Na šéfku ÚSTRu vytáhli tajné konto ODS. Nervozita houstne

23.04.2013 11:56

UVNITŘ DOKUMENTY Ředitelka Archivu bezpečnostních složek (ABS), který funguje pod Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zlatuše Kukánová se na brífinku vymezila vůči kritice nové ředitelky ústavu Pavly Foglové. Výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí Neela Winkelmannová navíc představila otevřenou výzvu Foglové, ve které ji žádají o vysvětlení v souvislosti s firmou jejího manžela PF, s. r. o. a milionovou půjčkou ODS.

Na šéfku ÚSTRu vytáhli tajné konto ODS. Nervozita houstne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vysvětlení se týká především půjčky 20 mil Kč, kterou poskytla firma Foglové ODS

Anketa

Kdo má pravdu ve sporu o ÚSTR?

hlasovalo: 10023 lidí

Šéfka ABS Zlatuše Kukánová slovo od slova přečetla svůj napsaný proslov na obhajobu svého působení v čele archivu. Brífink doplnila krátkou prezentací fotografií, kterou chtěla své zásluhy demonstrovat.

Kukánová se domnívá, že disponuje dostatečnými odbornými i manažerskými schopnostmi a je tedy kompetentní archiv vést. Foglová totiž hodlá na Radě ÚSTRu projednat její odvolání, zároveň má dojít k jmenování nové ředitelky. Jako argumenty pro odvolání současné šéfky prý ale Foglová používá nepodložené a nepravdivé informace, řekla Kukánová.

"Pokud pro moje odvolání zvednou v radě ruce političtí nominanti, musím říct, že je moje odvolání na politickou objednávku," uvedla Kukánová.

Výkonná ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí Neela Winkelmannová poté představila otevřenou výzvu Pavle Foglové, kterou nové ředitelce ÚSTRu chtějí doručit. K tomuto kroku zástupce platformy vedla zpráva Jaroslava Spurného pro Respekt z 18. května 1998 o tom, že firma PF, s. r. o. poskytla podezřelou dvacetimilionovou půjčku občanské demokracii.

Celá výzva ředitelce Foglové ke stažení ZDE

Již před pár dny zmiňovaný článek citoval server Česká pozice. V tom se píše, že výsledek auditu občanské demokracie ukázal, že se na kontech ODS záhadně objevilo kolem padesáti milionů korun. Více než polovinu z těchto peněz půjčili ODS její dva věrní straníci, Ludvík Otto a Jaromír Piskoř, muži, kteří jinak miliony neoplývají. Ačkoliv audit neodhalil žádné černé konto, zpráva prý prozrazuje, že se přes kované členy mohly do ODS peníze z černého konta jednoduše dostat.

Podezření z praní špinavých peněz

"Tak třeba firma P. F., společnost s ručením omezeným, půjčila straně v dubnu 1996 dvacet milionů korun na velmi výhodný – pětiprocentní – úrok (běžná sazba tehdy činila zhruba patnáct procent). Firmu vlastní člen ODS Jaromír Piskoř a jeho žena Pavla Foglová. Společnost se zabývá reklamní činností a vydavatelstvím, ale nikdy nic nevydala. Oba majitelé mají samozřejmě hluboko do kapsy, takže miliony do stranické kasy nepůjčili sami: oni celou transakci jen zprostředkovali. Kdo byl skutečný velkorysý věřitel, pan Piskoř říci nemůže. Disponuje však jistými velmi primitivními účetními doklady, že strana peníze vrátila. Skutečné doklady ovšem v účetnictví ODS není možné najít," stojí v citovaném článku.

A právě kvůli těmto informacím a z nich plynoucího podezření z praní špinavých peněz žádá Platforma evropské paměti a svědomí od Pavly Foglové odpovědi na několik otázek. Mimo jiné žádají vysvětlení, jakým způsobem firma P. F., s. r. o. vydělala peníze a jaké publikace vydala, zda byly půjčené peníze řádně zdaněny, kdy ODS půjčku vrátila a zda ji vrátila navýšenou o dohodnutý pětiprocentní úrok nebo jak naložila firma P. F. s penězi, které ODS vrátila a jak pokračovalo její podnikaní v letech 1997 - 2000.

