Ministryně Müllerová u Moravce: Jsme jako ARO, pomáháme lidem na poslední chvíli. Ale pomáháme dobře

07.04.2013 14:47

Vláda by podle ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP09) neměla být tak hluchá a měla by přijmout návrh na zvýšení minimální mzdy o pět set korun, jestli se na tom shodli i zaměstnavatelé s odbory. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) se však jedná pouze o kosmetickou úpravu, protože příčiny problémů jsou v systému, především ve špatné hospodářské činnosti. Řekli to v Otázkách Václava Moravce.

Ministryně Müllerová u Moravce: Jsme jako ARO, pomáháme lidem na poslední chvíli. Ale pomáháme dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP09) na jednání tripartity hodlá předložit návrh na zvýšení minimální mzdy o pět set korun. Jde podle ní především o pomoc lidem, kteří si našli práci a chtějí pracovat. Podle údajů Otázek Václava Moravce se minimální mzda týká asi jednoho procenta populace, tedy sta tisíců lidí.

Müllerová má za to, že by vláda neměla být tak hluchá, pokud odbory souhlasí s kompromisem 500 korun, čemuž přitakali také zaměstnavatelé.

Hůř jsou na tom jen pobaltské země

Téma minimální mzdy nenechalo chladného předsedu Senátu Milana Štěcha. Podle něj jsme se za nynější vlády pravice s minimální mzdou dostali až za Turecko. S tím souhlasila i Müllerová, podle které je nižší minimální mzda než v Česku pouze v pobaltských zemích, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. „V této podobě minimální mzda neplní funkce, které by měla mít,“ řekla v Otázkách Václava Moravce ministryně.

Bývalý šéf odborů Štěch za problémem vidí především špatnou hospodářkou činnost státu. Byť je sedmibodový návrh ministryně přijatelný, Müllerová řeší pouze následek, řekl. „My jsme jako to ARO,“ souhlasila a přirovnala Müllerová resort práce k anesteziologicko-resuscitačnímu oddělení, kde se rovněž problémy řeší na poslední chvíli. Jenže by se jim radši mělo předcházet, i když ministerstvo označila za dobrého lékaře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…