Moderátorka Drtinová se desetkrát zeptala na totéž. Expert žasne

11.05.2013 14:07

TÝDEN V MÉDIÍCH Sdělovací prostředky se tentokrát nejvíce věnovaly autorství amnestie, což je podle mediálního odborníka Petra Žantovského zcela umělá kauza. Jiné to je s sKartou, o níž uzavřel exministr Jaromír Drábek podle premiéra Petra Nečase smlouvu za zády a proti vůli vlády. Za tu je však odpovědný šéf ODS, a minutu po tomto vyjádření měl sám rezignovat.

Moderátorka Drtinová se desetkrát zeptala na totéž. Expert žasne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

V uplynulém týdnu bylo zábavné sledovat, jak sdělovací prostředky neustále referují o tom, kdo by mohl být autorem prezidentské amnestie. „Přitom celé sdělení kauzy se dá shrnout jednoduše, že ji napsal Václav Klaus, je pod ní podepsaný a nese za ni odpovědnost sdílenou s premiérem Nečasem jako kontrasignátorem. Proč se kolem toho točí tolik mediálního zájmu je ale jednoduché. Novináři vždy rádi píší o tom, o čem nemusí moc přemýšlet. Není to intelektuálně náročné, tedy určitě méně než doopravdy pracovat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

„Byl jsem naprosto perplex, když jsem sledoval v České televizi v Událostech, komentářích ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který paní redaktorce Drtinové stále dokola opakoval stejnou věc: ´Nevím, neumím na to odpovědět, počkejte si na zítra, kdy bude schůzka pánů Koudelky a Hasenkopfa na ministerstvu.´ Ten rozhovor byl donekonečna natahovaný, místo jedné minuty, kterou mohl trvat, zabral nejméně deset minut vysílacího času,“ připomíná Petr Žantovský.

Ministr desetkrát odpovídal stejně na stejnou otázku

„Zhruba deset minut se tedy vyplácalo na to, aby ministr desetkrát odpověděl na stejnou otázkou stejnou větou. To byl příklad totálního selhání novinářské profesionality. Ale nebyl to jen tento případ. Vybral jsem ho ale proto, že ho asi velmi mnoho lidí vidělo a že to byla čítanková ukázka. V zásadě si stejně v celé této kauze počínala celá česká novinářská obec. Přitom jak už jsem uvedl, amnestii napsal Klaus, spolupodepsal Nečas a dál není o čem se bavit,“ tvrdí mediální odborník.

Debatu o autorech amnestie vnesl na stůl nový prezident Miloš Zeman. „Tím dokázal naprosto geniální, řekl bych machiavelistický trik, kdy zabavuje národ na několik týdnů víceméně umělou kauzou. Prezident se bude vždycky ohánět tím, že veřejnost to přece zajímá, kdo pustil vězně na svobodu nebo zastavil aboličně některá řízení. Ale schéma celého příběhu bylo následující: vyvoláte zájem, odpovíte na zájem, uspokojujete zájem a říkáte, že uspokojujete zájem, přitom byl vyvolán uměle,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Téma autorství amnestie nadiktoval médiím i veřejnosti Miloš Zeman

„Prezident to pochopil, toho tématu se zmocnil a musím říci, že v tomhle ohledu je velmi zdatným nástupcem Václava Klause, který také proslul tím, že dokázal diktovat veřejnosti agendu, dokázal určovat diskurs a směr uvažování, aniž by to veřejnost nebo média pociťovaly úkorně, aniž by si všimly, že jsou ´lehce manipulovány´, přitom je to tak. A v tom se ukázal Zeman jako velice bystrý nástupce Václava Klause, možná že v něčem jiném si tak blízcí nejsou, ale tohle dokázali oba geniálně,“ myslí si Petr Žantovský.

Kromě autorství amnestie probírala média i v tomto týdnu kauzu sociálních karet, do níž přispěl premiér Petr Nečas výrokem, že obsah smlouvy s Českou spořitelnou o sKartách byl dojednán za zády vlády a proti vůli vlády. „Připomeňme si, že v té smlouvě, která je uzavřena na dvanáct let se stát zavazuje, že přes sKarty poteče 90 procent všech peněz, které jsou určeny na příslušné dávky. Toto procento se nebude snižovat a stát se dokonce zavazuje, že přes sKartu potečou v budoucnu i důchody,“ konstatuje Petr Žantovský.

Minutu po svém výroku měl Nečas na funkci premiéra rezignovat

„Jestli mám mít pocit, že žiju v civilizované zemi, tak si myslím, že pan Nečas měl nejpozději minutu poté, co vyslovil velice upřímně tuhle odhalující větu, odstoupit. Ihned! Jak může premiér říci takhle natvrdo, že obsah nějaké smlouvy, byť podepsané jedním z ministrů, byl dojednán za zády vlády? Ale kdo tu vládu řídí? Já mám za to, že pan premiér Nečas. Mám též za to, že by měl vyvodit ihned osobní odpovědnost, protože to je jeho selhání, ne pana exministra Drábka nebo nynější ministryně paní Müllerové,“ upozorňuje mediální odborník.

