Na světě je možná další nahrávka popisující puč ve Věcech veřejných

06.01.2012 16:55

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz kolují v médiích údajné materiály z vyšetřování kauzy poslance Věcí veřejných Víta Bárty a Jaroslava Škárky. ParlamentníListy.cz měly možnost do dokumentů nahlédnout. K obsahu se následně vyjádřili i oba zmiňovaní politici.

Na světě je možná další nahrávka popisující puč ve Věcech veřejných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kočí čeká na hlasování

Jedná se o údajné zápisy z výslechů Víta Bárty a Jaroslava Škárky ohledně údajného uplácení Škárky Bártou. Oba dva muži byli již před časem obviněni. V těchto výpovědích není víceméně nic nového, co by již oba muži nesdělili ve svých oficiálních prohlášeních pro média.

Možné nové skutečnosti však přináší údajná nahrávka, kterou měl pořídit dlouholetý spolupracovník ABL a Víta Bárty a přítel Jaroslava Škárky Tomáš Jánský. Jedná se o záznam schůzky mezi Jánským a Škárkou, kterou měl Jánský tajně pořídit na ukrytý diktafon a kterou měl poskytnout policii, a Jánského výpověď k této věci. Dokumenty vypadají na první pohled autenticky mají hlavičku policie, jednací číslo i podpisy policejních komisařů i vyslýchaných, přesto redakce neměla možnost ověřit jejich platnost.

Bárta, Jánský, Škárka, (Kočí)

Co z dokumentů vyplývá a o čem hovoří? Tomáš Jánský pod krycím jménem Josef Novák uvedl ve výpovědi pro policii, že Bártu zná více než 15 let a spolupracoval s ním v oblasti bezpečnostního poradenství a že Jaroslava Škárku zná sedm let.

Se Škárkou se měl sejít 29. srpna 2011. Podle jeho výpovědi mu nabídl Škárka, zda by jemu, Kristýně Kočí a Stanislavu Humlovi nepomohl s informacemi, které by mohly kompromitovat Víta Bártu. Na tuto nabídku měl reagovat s tím, že si musí věc nechat projít hlavou, že by to mohlo ohrozit jeho podnikání v bezpečnostní oblasti a rovněž nechce, aby jeho jméno znala Kristýna Kočí, což měl Škárka navrhovat.

Poté s odůvodněním, jestli se nejedná vůči jeho osobě o provokaci, pořídil nahrávku další schůzky se Škárkou, která se uskutečnila 1. září. Zde řekl, že pokud by na nabídku Škárky přistoupil, musel by být do budoucna zajištěn na zbytek života a milion či dva miliony korun nic neřeší. Škárka reagoval slovy - „tak na půl života“.

Nabídl mu, že by mohl mít jako svědek proti Bártovi případně změněnou identitu či se odstěhovat do zahraničí. Vycestování do zahraničí se ale Jánskému nelíbilo.

Puč ve Věcech veřejných a rozdělení ministerstev prý nevyšel

Na údajném přepisu údajné nahrávky Škárka víceméně potvrzuje, že ve Věcech veřejných se připravoval puč, kdy měla fungovat rekonstruovaná vláda ODS a TOP 09 s několika přeběhlíky z VV, jak o tom již například hovořila před jistou dobou v pořízené nahrávce Kristýna Kočí (více ZDE). Škárka zde mluví, že počítal s tím, že bude sedm až jedenáct přeběhlíků, což se nakonec nepovedlo. Škárka také kalkuloval, že se bude podílet na přerozdělování ministerských postů. Potvrdil, že čekal, že sám bude ministrem a bude finančně zajištěn.

Další schůzka se měla uskutečnit ve středu. Jánský poté na radu svých známých, právníků, kontaktuje policii a poskytuje jí 7. září výpověď i nahrávku ze schůzky. Zde vypovídá pod podmínkou, že jeho identita bude skryta. Policie pak dle výpisů z hovorů měla monitorovat jeho telefon pro případ, že by se mu ozval Škárka.

Co z údajných dokumentů plyne?

Zvláštní je, že od té doby se mu Škárka neozývá, což Jánský říká i v další výpovědi 19. září. Dne 16. listopadu pak Jánský kontaktoval policii s tím, že má podezření, že Škárka ví, že Jánský byl ve styku s policií a informoval ji o schůzkách se Škárkou. Ten pak Jánskému dle toho, co on uvedl pro úřední záznam, měl po telefonu říct, že jej Jánský zradil.

Pokud jsou dokumenty a nahrávka pravé a autentické, tak z nich předně vyplývá několik závěrů: Škárka potvrdil, že se ve Věcech veřejných připravoval puč, dále za ochranu ze strany policie Jánskému nabídl, aby svědčil proti Bártovi a jednal s Jánským o možném finančním zajištění. A poslední věc je, že Škárka se mohl možná odněkud dozvědět, že si ho Jánský nahrál a kontaktoval policii.

Co na to Škárka?

Redakce ParlamentníchListů.cz poté oslovila poslance Jaroslava Škárku s tím, zda má informace, že by z policie unikly některé výše uvedené dokumenty a požádala ho o stručné okomentování věcí, které se měly objevit v údajné nahrávce, tedy zda Jánskému potvrdil, že připravoval puč ve Věcech veřejných a zda ho chtěl přesvědčit, aby získal kompromitující informace na Víta Bártu a případně byl ochoten proti němu svědčit.

