Nečas zaplakal a vyhráli mocní hráči i rebelové. To byl kongres ODS

05.11.2012 4:41

Kongres ODS přinesl jedno zásadní sdělení: Petr Nečas výrazně oslabil a posílil se vliv regionálních vůdců Prahy (odpůrců Bohuslava Svobody), jižních Čech a jižní Moravy. Rovněž rebelové si udrželi slušnou pozici.

Nečas zaplakal a vyhráli mocní hráči i rebelové. To byl kongres ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Brně se na kongresu volil předseda ODS. Bublina splaskla. Petr Nečas post proti Ivanu Fuksovi obhájil

Petr Nečas dostal v předsednické volbě jenom šedesát procent hlasů s poselstvím: „Když budeš prudit, můžeme tě kdykoli sundat.“ Byla to prý i údajně odveta a výstraha Nečasovi za to, že primátor Bohumil Svoboda kvůli němu prý řekl, že by Pavel Blažek a Martin Kuba neměli být ve vedení ODS.

Spojenectví mocných

O Blažkovi a Kubovi se totiž hovoří, že by ho mohli ve vhodné chvíli nahradit a Nečasovi moc nevyhovuje, že má za sebou silné hráče, kteří mu dýchají na záda.

Prvním místopředsedou byl zvolen ministr průmyslu Martin Kuba. Řadovými místopředsedy Pavel Blažek, Tomáš Chalupa, Jiří Pospíšil a Miroslava Němcová.

Právě první tři jména jsou klíčová a symbolizují spojenectví jižních Čech, jižní Moravy, protisvobodovské Prahy a tluchořovsko-fuksovských středních Čech. Jde téměř o odvetu za minulý kongres, kdy kandidáti Prahy ani jižních Čech neuspěli.

Přátelské vítězné kongresové posezení v baru

Ne náhodou byli v kongresovém baru spolu často k vidění mocní hráči svých regionů, místostarosta Hluboké Pavel Dlouhý a člen pražské regionální rady ODS Tomáš Hrdlička, kteří se z výsledků volby místopředsedů očividně radovali. V hovoru s Hrdličkou byl viděn i Pavel Blažek a Hrdlička s Blažkem se přátelsky bavili i s rebelem Ivanem Fuksou či Petrem Tluchořem.

A bylo proč se radovat. První místopředseda Martin Kuba je blízkým spojencem Pavla Dlouhého, Pavel Blažek má s Tomášem Hrdličkou též přátelské vztahy a Tomáš Chalupa byl podporován pražskými delegáty právě z okruhu Hrdličky.

I rebelové se radovali

Pro Hrdličku je navíc velkou satisfakcí zvolení Chalupy a nezvolení Daniely Filipiové místopředsedkyní, protože ji natruc na pražském regionálním sněmu pomohli nominovat svobodovci, aby snížili Chalupovy šance.

Bylo vidět, že po oznámení výsledků Ivana Fuksy se Petr Tluchoř smál. Nečas totiž  Fuksu porazil jen v poměru 2:1 a získal necelých šedesát procent hlasů. Rebelové mohou operovat tím, že nemají nevýznamnou podporu.

Rebelové proti vládě, ale seženou se hlasy jinde?

Ze spojenců Nečase zůstala jen Miroslava Němcová, která jen těsně porazila Danilu Filipiovou (306:303 hlasů). Ta však na stranu nemá žádný významnější vliv a Nečasovi podporu v ODS těžko vyjedná.

A uvidí se, zda se Nečas usmíří s Jiřím Pospíšilem. Patrně též bude záležet na dalším vlivném muži, místopředsedovi ODS v Plzeňském kraji Romanu Jurečkovi.

Nyní je zásadní otázkou, zda vláda padne, či ne. Podle důvěryhodného zdroje ParlamentníchListů.cz je již nyní téměř stoprocentní, že rebelové pro daňový balíček hlasovat nebudou. Ale dle jiného zdroje z ODS má prý vláda zajištěny hlasy některých členů VV, tak že by padnout nemusela.

Na kongresu se hovořilo o tom, že kdyby vláda padla, mohl by být velmi brzy nový kongres. Je tedy zřejmé, že Nečasova pozice je velmi vratká. A když Nečas padne, může se sestavit nová vláda za účasti ODS s novým premiérem z ODS. Předčasné volby nikdo nechce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…