Nad denním tiskem: Chlast zabíjí. Nečasi, kolik obětí ještě potřebuješ

12.09.2012 8:45

Po celé zemi se šíří strach z otravy metylalkoholem, na kterou za poslední dny zemřelo již devět lidí. Vláda začíná horečně jednat, premiér chce zprávu od všech zainteresovaných ministrů, do ulic prý byli vyhnáni všichni dostupní kontroloři. Přesto však stále přibývají případy otravy a rovněž úmrtí. Vláda podle opozice situaci evidentně nezvládá a celá věc se stává mediálním tématem číslo jedna.

Nad denním tiskem: Chlast zabíjí. Nečasi, kolik obětí ještě potřebuješ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Nejčtenější český deník Blesk se v článku s velkým nadpisem "Pančovaný chlast zabíjí dál! Vládo, proč to nezastavíš?" pozastavuje nad tím, že vláda začala řešit situaci s hromadnými otravami pančovaným alkoholem až poté, co na otravu metylalkoholem zemřelo osm lidí. Přitom právě nedostatečná legislativa a minimální kontroly podle deníku umožnily, aby tato situace vůbec vznikla.

Až po sérii úmrtí se členové vlády začali předhánět v návrzích na řešení. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje úplný zákaz prodeje alkoholu ve stáncích, ministerstvo financí za spolupráce s celní správou vyhnalo do ulic všechny dostupné kontrolory.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v rozhovoru pro server IDNES.cz dokonce uvažuje, že by v této souvislosti mohl být vyhlášen stav ohrožení země, a na vládě tuto otázku určitě předloží. Každopádně by prý měl být vyhlášen krizový stav, aby měl stát větší páky proti provozovatelům restaurací a stánků.

„Jestli mohu připomenout staré, socialistické doby, tak když byly volby, tak v den voleb bylo zakázáno nalévat v restauraci alkohol. Takže tyto věci se dříve uměly a myslím, že by se to umělo i dnes v krizovém stavu,“ uvažoval ministr.

Opozice však nechápe, proč vláda řeší situaci až poté, co na otravu metanolem začali umírat lidé. Podle sociálních demokratů se něco takového děje leda v Rusku, a to ještě hodně daleko od Moskvy. „Příslušní ministři a premiér by se měli omluvit pozůstalým a rezignovat,“ doporučil stínový ministr financí Jan Mládek.

Podle textu poslankyně KSČM Soni Markové v komunistických Haló novinách, který nese titulek "Kolik musí být mrtvých, aby premiér Nečas začal jednat?" je šokující zejména fakt, že to, k čemu dříve docházelo omylem, je nyní předmětem podnikání. A lidské životy jsou naprosto podružné. Přispěla k tomu i vláda, která svým chováním a zametáním kauz pod koberec dále prohlubuje morální rozklad celé společnosti. A svou ignorancí, kdy premiér až po oznámení sedmého úmrtí začal uvažovat o zřízení krizového štábu, jen potvrzuje svou neschopnost řídit zemi.

Vláda se podle ní o věc nezajímá také proto, že se jedná o obyčejné, chudé lidi, kteří mají hluboko do kapsy a proto si musí kupovat levný, rozlévaný alkohol. A takoví lidé strany vládní koalice nevolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…