Modrý šťoural a provokatér Kubera. Čtěte jeho ostrou odpověď levici

07.02.2012 16:28

Veřejné slyšení k petici směřující proti důchodové reformě a požadující odchod Nečasovy vlády bylo podle senátora ODS Jaroslava Kubery jen předvolebním mítinkem sociální demokracie. Jinde by za to platila těžké peníze, v Senátu to pod záminkou veřejného slyšení měla zadarmo.

Modrý šťoural a provokatér Kubera. Čtěte jeho ostrou odpověď levici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Koncem minulého roku nasbírali sociální demokraté během sedmnácti dnů 91 tisíc podpisů pod petici „Proti nespravedlivé důchodové reformě a za odchod vlády P. Nečase“. Ta už byla projednána v senátním petičním výboru a dnes se stala předmětem veřejného slyšení, které uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Hájit reformy nedorazili na slyšení do Senátu premiér ani příslušní ministři, vyslali pouze úředníky v čele s náměstkem ministra práce a sociálních věcí Janem Dobešem. Na následné tiskové konferenci toto ignorování protestů občanů kritizovalo sociálnědemokratické vedení Senátu i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Z míst novinářů se jim však dostalo rázné odpovědi od senátora ODS Jaroslava Kubery, který sociální demokraty obvinil, že si ze slyšení udělali předvolební mítink.

Bylo mu líto Špidly, a tak zašel na jeho mítink

„Tohle byl typický předvolební mítink sociální demokracie, to rozhodně žádné slyšení nebylo. Kdyby to udělali v Paláci kultury, nebo někde jinde, tak by zaplatili těžké peníze za pronájem, tady to měli zadarmo pod záminkou, že to je veřejné slyšení Senátu,“ upozorňuje senátor Kubera pro ParlamentníListy.cz na to, že petice navíc nebyla vůbec určená Senátu, ale sněmovně.

Pro neúčast senátorů z koaličních stran a členů vlády na slyšení měl senátor a zároveň i primátor Teplic jednoduché vysvětlení. „Nebývá zvykem, aby na mítink jedné politické strany šli hovořit z jiných stran. I když by to bylo hezké, taková dojemná shoda. Vzpomínám si, jak byl jednou v Teplicích Špidla a na mítink mu nikdo nepřišel. On byl tehdy premiér, tak jsem jako primátor za ním přišel, pozdravil ho, podal mu ruku, protože mi ho bylo líto,“ připomíná Kubera mítink ČSSD, jehož se on jako člen ODS zúčastnil.

Vybírá si jen zajímavá slyšení, ne kůrovec nebo agitku

Neúčast na veřejném slyšení Kuberovi vytkl místopředseda Senátu i ČSSD Zdeněk Škromach.Já se veřejných slyšení zúčastňuji, když jsou to veřejná slyšení zajímavá. Nezúčastňuji se veřejných slyšení na téma kůrovec na Šumavě nebo zastřelte kamzíka, protože je nepovažuji za hodny toho, aby se projednávaly v Senátu. Ale opakuji znovu, to nebylo klasické veřejné slyšení a nebylo tam, co dodat,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz svou nepřítomnost na slyšení senátor ODS.

Během veřejného slyšení obvinil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka koaliční vládu Petra Nečase z pokrytectví při prosazování reforem. Podle něj na reformní kroky doplatí nižší příjmové vrstvy, zatímco vysoce postavení vládní úředníci dostávají statisícové odměny. „To je jenom útok na ty nejnižší lidské pudy,“ myslí si Kubera a poukazuje na to, že odměnění úředníci by měli mít adekvátní základní plat, a ne ten, co mají.

Nynější reformy jsou jen zkouška bojem

„Pikantní je, že zítra má být v Řecku generální stávka. To mi zůstává rozum stát, jestli se náhodou nezbláznili, protože oni netuší, co je teprve bude čekat, až to krachne. To je přesně naše situace, kdy sociální demokracie se chce přidat k finančnímu paktu, ale tak ať lidem také řekne, co to znamená,“ dožaduje se Kubera, aby sociální demokraté přiznali, že nepůjde o žádnou procházku růžovým sadem. .

„Kdybychom skutečně chtěli dosáhnout vyrovnaného rozpočtu nebo nízkého schodku, tady ty reformy jsou proti tomu jen malá zkouška bojem. Říká se á, ale už se neříká to bé nebo cé, což je v Čechách zvykem. Oni by chtěli reformy nedělat, ale domnívají se naivně, že zvýšením daní by dosáhli toho, že by mohli vesele utrácet. Ale takhle to nefunguje,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Riziko poškození fondů bude existovat vždy a všude

Samotná petice je namířena hlavně proti důchodové reformě. „Nechci říkat, že je důchodová reforma dokonalá, ona ani nemůže být, ale je to dáno tím, že jsme to nechali dojít tak daleko. Když jsme v Čechách padesát let nebyli zvyklí se o své stáří starat, tak to je teď velice složité. Riziko, že dojde k tomu, k čemu došlo v mnoha zemích, že fondy budou nějakým způsobem poškozeny, tady bude existovat vždy, došlo k tomu i za první republiky. To ale neznamená, že by se kvůli tomu důchodová reforma neměla dělat,“ upozorňuje senátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…