Nečas chce prý rebelům vypálit rybník. Tluchoř se ale brání

18.10.2012 19:30

Jak již před časem informovaly ParlamentníListy.cz premiér a předseda Petr Nečas si prý přeje, aby hlasování o daňovém balíčku, se kterým vláda spojila otázku důvěry, proběhlo až po Kongresu ODS. Proti tomu je poslanec Petr Tluchoř, který odmítá zvyšování daní.

Nečas chce prý rebelům vypálit rybník. Tluchoř se ale brání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS Tluchoř a Fuksa

„Jak a kdy a o čem se bude hlasovat, to ponechme prosím dalším dnům a týdnům,“ řekl premiér Petr Nečas. Není důvod čekat na kongres, míní jeden z rebelů Petr Tluchoř, píše iDnes.cz.

„Termín budeme řešit na Poslaneckém klubu příští úterý,“ informoval ParlamentníListy.cz poslanec David Šeich.

"Myslím, že je lepším řešením hlasovat o balíčku až po kongresu, který je nejvyšším orgánem strany. O tom, jestli má, či nemá padnout vláda, tak budou moci rozhodnout delegáti kongresu, a nikoli několik našich poslanců," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Petr Bendl.

Podobně poslanec Jan Bureš míní, že by se mělo hlasovat až po kongresu. "Má-li být daňový balíček to, na čem se podle některých štěpí ODS a co nám údajně prohrálo volby, tak by bylo nejlepším řešením hlasování až po konresu," míní Bureš.

Podle poslance Jana Floriána, který patří k rebelům, je možný takový postup, který dovolují zákonné lhůty. „Na kongresu by především mělo dojít k sebereflexi ODS a jejích politiků po volebním debaklu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Florián.

Pojede Nečas na kongres jako premiér?

ParlamentníListy.cz již psaly o tom, že Nečas prý chce, aby se o balíčku hlasovalo po Kongresu ODS, aby tak takzvaným rebelům vypálil rybník. Na kongresu by měl totiž větší šanci posílit mandát ještě jako premiér s mandátem. V ODS vznikla kritika, že Nečas svolal svolal kongres příliš brzy a pomalu se nestačí sejít oblastní a regionální sněmy.

Pokud by na kongres přijel jako premiér v demisi-v případě, že by rebelové balíček potopili-šance na jeho znovuzvolení by se oslabila. Hovoří se totiž o tom, že by mohla vzniknout nová vláda s předsedou ODS, ale prezident Václav Klaus už by patrně nejmenoval znovu Petra Nečase, ale potenciálního nového předsedu z ODS.

Prý by se Nečasovi i líbilo, aby kongres případně schválil usnesení, které zaváže poslance, aby hlasovali pro daňový balíček a tím pádem i pro přežití vlády.

Jak dopadne program schůze

Schůze Poslanecké sněmovny, na které by se mělo hlasovat o balíčku i o příjmech a výdajích rozpočtu na příští rok, začíná v úterý 23. října. Té bude předcházet setkání pracovní skupiny ODS, v níž jsou zastoupeni i rebelové, a zasedání poslaneckého klubu ODS.

Na hlasování o balíčku ve třetím čtení může podle zákonných lhůt dojít nejdříve v pátek 26. října. Schůze by mohla trvat i týden po kongresu. Problémem ale je, že sněmovna musí odhlasovat program schůze a je možné, že rebelové takový pořad, který by se hodil Nečasovi, nepodpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…