Moderátorka ČT dusila hejtmana kvůli koalici s KSČM. Ten mluvil o své duši

20.11.2012 8:51

V pondělním pořadu Události, komentáře v České televizi „grilovala“ moderátorka Daniela Drtinová hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimolu kvůli spolupráci s KSČM a komunistickou krajskou radní pro školství. Moderátorka se ptala hejtmana i na jeho vnitřní pocity a varovala před komunisty. Zimola ji ujišťoval o své duševní rovnováze.

Moderátorka ČT dusila hejtmana kvůli koalici s KSČM. Ten mluvil o své duši
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

„V roce 1989 jsme volali po svobodných volbách. Ty proběhly a voliči rozdali mandáty tak, že komunisté skončili druzí,“ uvedl jihočeský hejtman. Proto podle něj po krachu vyjednávání s dalšími stranami nebyla jiná možnost, než se začít bavit s KSČM. „Nám nezbylo nic jiného, než se pokusit domluvit s komunisty. Nechci polemizovat s tím, co jsou zač komunisté. Já je vnímám jako protivníky v boji o voličské hlasy,“ uvedl.  

„Ještě čtyři roky zpátky jste za totéž kritizoval Jiřího Paroubka. Tak co se ve vás odehrálo, že nyní jdete s komunisty do koalice,“ vyzvídala stále moderátorka Drtinová.  „V mé duši nemusíte hledat nic převratného, já pouze respektuji výsledek voleb,“ ujistil jí hejtman.

„Nechte nás pracovat a ukázat, že jižním Čechám prospějeme,“ požádal hejtman Zimola, načež redaktorka utrousila, že slova o „klidu na práci“ už jsme slyšeli v historii několikrát. Pak přidala pořekadlo sira Arthura Conana Doyla „Ukažte mi Vaše přátele a já Vám řeknu, jací jste.“  Komunisté se podle ní přátelí s KLDR nebo Kubou.

„Chci Vás ubezpečit, že role resortních radních je silně omezena. Rada vždy rozhoduje kolektivně a ČSSD v ní má většinu osm ku třem,“ připomněl staronový šéf Jihočeského kraje. Kompetence krajských radních podle něj nejsou o tom, aby se udržovaly přátelské vztahy s nějakými cizími zeměmi.

„Vadilo by mi, pokud by se něco takového dělo na celostátní úrovni. A na ní stále máme Bohumínské usnesení,“ ujistil hejtman. „Od možnosti zrušit Bohumínské usnesení jsem se vždy distancoval. ČSSD není komunistická strana. My jsme poučeni z historie a víme, jací komunisté mohou být,“ ujistil Zimola závěrem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…