„Že bych někoho k něčemu přesvědčoval, je naprostý nesmysl. Že bych někomu něco nabízel, i Tomáši Jánskému, je nesmysl. Nevím, z čeho čerpáte. Na druhou stranu je pravdou, že se ve spisu objevila nějaká nahrávka, o jejíž pravosti musíme pochybovat. Nebudu vám více říkat, protože ten spis je důvěrný a nechci pouštět z něho informace, s kým a o čem se tam jedná. Co se týče osoby Tomáše Jánského, tak já ho vnímám jako kamaráda a vnímal jsem ho jako kamaráda. Byl to normální přátelský rozhovor.

Několikrát jsme se v té době sešli, nevím kolikrát, to teď z hlavy netuším. Co se týče dalších věcí, tak Tomáš Jánský byl velmi blízký spolupracovník pana Bárty. Bylo by jenom dobře, kdyby sebral odvahu a svědčil o praktikách pana Bárty, které používal v byznysu a které používal i jinde a ty praktiky nebyly čisté. Nikoho jsem nepřesvědčoval. Na druhou stranu by to bylo dobré, kdyby sebral odvahu a svědectví poskytl. S nikým nijak jsem si nerozděloval žádné funkce, to říkám se vší vážností, nikde o tom nepadla ani zmínka,“ řekl ParlamentnímListům.cz Škárka.

Redakce se Škárky také zeptala, zda poté, co měl údajně zjistit, že Jánský šel s nahrávkou na policii, se mu ozval a řekl mu, že ho Jánský podrazil. „Ne, ne, ne. Je to úplně jinak. My jsme se s panem Jánským v rámci nějakých přátelských vztahů domlouvali, že se nebudeme vzájemně nahrávat a pokud jediné, co se mi nelíbilo, že mohl být nějaký náš vzájemný rozhovor nahraný. Nic jiného,“ odpověděl Škárka.

„Takže jestli tomu správně rozumíme, je to tak, že připouštíte, že existuje tajná nahrávka, ale popíráte její obsah. Je to tak?“ dotázala se redakce Škárky. „Já se k tomu nechci vyjadřovat. Co je obsahem spisu, já nechci nijak komentovat. Nechci z toho spisu vynášet žádné informace. I policie sama, pokud byly ve spisu nějaké nahrávky, uznala, že ty nahrávky jsou neprůkazné a že i svědek je neprůkazný, pokud tam nějaký byl. Nic takového,“ reagoval Škárka.

Škárka volal znovu za pár minut...

Poslanec Škárka se následně znovu ozval a své vyjádření doplnil.

„Pokud nějaká nahrávka ve spisu byla, tak v žádném případě se to netýkalo a ani případné Jánského svědectví předání úplatku. Možná jsem to málo zdůraznil, že nešlo o tuto kauzu. Prostě šlo jen o to, že Tomáš Jánský zná praktiky Bárty, jeho vydírací metody, jeho zastrašování v byznysu a jeho metody sledování politiků a kohokoliv. To bylo jediné, co jsem si myslel, že by mohl Tomáš Jánský mít odvahu vystoupit s tím. Nemělo to vůbec žádnou souvislost s tou kauzou úplatků. Znova podotýkám, nic jsem mu za to nesliboval. Dokonce spíš jsem ho odkazoval na policii, jestli s nimi nenajde nějakou cestu, protože on sám něco požadoval. Chci zdůraznit, že kauza úplatků a kauza podnikatelských a sledovacích praktik Víta Bárty jsou naprosto odlišné věci. Pán Bárta v rámci byznysu používá různých praktik. Od nátlakových po sledování, vydírání a podobně. A právě Tomáš Janský jako jeho velmi blízký spolupracovník o tom ví velmi mnoho,“ doplnil o chvilku později pro ParlamentníListy.cz Škárka.

Bárta potvrdil, že materiály kolují v médiích

ParlamentníListy.cz také kontaktovaly Víta Bártu, zda nemá informaci, že po médiích kolují dokumenty týkající se jeho osoby a zda ho média nekontaktovala. "Ano, byl jsem již několika redaktory osloven s informacemi, že několik redakcí má vyšetřovací spis k dispozici. Byl jsem na něj novináři dotazován, konfrontován s několika detailními informacemi, které mohou znát pouze ti, kteří mají přístup ke spisu, což novináři rozhodně nejsou," reagoval šéf poslaneckého klubu VV Bárta.

Prezident Václav Klaus před časem uvedl, že puč ve Věcech veřejných připravovali tehdejší předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a tehdejší šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. „Já jsem plán pana Bárty nestudoval, protože si nemyslím, že byl skutečnou příčinou dnešní vládní krize. Zajímavé je něco jiného. Zajímavé je, že se mne neptáte, jestli byl příčinou dnešní krize plán dvojice Kočí - Tluchoř (a lidí kolem nich). Zdroj dnešní vládní krize bych já hledal spíše tam," uvedl v dubnu loňského roku Klaus, když kauzy údajného uplácení ve Věcech veřejných a nahrávka Kočí ohrožovaly stabilitu křehké vládní koalice.

Na vše pak doplatil i zmiňovaný Petr Tluchoř, který později nebyl znovuzvolen předsedou poslaneckého klubu ODS, protože ztratil důvěru předsedy ODS a premiéra Petra Nečase.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…