, který si ale nemyslí, že by pracoval špatně. 

Sám za sebe pak vyzdvihl například snížení provozních nákladů nebo realizování zásadní části penzijní reformy. Svůj největší dluh pak cítí v reformě sociálně - právní ochrany dětí. Tu se mu prý  nepodařilo dotáhnout do konce.

Koho by si on představoval jako svého nástupce? Jméno zatím nezná.  „To je věc mé politické strany. Já se k tomu v žádném případě nebudu vyjadřovat," doplnil.

Podle deníku Mladá fronta Dnes Šiška začal reformovat počítačové systémy na vyplácení sociálních dávek a přitom „odstavil" firmu OKsystem, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení prý zadal práci jiným, spřízněným firmám. Společnost OKsystem proto podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Náměstek prý pak firmě slíbil, že pokud stáhne svou stížnost, zůstanou jí některé zakázky a další dostane. Podle MfD si policisté jednání Šišky a Hojera nahráli.

Kalousek: Je to odpovědné rozhodnutí
 

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek pak pro ParlamentníListy.cz zmínil, že Drábkova rezignace je odpovědné rozhodnutí.

„Je to odpovědné rozhodnutí, kterého si nesmírně vážím. Pan ministr Drábek na sebe bere odpovědnost nejen za své podřízené, ale i za politickou kulturu v zemi. Škoda jen, že takto nedokázali jednat i ostatní,“ řekl Kalousek.

„S jistou dávkou ješitnosti musím konstatovat, že jsme intelektuálně i personálně velmi dobře vybavená strana, takže kandidátů připadá v úvahu poměrně dost. Jistě ale chápete, že o konkrétním jménu musíme nejprve jednat," doplnil Kalousek pro ParlamentníListy.cz k možnému nástupci Drábka.

"Je to politicky odpovědné rozhodnutí nejen vůči TOP 09, ale i vůči vládě,“ řekla pak médiím v reakci na ministrovu rezignaci vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Zaorálek: Měl odejít hned
 

Za ČSSD stranický místopředseda Lubomír Zaorálek pak dokonce zmínil, že nejenomže vítá Drábkův odchod, ale podle něj neměl Drábek nikdy do této funkce - tedy do funkce ministra práce a sociálních věcí - nastoupit.

"Drábek vůbec neměl do funkce nastoupit. Daleko větší problém než zneužívání sociálních dávek představuje rozdělování veřejných zakázek. Pan Drábek změnil systém sociální pomoci na systém, na němž se mělo vydělávat. Ministerstvo šetřilo na lidech sociálně slabých, aby mohlo rozdělovat dvě a půl miliardy na informační technologie," rozčiloval se Zaorálek. Následně připomněl, že opozice na možná selhání na MPSV upozorňuje již zhruba rok. Zaorálek ale zdůraznil, že by měl Drábek odejít okamžitě a nikoli až na konci října.

Spokojená s rezignací Drábka je i poslankyně za ODS Lenka Kohoutová. Ta Drábka dlouhodobě kritizovala, jeho rezignaci pak dnes ocenila. „Je to velmi správný krok, který všichni cítili, že je třeba udělat. Rozhodnutí bylo na něm, ale je to logické vyústění,“ řekla pro server Novinky.cz Kohoutová.

Podle dní by ale na tom nebyl Drábek tak špatně, kdyby se obklopil správnými lidmi. „Opakovaně jsem mu říkala, že jeho velkým problémem je pan první náměstek Šiška, vždy to bagatelizoval. Měla jsem pravdu,“  dodala Kohoutová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…