Nastala inflace bratrstev kočičí pracky, kritizuje politiku Martin Stropnický

28.10.2012 11:15

ROZHOVOR Ušetřit na důchodcích, zdravotně postižených, na školství, které je tou nejlepší investicí? „Lepší žebřík komunistům pro převzetí moci nemůžete vymyslet,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý diplomat, exministr kultury v Tošovského vládě a známý herec Martin Stropnický.

Nastala inflace bratrstev kočičí pracky, kritizuje politiku Martin Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Nedávno jste opustil post uměleckého šéfa ve Vinohradském divadle kvůli příchodu nového ředitele Tomáše Töpfera. I když se o vašem postoji hodně psalo, můžete říci, co bylo hlavním důvodem sporu?

Když se setkám s něčím, co nepovažuji za fér, což byl případ celého výběrového řízení do čela vinohradského divadla, ať už ho vyhrál kdokoli, tak to budu kritizovat. Ten luxus si dopřeji. Ale můj případbyl jen marginální zlomek toho, co se v uplynulých měsících a týdnech v této zemi dělo. Mám na mysli odvolávací likvidace lidí během pár hodin, ať už to byl ministr spravedlnosti, policejní prezident, generální ředitel pražského Dopravního podniku nebo ředitel Státního fondu životního prostředí, a to nevíme o řadě dalších lidí.To je špatný vzkaz lidem, kteří by byli ochotni spojit svůj život a svou odbornost se státem. Proto už ve státním sektoru pracovat nebudu. Ten vás totiž v té podobě, v jaké dnes je, použije, vyždímá, v kultuře navíc za nepříliš lesklých finančních podmínek, a nakonec vám ani není nikdo schopen při odchodu podat ruku. U nás se neodvolává, u nás se vyhazuje. Možná proto se pak každý chová v duchu urvi, co můžeš, dokud tam jsi.

Více rozhovorů ZDE

Tím nefér výběrovým řízením na post ředitele divadla máte na mysli, že k vítězstvíTomáši Töpferovi mohl pomoci fakt, že byl senátorem za ODS?

Už o tom nechci mluvit. Mně vadí podivnosti. Jako když někdo kandiduje do Senátu za ODS, využívá přitom logistiku a možnosti, které mu velká, dobře finančně stojící strana poskytuje, což dokazovalo množství plakátů na Praze 4 i nové billboardy na druhé kolo, nechá si poskytovat tenhle servis a zároveň ze sebe děláHavlovce. Já bych s tím problém měl. A potom pan kolega  jde a podpoří v Jihočeském kraji ředitele tamního budějovického divadla Jiřího Šestáka, což je člověk, který převálcoval ve druhém kole do Senátu kandidáta ODS. Jak je možné v Praze 4 značku ODS vytěžit, byť nakonec neúspěšně, a na druhé straně podporovat konkurenta stejné strany v jiném kraji?Myslím, že to se nedělá. Mimochodem můj bývalý spolužák Šesták byl členem komise na výběr ředitele Vinohradského divadla. Je to tak roztomile české.

Ale po odchodu z Vinohrad jste narazil na ODS v Brně, když jste dostal nabídku na šéfa do tamního divadla. Proč to tam nevyšlo?

Tam se to podle všeho nelíbilo současnému ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi. To ještě nebyl člen vlády, ale brněnský radní. On toale samozřejmě nikdy nepotvrdí. Vzkázal to po primátorovi ze smluvně opoziční strany… Stačí? S ODS jsem dlouhá léta problém neměl. Spíš mám určité výhrady. A ty, bohužel, sílí. Já jsem svá nejlepší léta na ministerstvu zahraničí prožíval v době, kdy byl ministrem Josef Zieleniec, tehdy místopředseda ODS a jeden z jejích otců ideologů. Ten na má bedra navaloval jeden úkol za druhým, a ne proto, že bych byl nějaké pravicové práče, ale protože si myslel, že to může se mnou riskovat. Byl jsem za tu důvěru rád a snažil jsem se ji splatit kvalitou práce. To je ale minulost. Kvalita a poctivost práce ve státním sektoru je už jen směšná kategorie. Státní správa je záměrně udržovaná v zoufalém stavu. Rozhodují lidé bez přímé odpovědnosti, dosazení partajemi. Politické strany jakoby zdegenerovaly a stát s nimi. Přitom tahle země dravé a ambiciózní strany  potřebuje. Dnešní ODS se ale chová tak, jakoby chtěla ze všeho nejvíc sama sebe zlikvidovat. Ohání se nějakými dřívějšími idejemi, za nimiž už je dneska jen prázdno.

