Naděje pro Davida Ratha: Obžalobu může zbortit chyba Bradáčové

20.09.2012 7:07

Vazebně stíhaný poslanec David Rath možná vyvázne bez trestu a to díky údajné chybě někdejší ústecké státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ústavní soud se totiž v Rathově kauze vyjádřil v tom smyslu, že měla celou kauzu předat svému středočeskému kolegovi ještě před samotným zadržením poslance. A v soudním líčení by mohlo mít stanovisko ÚS za následek, že řada důkazů vůči Rathovi nebude uznána.

Naděje pro Davida Ratha: Obžalobu může zbortit chyba Bradáčové
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Obhájci Davida Ratha opakovaně zpochybňovali skutečnost, že kauzu vazebně stíhaného poslance odstartovala někdejší ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, když ji měl teoreticky vést středočeský státní zástupce. A když ústavní soudci zamítali Rathovu stížnost proti uvalení vazby, tak mu ve věci místní příslušnosti v zásadě dali za pravdu. Informuje o tom server Týden.cz.

Uzná soud odposlechy?

"Ústavní soud přisvědčuje stanovisku stěžovatele, dle něhož v dostatečném předstihu před zadržením policií v obci Rudná mělo krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem povinnost postoupit věc místně příslušnému dozorujícímu státnímu zástupci, respektive vyloučit vlastní příslušnost k výkonu dozoru," stojí v jednom z odstavců v osmnáctistránkovém dokumentu, který má on-line deník TÝDEN.CZ k dispozici.

Advokáti vazebně stíhaného zákonodárce tak mohou být poměrně spokojeni. Až se kauza dostane před soud, tak řada důkazů možná skončí smetená ze stolu právě kvůli výtce o místní příslušnosti. Může se stát, že u soudu vůbec nezazní např. již tolikrát probírané odposlechy. České zákony totiž stanoví, že každý má právo na svého místně příslušného soudce, což v sobě v podstatě zahrnuje i místně příslušného státního zástupce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…