Nečas se chová jako Gustáv Husák. Bývalý člen ODS promluvil

29.05.2013 10:27

Místostarosta Prahy 10 a pražský zastupitel Bohumil Zoufalík míní, že se ODS v roce 2013 pod vedením Petra Nečase postupně mění ve stranu, která se stále častěji uchyluje k autoritářským nedemokratickým manýrům. Nečase přirovnal ke komunistickému prezidentovi Gustávu Husákovi.

Nečas se chová jako Gustáv Husák. Bývalý člen ODS promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Několik posledních měsíců ve straně podle Zoufalíka platí přímá úměra, čím více je slabší vedení ODS, tím se toto vedení více uchyluje k autoritářským krokům. Takové vnitrostranické pořádky jsou podle něho typické pro extremistické strany, které v poslední době vznikají po celé Evropě.

Z ODS se stává husákovská KSČ

„Trefně podobu současné ODS ve svém článku pojmenovala dlouholetá přítelkyně pana Romana Janouška a zároveň pravá ruka Bohuslava Svobody, paní Aleksandra Udženija, kdy stranu nazvala nečasovsko-svobodovskou ODS. Lze souhlasit, že pan Nečas a Svoboda si v posledních měsících počínají jako kdyby jim ODS skutečně patřila. V zájmu svých osobních ambicích se nerozmýšlí porušit jakákoliv pravidla. Uzavírají různé tajné dohody a nastavují uvnitř strany režim, který byl v české kotlině naposledy nastaven v 70. letech minulého století husákovskou KSČ,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zoufalík.

Podle Zoufalíka je zřejmé, že každá autoritativní strana, nyní nečasovsko-svobodovská ODS, se dříve či později stává nebezpečím pro demokratickou společnost.

„Chtěl bych připomenout, že na měnící se politické prostředí v ODS jsem pravidelně upozorňoval ve svých článcích již před několika měsíci a svým dopisem celé členské základně jsem apeloval na členy ODS, aby vznikající situaci začali řešit. Reakcí nečasovsko-svobodovské ODS bylo odstartování vnitrostranických čistek, ve kterých o členství v ODS přišlo mnoho stovek členů, často zakládajících tuto stranu a tisíce členů dobrovolně odešly. Nečas tyto lidi nazval shnilými jablky. Celý tento proces uvnitř ODS ukazuje na rozvrat strany, které zcela chybí sebereflexe,“ míní Zoufalík.

Od 1 892 475 hlasů po 126 846 hlasů

Zoufalík připomíná, že ODS jde od jednoho neúspěchu k druhému. „Podzim - krajské volby a totální neúspěch, začátek roku 2013 - prezidentské volby, ostudná porážka kandidáta za ODS a květen 2013 - ztráta pražské radnice, poslední bašty ODS v České republice. Potřebuje někdo jasnější důkaz hluboké krize v nečasovsko-svobodovské ODS než tento výčet neúspěchů v posledních několika měsících? Domnívám se, že více důkazů není třeba předkládat a věřím ve zdravý rozum pravicových voličů, kteří dokáží velice brzy celou vzniklou situaci ohodnotit,“ uzavřel svůj komentář Zoufalík, který byl členem ODS 15 let.

Nečas vskutku nevyhrál v pozici lídra a předsedy strany žádné volby. ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

„Všechno se dělá podle TOP 09, ale výprask dostáváme my. Předseda Nečas nevyhrál ještě ani jedny volby. Krajské a senátní volby byly katastrofou. Výsledek 2,5 procenta pro Přemysla Sobotku už ani nevím jak nazvat. Snad apokalypsou? Já nejsem žádný rebel či pučista, chci jen vyburcovat členskou základnu, abychom začali něco dělat. To, co říkám, si podle mě myslí hodně lidí v ODS. To už fakt není legrace. Pánové nahoře se chtějí jen udržet, každý den dobrý, a odnesou to starostové a mnoho řadových členů, kteří za svou politickou práci nemají ani korunu, na rozdíl od pánů nahoře. Místo toho se zbavujeme manažerské sítě – základní organizační struktury. Patrně abychom konec ODS urychlili,“ burcoval v lednu Zoufalík.   

Hlasovali pro odvolání radních z TOP 09. Byli vyloučeni z ODS

Pražští zastupitelé Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš, kteří nedávno nahradili v zastupitelstvu Borise Šťastného a Milana Richtera, byli vyloučeni z ODS (respektive sami před svým vyloučením vystoupili z ODS) poté, co neopustili sál při hlasování o radních a hlasovali pro odvolání radních z TOP 09.

„Jako jediní členové ODS jsme hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Ostatním zastupitelům za ODS to regionální rada po nátlaku Petra Nečase a Bohuslava Svobody zakázala a díky tomu nyní topka vede magistrát. Pro odvolání radních za TOP 09 hlasovalo 19 zastupitelů - 14 ČSSD, 3 KSČM, Vinš a Zoufalík. Kdyby 18 zastupitelů ODS hlasovalo také pro odvolání, byli by v tuto chvíli radní za TOP 09 odvoláni a topka magistrát neovládla. Jde o zradu, ve které Petr Nečas a Bohuslav Svoboda vyměnili rok vládnutí v ČR za pražskou radnici, kde ODS vládla 22 let. Byla to poslední kapka. Bez ohledu na to, jak dopadlo hlasování na výkonné radě, jsme se ještě před tím rozhodli ukončit naše členství v ODS,“ uvedli zastupitelé Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš, kteří jediní z ODS hlasovali pro odvolání topkařů z rady. Ti se nyní pokouší založit na zastupitelstvu pravicový klub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…