Odboráři vyhlásili „pohotovostní stávku“ a kopli do Šustrové

Odboráři z Nezávislé odborové organizace ÚSTR vystoupili na brífinku ústy svého místopředsedy Miroslava Vodrážky, který novinářům přečetl prohlášení odborů. Zpochybnil zejména prohlášení ředitelky ústavu Pavly Foglové, která chce předložit novou odbornou koncepci ústavu. Podle Vodrážky se však jedná o skryté poškozování zaměstnanců ústavu.

Celé prohlášení odborové organizace ÚSTR ZDE

„Nebylo to o žádné odborné koncepci. Byla to demontáž sociálních práv na podnikové úrovni,“ uvedl Vodrážka, přičemž své tvrzení dokládal příklady seškrtání prostředků na zaměstnance.

Vodrážka pak oznámil, že se Nezávislá odborová organizace ÚSTR rozhodla vyhlásit „pohotovostní stávku“. Z kontextu vyplynulo, že se jedná o stávkovou pohotovost, která by případně mohla přejít ve stávku. „Chceme dodržet všechna zákonná pravidla pro vyhlašování stávky,“ uvedl Vodrážka. Zároveň prý odboráři doufají, že s nimi ředitelka Foglová začne jednat.

Pak vysvětlil nejasný vztah dvou odborových organizací, fungujících v ústavu. „Naše nezávislá odborová organizace vznikla kvůli politikaření a netransparentnosti původní odborové organizace,“ vysvětlil. Původní organizace byla prý dokonce natolik netransparentní, že nikdy nezveřejnila počet svých členů.

Nezávislé odbory prý mají dvacet členů a několik let existoval konsensus, že se jedná o odborovou organizaci většinovou, což akceptovali i zástupci starší odborové organizace. „Vždycky akceptovali, že nás je víc. Ale když jsme vydali první prohlášení proti radě ústavu a přišli s ním do Senátu, tak najednou Petruška Šustrová řekla, že v těch druhých odborech je třikrát víc lidí, aby nás dehonestovala,“ líčil před novináři.    

Tiskové konference se zúčastnila i členka kolegia odvolaného ředitele Daniela Hermana Monika MacDonagh Pajerová. Nevystoupila mezi řečníky, ale mihla se v záběru kamery České televize, která tiskovou konferenci živě přenášela.   

Jak kdyby tu přistál mimozemšťan, žasl mluvčí

Ve vysílání pak na tiskovku reagoval Pavel Ryjáček, tiskový mluvčí ústavu. Podle něj byl zásadní problém v komunikaci mezi ředitelkou ústavu Foglovou a ředitelkou Archivu bezpečnostních složek Kukánovou. „Včera se sešly a dohodly se, že na sebe přestanou útočit,“ postěžoval si mluvčí, podle kterého Kukánová dohodu porušila.

Navíc prý zmíněná tiskovka byla svolána velmi zvláštním způsobem. „Nebyla ohlášena žádná tisková konference. Do zasedací místnosti ústavu byla svolána pouze porada Archivu bezpečnostních složek a najednou se tam objevili novináři,“ popisoval překvapený mluvčí. „Paní ředitelka Kukánová si tu tiskovou konferenci uspořádala podfukem,“ oznámil dále.

Podle něj Kukánová Foglové slíbila, že proti ní přestane vystupovat a stáhne z webových stránek ústavu pomlouvačné prohlášení, ovšem nic z toho neudělala, a teď ještě takto pochybným způsobem svolala do ústavu tiskovou konferenci.

Toto jednání pro ni podle Ryjáčka nejspíš bude mít pracovně-právní důsledky. „Nevím, zda ji paní ředitelka Foglová odvolá, ale pokud vím, tak je rozhodnuta ji odvolat,“ řekl v televizním vysílání.

Na samotný obsah tiskovky reagoval velmi překvapeně. „Pro mě je to tak šokující, jak kdyby tady přistál mimozemšťan,“ uvedl k útokům na minulost ředitelky Foglové. „Je to úplně mimo, vytáhla se dvacet let stará věc. Takže mým pocitem je jenom úžas,“ uzavřel mluvčí ÚSTR svůj komentář k tiskové konferenci. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…