Modrá poslankyně: Vždy to byla rodina, která se o seniory starala

10.09.2012 20:10

Nižší valorizace penzí, další zvýšení sazeb DPH i zrušení slev na dani pro pracující důchodce, to jsou nejtíživější rány, které od příštího roku začnou dopadat na seniory. Nabízí se proto otázka, zda tu je stát od toho, aby jim zabezpečil důstojný život, nebo má začít fungovat až tehdy, kdy není možná pomoc ze strany jejich dětí či širší rodiny.

Modrá poslankyně: Vždy to byla rodina, která se o seniory starala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Rada seniorů ČR se obrátila na prezidenta Václava Klause se žádostí, aby vetoval zákon zahrnující nižší valorizaci penzí. „Máme s panem prezidentem dohodu, že pokud bude zle, máme se ozvat, tak jsme tak učinili. Předpokládám, že nás přijme v listopadu u příležitosti Mezinárodního dne seniorů, do té doby budeme vědět, jak se zachoval. Doufám, že ten zákon nepodepíše,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

I v tom případě se ale dá předpokládat, že by sněmovna prezidentovo veto přehlasovala. „Není jednoduché souhlasit s takto navrženým opatřením, ale všechny nás k tomu žene jenom stav veřejných financí. A také přesvědčení, že to je opatření dočasné a že sociální systém je nastaven a připraven řešit záchytem sociální sítě ty případy, kdy by se senioři dostali do skutečné materiální nouze,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz členka sněmovního výboru pro sociální politiku Gabriela Pecková z TOP 09.

Pokles kupní síly i pád pod hranici chudoby

„Není to o tom, že nevalorizujeme, nebo dokonce že jsme ubrali důchody. Přidáváme je, ale méně. Vím, že pro mnohé je to špatná zpráva, nicméně můžeme si dovolit jen to, na co máme. Mnohokrát jsem vyzývala pana ministra Drábka, abychom pokračovali v tom, co jsme si v koalici dohodli. Ale mám pocit, že ministerstvo v současné době stagnuje, že neděláme to další, abychom dokázali efektivně pomáhat nejrůznějšími příspěvky či doplatky a šetrnou sociální prací,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Lenka Kohoutová, rovněž členka sociálního výboru.

Chystaná opatření, na něž nejvíce doplatí důchodci, se nelíbí ani ekonomovi a členu NERV Danielu Münichovi. „Vláda zapomíná na to, že pokud klesnou příjmy penzistů, klesne i jejich kupní síla a spotřeba, podle našich propočtů až o šest procent. Zátěž mohla také více rozložit mezi ostatní voliče. Spočítali jsme, že v příštích třech letech se dostane pod hranici chudoby o čtvrtinu víc seniorů nad 65 let, kteří žijí sami,“ upozornil Daniel Münich v rozhovoru pro Lidové noviny.

Poslankyně ODS by kvůli Drábkovi ruku v životě nezvedla

„Mně je líto, že takováto prohlášení NERV nedával, když tento návrh zákona do Poslanecké sněmovny šel. Nikdo z NERVu mě neoslovoval a neupozorňoval na problémy, abychom je mohli lépe vnímat a probrat na výboru pro sociální politiku,“ poznamenává Lenka Kohoutová s tím, že ji to mrzí stejně jako nepokračující práce na tom, aby se dalo lépe pomáhat lidem, kteří se ocitnou v problémových situacích.

„To je jedna z věcí, kterou pan ministr Drábek nedodržel. Věřím panu premiéru Nečasovi, který toto obhajoval. Kdybych měla věřit panu ministrovi Drábkovi, tak pro něj bych ruku v životě nezvedla, ale věřím svému premiérovi, že v současné situaci jiná možnost není,“ tvrdí poslankyně, která se sociální problematikou zabývala už dlouho před svým vstupem do politiky v předminulém roce.

Bude nutné přijmout větší díl odpovědnosti za to, jak člověk prožije stáří  

Právě politici jsou tady podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese od toho, aby zabezpečili seniorům důstojnou kvalitu života a dožití. „Ta povinnost státu tu je u těch, kteří jsou už nyní v důchodu. Ale tento systém není do budoucna udržitelný a musí se posílit odpovědnost každého jedince. Pro situaci, která nastane za dvacet a více let, bude nutné přijmout větší díl odpovědnosti za to, jak člověk prožije své stáří,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Gabriela Pecková.

Poslankyně TOP 09 by ale úplně nezavrhovala úlohu rodiny. „Sice neprošla mezigenerační solidarita tak, jak ji navrhovaly Věci veřejné, ale ta by měla fungovat i bez toho, aby někdo čekal, jaké z toho bude mít daňové úlevy. Vždyť i ze zákona plyne, že stejně jako mají rodiče vyživovací povinnost k dětem, tak i děti mají vyživovací povinnost k rodičům,“ připomíná Gabriela Pecková.

Podporovat lidi k práci je jasná pravicová politika

V tom je s ní zajedno i její kolegyně ze sociálního výboru. „Především to je a vždy to v minulosti byla rodina, kdo se o seniory postarala. Stát je až na druhém místě, když je člověk sám a nemá nikoho. Ale nejde se starat o každého, kdo má funkční rodinu, kdo má děti, které vychoval. Já si nedokážu představit, že bych ať už jako politik nebo nepolitik nepomohla svým vlastním rodičům, kdyby tu pomoc potřebovali,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lenka Kohoutová.

V daňovém balíčku, který se vrací do sněmovny poté, co poslanci nepřehlasovali senátní veto, by oželela zrušení slevy na dani pro pracující důchodce. „Hlasovala jsem pro zachování slev,  nicméně jsem pro to nenašla většinu. Můžete myslet jakoukoli věc tisíckrát dobře, ale musíte pro ni najít oporu. A to se nestalo. Ale jsem pro to, abychom zajistili maximum podpor pro to, aby lidé mohli pracovat a měli motivaci, to je zcela jasná pravicová politika,“ říká poslankyně ODS.

Předseda sociálního výboru nevzal daňový balíček k projednávání

Nejvíce jí však vadí, že byl zrušen příspěvek na bydlení, který byl zařazen do jiného příspěvku a bude poskytován jen v režimu hmotné nouze. „Tam je hodně chyb, které jsme měli vydiskutovány, že je po schválení okamžitě opravíme. Tento balíček totiž pan předseda sociálního výboru odmítl vzít k projednávání do sociálního výboru,“ zlobí se Lenka Kohoutová.

Obává se totiž, že pokud v zákonu nepřesnosti zůstanou, tak ze systému mohou vypadávat lidé, kteří dříve příspěvek brali a potřebují ho. „Ti, kteří ho berou účelově a nemají ho brát, tak ti z toho moc nevypadnou. Rozhodně to znovu zvednu a budu chtít o příspěvku na bydlení diskutovat a také budu požadovat, aby se projednával i na výboru pro sociální politiku,“ ujišťuje Lenka Kohoutová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…