Nebozí důchodci? Nesmysl. Máme novou zprávu o chudobě

18.12.2011 12:04

Domácnosti jednotlivců navíc ještě s nezaopatřeným dítětem jsou vedle nezaměstnaných nejohroženější skupinou populace z hlediska příjmové chudoby, která v Česku doléhá přibližně na milion osob. Ukázalo to šetření Životní podmínky 2011, které probíhá každoročně i v ostatních zemích EU. Vyplynulo z něj také, že čím mladší člověk je, tím ho příjmová chudoba ohrožuje více.

Nebozí důchodci? Nesmysl. Máme novou zprávu o chudobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Necelých deset procent české populace, tedy přibližně milion osob, bylo v letošním roce pod hranicí chudoby. Předběžné výsledky šetření Životní podmínky 2011, které se provádí každoročně i v dalších zemích Evropské unie, zveřejnil Český statistický úřad. Příjmová chudoba vypovídá o tom, jak velký podíl lidí je výrazně pod „běžným“ příjmem v populaci.

Příjmová chudoba se počítá na základě porovnání poměrného příjmu připadajícího na jednu spotřební jednotku domácnosti s příjmem stanoveným jako hranice chudoby. Za tu je považováno 60 procent mediánu (hodnota příjmu prostředního člověka v uspořádaném pořadí příjmů od nejmenšího po největší), což v roce 2011 vychází jako 114 097 Kč ročně, tedy 9508 Kč na měsíc.

Nejhůře je jednotlivcům s alespoň jedním dítětem

„Jednoznačně nejohroženější skupinou populace z hlediska příjmové chudoby jsou nezaměstnaní a domácnosti jednotlivců, zejména pak těch, v nichž je ještě nezaopatřené dítě. Ohrožené jsou také úplné domácnosti s vyšším počtem závislých dětí, kde logicky příjem na jednotlivce klesá,“ říká pro ParlamentníListy.cz analytik STEM Jaroslav Huk.

Jeho slova potvrzují předběžná čísla, podle nichž je příjmovou chudobou ohroženo 34,7 procenta těch, kdo žijí v neúplných rodinách s alespoň jedním závislým dítětem. Následuje úplná rodina se třemi a více závislými dětmi (22,7 procenta), jednotlivci (18,7 procenta) a s výrazným odstupem dva dospělí se dvěma závislými dětmi (9,5 procenta).

Dva dospělí v důchodovém věku jsou ohroženi nejméně

„Naproti tomu domácnosti důchodců patří ke skupinám, které jsou ohroženy příjmovou chudobou méně, než je průměr populace,“ poukazuje analytik STEM Huk na opačný pól pořadí, kde jsou dva dospělí, z nichž alespoň jednomu je 65 a více let (2,7 procenta), dva dospělí, oba do 64 let a dva dospělí s jedním závislým dítětem (shodně 7,1 procenta).

Šetření zkoumalo míru ohrožení příjmovou chudobou i podle převažující ekonomické aktivity. U osob starších 16 let jsou nejméně ohrožení pracující (4,5 procenta), následují důchodci (8 procent), ostatní neaktivní (13,7 procenta) a pak nezaměstnaní (45,7 procenta). Rozdíly existují i podle právní formy užívání bytu. Míra ohrožení vlastníků a těch, kdo mají byt v bezplatném užívání, je 7,9 procenta, zatímco u nájemců 17,9 procenta.

V Evropě jsme na tom suverénně nejlépe

Podle výsledků šetření Životní podmínky 2011 klesá míra ohrožení příjmovou chudobou s věkem. Nejohroženější jsou lidé do 17 let (14,6 procenta), od 18 do 24 let (12,1 procenta), následuje střední generace od 25 do 49 let (9 procent), lidé ve věku 50 až 64 let (7,4 procenta) a nejméně ohroženi jsou lidé důchodového věku, tedy 65 a více let (7,2 procenta).

Ohroženo mírou chudoby je u nás letos 9,7 procenta populace, loni 9 procent a v roce 2009 to bylo 8,6 procenta. Ve srovnání se zeměmi Evropské unie vychází Česko úplně nejlépe, což napovídá o citlivosti sociálního systému u nás. Podle údajů Eurostatu nám byly v roce 2009 nejblíže Slovensko (11 procent) a Nizozemsko (11,1 procenta), zatímco Německo (15,5), Itálie (18,4), Španělsko (19,5), Řecko (19,7) nebo poslední Lotyšsko (25,7) na tom byly o dost hůře.

O kvalitě života to mnoho nevypovídá

Tento výsledek Eurostatu ostře kontrastuje se subjektivními pocity Čechů o chudobě v zemi. „Chudoba je relativní, ale my její pocit vnímáme dlouhodobě. Češi vůbec bývají brblalové. Máme pesimistický náhled na svět. Málo tady svítí slunko,“ poznamenala pro ParlamentníListy.cz socioložka Lucie Vidovićová s tím, že nebýt těchto údajů těžko by někdo v Česku řekl, že právě u nás se najde nejméně lidí pod hranicí chudoby.

„Tenhle údaj je jen jedním z mnoha a o kvalitě života u nás příliš nevypovídá. Vždyť hodně lidí se pohybuje těsně nad hranicí chudoby a z nich třeba matky samoživitelky musí žít ve strachu, že se do chudoby propadnou,“ připomněl ale pro ParlamentníListy.cz Oldřich Syrovátka, který se dlouhodobě věnuje otázkám kvality lidského života.

Foto: Hans Štembera
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…