Národ pohasl. Musí povstat. Kníže souhlasí. Čeká se na Havla

17.07.2011 18:56

Národ pohasl. Tak se jmenuje občanské sdružení, které si dalo za cíl oprášit vlastenecký odkaz studenta Jana Palacha, jenž se na protest proti sovětské okupaci v srpnu 68 upálil. Zakladateli iniciativy Janu Poukarovi se už podařilo získat pro svou věc místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga.

Národ pohasl. Musí povstat. Kníže souhlasí. Čeká se na Havla

Plán je jednoduchý. Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech, který už několik let chátrá, má být odkoupen, zrekonstruován a přestaven na muzeum.

Čekám až se uzdraví

"Tímto aktem bychom rádi dnešnímu světu připomněli, co je to láska k vlasti," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Poukar. Zakladatel oslovil však jen hrstku politiků, kteří by měli tvořit záštitu projektu.

"Pana Schwarzenberga jsem oslovil, protože je to snad jediný ze současných čestných politiků, kterým je možné věřit. Plánujeme oslovit ještě Václava Havla, ale čekáme, až mu bude lépe. O další politiky v současné chvíli neusilujeme," vysvětluje Poukar.

Karel Schwarzenberg považuje občanské sdružení za dobrou věc. "Na národ a vztah k vlasti se opravdu v dnešní zapomíná a osoba Jana Palacha musí být občanům stále připomínána," řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP09 Karel Schwarzenberg.

Psali jsme:
Spisovatel Stránský: Kníže prezidentem. Jinak ve vládě blbci a katastrofa
Karel Šíp: Volil jsem Johna. Teď mlčím

Tůůůdle

Projekt je nicméně závislý na penězích. Poukar je hledá u národních firem, kde však překvapivě zatím neuspěl. Další možností je financovat projekt z grantových a dotačních programů.

"Stále ještě doufám spíše v cestu získání prostředků od soukromých subjektů," vyjádřil naději Poukar. Přes nezdar se sponzoringem se do projektu zapojila už řada českých umělců jako Jan Budař, Jan Kraus nebo Marta Kubišová.

 

Dále čtěte:
Kubišová k razii se samopaly v ČT: Armagedon už začal

Vlastenectví umírá

Podle většiny politologů je pocit patriotismu v současné České republice umírajícím pojmem. Souvisí to se zeměpisnou polohou, globalizací a vlivem nadnárodních koncernů na ekonomický trh.

"Pokud v Evropské unii existuje volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu, doprovázený migrací obyvatel z třetích zemí, logicky nějaký pocit vlastenectví neporoste," vysvětluje redakci Zdeněk Zbořil.

To je podle politologa naproti tomu daleko více pěstováno na Slovensku. "Stačí jen připomenout zákon, který nařizuje hrát žákům hymnu dvakrát do roka," připomíná Zbořil.

Pro připomenutí

Jan Palach se narodil 11. srpna 1948 ve Všetatech, vystudoval gymnázium v Mělníku. Na protest proti sovětské okupaci v srpnu 1968 a vývoji ve společnosti se 16. ledna 1969 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Svým činem chtěl probudit národ z otupělosti a beznaděje a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci. Jeho skutek došel naplnění o 20 let později v takzvaném Palachově týdnu, který předznamenal konec totalitního režimu v Československu.

Reprofoto: facebook.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…