Podivuje se tomu, že stát za zrušení sKarty zaplatí stamiliony korun a premiér, aby se od toho distancoval, jen řekne, že to bylo za zády vlády a proti její vůli. „On je premiérem a pokud někdo sjednal za jeho zády jménem jeho vlády smlouvu, která není výhodná a která není v pořádku, tak za to nese plnou odpovědnost. Mě udivuje, že ho k tomu v médiích téměř nikdo nevyzývá. Ale myslím si, že by to zaznít mělo, protože to je jeho selhání a on to tou větou, která byla uveřejněna Českou tiskovou kanceláří jasně přiznává,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Provozovatelé solárních elektráren vydělají na jednom byznysu dvakrát

Očekává, že brzy se podobně jako sKarta stanou mediální trvalkou žaloby, které na Českou republiku podalo sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club. „Není divu, že provozovatelé tuto žalobu podávají. Byli by hloupí, kdyby tak neučinili, protože v tu chvíli se dostávají do neobyčejně zajímavé situace subjektu, který na jednom byznysu vydělá dvakrát. Poprvé to bylo, když stát investorům do solárního byznysu nacpal naprosto nehorázné peníze ve formě různých pobídek, dotací a podobně,“ poznamenává Petr Žantovský.

Nedá mu to, aby nesrovnával se situací u našich západních sousedů. „Byli jsme v uplynulých dnech na kolech v Německu okolo Řezna. Až na malé výjimky byla většina solárních panelů instalována na střechách budov, většinou výrobních hal, viděl jsem dokonce malé solární panýlky na příčkách autobusových zastávek. Všechny plochy, které jsou mimo to bezprostřední optické vidění člověka , byly využity velmi účelně a velmi chvályhodně na umístění solárních panelů, a to považuji opravdu za velmi elegantní a přitom ekologické řešení,“ chválí mediální odborník, jak to chodí v Bavorsku.

Zaprasení orné půdy prosadil zelený ministr Bursík

„Zatímco my jsme tím, s prominutím, zaprasili ornou půdu, která je znehodnocena na mnoho desítek let. A i když se projeví, že solární energie není perspektivou pro naši energetiku, tak panely na polích zůstanou, zkroutí se, zrezaví a budou se rozpadat, což způsobí další ekologickou škodu a další náklady. Tenhle byznys je naprosto neskutečný a fascinující na něm je i to, že ho ve vládě Mirka Topolánka prosadil zelený ministr Bursík. To je opravdu úctyhodný trylek,“ podivuje se Petr Žantovský.

„K arbitráži, která Českou republiku po žalobě provozovatelů solárních elektráren čeká, se vyjadřují lidé, které známe důvěrně z deset let staré arbitráže, kdy český stát prohrál s firmou CME spor o televizi Nova o 11,5 miliardy korun,“ poukazuje Petr Žantovský na Michala Donáta, který tehdy mediálně zastupoval CME a nyní poskytuje stejné služby sdružení provozovatelů solárních elektráren IPVIC, a také na Ondřeje Jakoba, tiskového mluvčího ministra financí.

Od mluvčího Jakoba slova o hájení zájmů ČR nezní moc věrohodně

Nynější pravá ruka exlidoveckého předsedy Miroslava Kalouska byla tehdy mluvčím KDU-ČSL, kterou vedl Cyril Svoboda. „A ten byl jedním z hlavních stoupenců názoru, že by naše republika měla v každém případě platit 11,5 miliardy společnosti CME, protože je vinna, neboť se dopustila poškození. Ačkoli všechny právní posudky stály proti tomuto názoru, tak pan Cyril Svoboda spolu s dalšími politiky tento názor politicky prosadil, poškodili tak průběh celé té arbitráže, který nakonec vedl k prohře České republiky,“ vzpomíná Petr Žantovský.

„Mě teď fascinuje, že vystupuje mluvčí ministra financí pan Jakob a říká do médií, že se ministerstvo financí velice přesně připravuje na tuto arbitráž a že bude velmi urputně hájit zájmy České republiky, a na druhé straně vysmátě vystupuje pan Donát jako mediální zástupce protistrany a když to parafrázuji, tak říká, že to potrvá dlouho, ale že to bude dobré. Tahle událost je nicméně demonstrací skutečnosti, že se situace opakuje,“ poznamenává mediální odborník.

V arbitráži nám může podrazit nohy ´zainteresovanost´ našich politiků

Obává se přitom, že naše republika arbitráž prohraje, že se to povleče dlouho a že nás to bude stát mnohem víc peněz než dvě a půl miliardy, o něž je zatím český stát žalován. „Bude to násobek této částky se všemi různými příslušenstvími a penále, ale arbitráž prohrajeme. Ne snad silou argumentů protistrany, i když je má lepší než před lety pan Lauder, ale neschopností a možná nějakým ´zainteresováním´našich vlastních politiků, kteří budou hájit spíš zájem svůj než republiky. Byl bych rád, kdyby k tomu nedošlo, ale obávám se, že se tak stane,“ uzavírá Petr Žantovský.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…