Víte, co je zajímavé? Říkalo se do omrzení, že zdravé politické podhoubí vznikne na krajích, že to bude škola pro vysokou politiku. Avýsledek?Inflace bratrstev kočičí pracky. Party lokálních šíbrů, u nichž stranická příslušnost je to poslední, co je důležité. Průšvihy s evropskými dotacemi, různé šachy s firmami, které vlastní radní, promarněné miliardy, dálnice postavené na smetí... Z toho se houpe žaludek.

Také se říkalo, že politická kultura se zlepší, až nastoupí nová generace…

Znám některé zástupce téhle mladé neposkvrněné generace. Jsou daleko cyničtější než ti nejotrlejší političtí matadoři. Mladých lidí, kteří by přišli s nějakým nábojem a ambicí sloužit zemi, těch tam vidím hodně málo. Naštěstí jsou. Proto jsem zvědav na kongres ODS, protože tam na té lavičce střídajících hráčů nějakou záložní řadu báječných vzdělaných lidí schopných vtisknout té partaji šťávu,řád a tvář, kterou by potřebovala, nevidím. Kéž bych se mýlil.

Jak jste hodnotil podzimní krajské a senátní volby? Překvapil vás výsledek?

Povolanější to zanalyzovali za mě. Přesto: na volbách byla řada věcí pozoruhodných. Už jen to, jak málo analytiků správně hodnotí prostý fakt nezměněného názvu komunistické strany. Nejde o žádné ideály. Komunisté jsou velmi zdatní političtí obchodníci, vědí, jakoby byli zdatní kapitalisté, že značka je zásadní. S ní je spojena značná část jejich elektorátu a příznivců. Kontinuita názvu je a byla úplně klíčová. To je vychytralý politický krok, který přinesl jasné ovoce, to je také jeden z důvodů, proč jim to vychází Někdo tvrdí, že komunisté uspěli, protože se neumazali. Ale není to tak úplně pravda. Komunisté už přece v některých krajích v minulém období fungovali a asistovali u lecčeho.  A copak se pan Dolejš nenamočil, když sliboval, že za milión změní zákon? Na Moravě do Senátu za komunisty kandidoval člen totalitní vojenské kontrarozvědky, to je obludná věc.

Věříte výrokům komunistů, že se zřekli své neslavné minulosti?

Je zajímavé slyšet vyjádření předních představitelů KSČM, když přijde řeč třeba na Evropskou unii, nebo na geopolitické směřování na křesťanský Západ nebo na ten nepolapitelný a neidentifikovatelný Východ. Říkají ano, teď není jiná možnost než tolerovat EU. Ale to jejich„teď“  a „tolerovat“  bych podtrhl šestnáctkrát. A to nemluvím o bezpečnostní politice, o Severoatlantické alianci. Nejraději by ji zrušili. Komunisté nebudou nikdy podporovat směřování České republiky k západní Evropě, o tom nemám nejmenších pochyb. Jejich skutečná rétorika zní na Prvního máje. A z té mrazí.

Ještě něco vás na podzimních volbách překvapilo?

Tak například pozoruhodné chyby v předvolebních průzkumech. To není samo sebou, aby se někde sekli o osmdesát procent. Kdo nám chce namlouvat, že to je seriózní nezávislý průzkum? Provedený firmou s listinnými akciemi na majitele?. Pak mě také zlobí, když někdodokola  říká: „Vidíte nepravost? Tak to dokažte a zažalujte!“Skvělý nápad. Kdo by tady, s prominutím, chodil do práce, kdybychom všichni stopovali, odposlouchávali a žalovali? Na to si snad platíme z daní síly. Také mne pobavilo, když jsem viděl jedno předvolební televizní setkání kandidátů na hejtmana: moderátor Václav Moravec věděl o tom kraji víc než kandidáti, kteří ho slibovali konečně proměnit ve Švýcarsko. Neuvěřitelná byla také kandidatura a postup do 2. kola senátních voleb bývalého předsedy sněmovny Vlčka. Jak může ČSSD, kde jsou nepochybně i myslící lidé, nominovat někoho, kdo se tolikrát ve sněmovně ztrapnil?Rozumíte tomu? Já ne.

Komunisté uspěli ve volbách i kvůli tomu, že na lidi dopadají negativně škrty, které dělá vláda. Je tak úsporná politika podle vás nutná?

