Na zradu doplatí zrádci, udeřil výhrůžně Schwarzenberg na poslance-potížisty

04.09.2012 13:26

TOP 09 na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně vyzvala všechny koaliční poslance, aby podpořili církevní restituce a zvýšení DPH. Její poslanci prý tyto návrhy podpoří jednohlasně. Případné potížisty z jiných stran varoval předseda strany Karel Schwarzenberg, že skončí stejně neslavně jako ti zrádci, kteří před třemi lety sestřelili Topolánkovu vládu.

Na zradu doplatí zrádci, udeřil výhrůžně Schwarzenberg na poslance-potížisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Všechny návrhy, které se budou na této schůzi projednávat, tzn. zvyšování DPH a církevní restituce, jsou podle předsedy poslaneckého klubu Petra Gazdíka vládní prioritou a vycházejí z koaliční smlouvy.

„Podpoříme všechny návrhy a totéž požadujeme od svých koaličních partnerů,“ uvedl Gazdík.

K daňovým změnám uvedl, že jsou nezbytné k zajištění rozpočtové stability. „Jsme připraveni přijmout pouze takový rozpočet, který nebude mít schodek vyšší, než je nyní navrhováno,“ varoval s tím, že beze změn v daních by to nebylo možné.

Slova se poté ujal předseda strany Karel Schwarzenberg, který přispěl postřehem, že jej už česká politika začíná nudit. „Je to pořád stejné divadlo. Vláda je úspěšná, dělá reformy, a najednou se ozvou hlasy shůry, že vládne špatně. Zažil jsem to už jednou, tehdy to skončilo tak, že padla vláda. Věřím, že se to nebude opakovat,“ vzpomněl úspěšné hlasování o nedůvěře vládě premiéra Topolánka. Později však v této souvislosti případné rebely varoval: „Na zradu obyčejně nejvíce doplácí zrádci.“ Připomněl osud „zrádců“ Topolánkovy vlády, po kterých se podle něj slehla zem.

Ministr financí Miroslav Kalousek trvá na návrhu na zvýšení DPH, který je podle něj nezbytný, už proto, že z něj vychází návrh rozpočtu na příští rok. Pokud nebudou návrhy přijaty, plánuje Kalousek následující postup: „Předložím vládě stejný text ke schválení a všichni ministři TOP 09 podpoří návrh premiéra Nečase, aby s ním vláda spojila svou důvěru.“ Dále za těchto okolností stáhne z projednávání rozpočet, který byl připraven.

Nehodlá prý předkládat alternativní rozpočet s vyšším deficitem, protože něco takového by bylo v rozporu se sliby, které vláda dala občanům, i světu. Takovou alternativu si nepřipouští. „Jsme přesvědčeni, že vláda má většinu. Pokud někdo tento návrh odmítne, nese odpovědnost za pád vlády, i za rozpočtové provizorium, které by nastalo.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…