Ušetřit na důchodcích, zdravotně postižených, na školství, které je tou nejlepší investicí? Lepší žebřík komunistům pro převzetí moci nemůžete vymyslet. Přitom by stačilo pohlídat těch sto až dvě stě miliard, které každoročně mizí rozkrádáním. Jenže to by si museli utáhnout opasek úplně jiní lidé. Ten léta budovaný a promyšlený kriminální systém je obludný a svalit jeho náklady na občany je nemravnost nejhrubšího zrna. Navíc to má násobný efekt. Příklady táhnou. Politici tak lidem nepřímo vzkazují: zařiďte se taky pro sebe. A tak vzniká ucelený řetěz jakési krimi-ekonomiky, který tuhle zemisvírá a dusí. Víte, on kdekdo volá po boji s korupcí, ale je to vždycky upřímné? Počet lidí, kteří z ní z větší či menší míry profitují, jde do obrovitých čísel. Zainteresovaných je příliš mnoho, než aby to volání bylo vždycky upřímné. Tady umře třicet lidí na mizerný alkohol, ale vyšetřuje se to pouze jako kriminální čin. On je to ale především politický zločin. Totální a nejspíš vědomé selhání příslušných státních složek. A ti zodpovědní? Jejich pyšná bohorovná drzost si v ničem nezadá s totalitními atamany.Asi ve škole chyběli při dějepise. Jinak by věděli, že když se to přežene, výbuch hněvu bývá hrozivý a žádný ostrov není dost vzdálený.

Vidíte, že by v přímé volbě prezidenta mohl být zvolen někdo, kdo bude morální autoritou, jako byl třeba T. G. Masaryk nebo Václav Havel?

Je to pseudopřímá volba. Nemůže vyhrát kandidát, který by neměl politickou a ekonomickou podporu klíčových hráčů. Bude to někdo, za kým stojí velmi efektivní, nákladný a promyšlený volební stroj. Když si přečtu, že v čele štábu momentálníhovolebního favorita slibujícího změnu je bývalý šéf Úřadu vlády za Mirka Topolánka, že to byl on, kdo podepsal smlouvu s Promopro a že bydlí ve stejné vile jako Dalík - tak jsem na tu změnu upřímně zvědavý.Domnívám se, že u nás může být zvolena mimořádná a nezávislá individualita jen v přelomových dobách. Proto se stal prezidentem Masaryk, proto se stal prezidentem  Havel. Obávám se, že v roce 2013 by oba měli se zvolením potíže.

Jaké šance dáváte premiérovi Petru Nečasovi, že se udrží v čele vlády a největší vládní strany – ODS?

Jak to dopadne s panem premiérem, je poměrně jasné. A určitě se z toho škodolibě neraduji. Myslím totiž, že šel do vlády s dobrými úmysly. Ale jsem zvědavý, jak ODS vysvětlí volbu nového vedení, protože se obávám, že to bude vedení, které se bude snažit staré vazby držet, ne je zpřetrhat. Myslím, že premiér udělal klasickou chybu. Domníval se, že je třeba vyjít s každým. Co je důležitější? Snažit se udržet za každou cenu, nebo jít naplno do reformy státu a partaje i za cenu, že mise skončí předčasně, s nezdarem, ale se ctí?. Nečas se snažil mírnit kritiku vnitřní opozice i některými ministerskými nominacemi, jako byl třeba Blažeknebo Kuba. Ale ono nejde polykat a foukat zároveň. Bude zvoleno takové vedení, které se rozejde s kmotry? To bych viděl skepticky. ODS stále nepochopila, že se potácí už na hraně své vlastní existence. Tipoval bych, že zvolí nějakou upatlanou vnitrostranickou poloreformu, budou říkat, že jde o nový směr anávrat  k pravicovosti. Budou to ale jen prázdné věty, protože je budou realizovat lidé tak či onak spjatí s minulostí.

Byl jste politikem, diplomatem, šéfem divadla. Nechcete své zkušenosti využít v politice, třeba v Senátu?

Na jaře jsem dostal nabídku a vážně jsem o ní uvažoval. Ale řekl jsem si, že bych zas přestoupil z jednoho rychlíku do druhého, že potřebuji čas. Máte pravdu, že snad nějakou zkušenost mám, takže bych nutně nemusel dělat v politice ostudu. Například oblasti kulturní nebo zahraniční a bezpečnostní politiky jsem se věnoval léta. Nakonec převážilo ne. Ale nevylučuji, že bych se o to někdy v budoucnu pokusil.Nerad bych totiž dopadl jako ta pověstná Werichova okurka, která se vrtí v láku a pokřikuje: „Nevíte, proč jsem, sakra, tak kyselá“?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…