Nečas zpevňuje vládu. Vydrží do švestek?

08.11.2012 13:18

Sám sebe popírající premiér vládne pomocí volně poletujících radikálů. Paradoxně má však koalice silnější pozici než před stranickou rebelií v ODS, i když podporu bude muset shánět případ od případu. Petr Nečas se pokusí uchlácholit spolustraníky změnou politiky směrem doprava a veřejnost tím, že v nepopulárním kabinetu provede několik změn.

Nečas zpevňuje vládu. Vydrží do švestek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Petr Nečas se do historie zapíše jako premiér, který mnohokrát popřel to, co chvíli předtím svatosvatě sliboval, nebo čím se zaštiťoval. V živé paměti jsou jeho slova, že bude vládnout jen s pomocí tří poslaneckých klubů, což ovšem říkal, když věřil, že Karolína Peake uloupne z Věcí veřejných alespoň desítku zákonodárců potřebnou pro založení klubu. Když to nevyšlo, byla i „neklubová“ osmička nikým nevolené strany LIDEM k vládnutí dobrá.

Když se drolil poslanecký klub ODS, jenž přišel o Michala Doktora a Pavla Béma, bušil se premiér v prsa, že rozhodně nebude vládnout s „radikály volně poletujícími sněmovnou“. Středeční hlasování o daňovém balíčku a poté o penzijní reformě ale ukázaly, jak moc je nakonec vděčný za ty před pár měsíci vysmívané radikály. Vždyť v prvním případě se k ODS, TOP 09 a LIDEM přidali nezařazení poslanci Milan Šťovíček a Josef Dobeš, ve druhém nahradili Dobeše nezařazení Pavel Bém a Michal Doktor.

Vláda je slepencem čistě mocenských a finančních zájmů

„V každém případě je vládnoucí klika nepříjemným slepencem čistě mocenských a finančních zájmů. Její setrvání u moci bude hodně záviset i na tom, zda se občané nechají jaksi uondat nebývalou ubohostí svých politických ´elit´, snažících se zhusta o to, aby nenastaly předčasné volby. Byly by pro ně nejspíš katastrofou, po nichž by se nová, pravděpodobně levicová garnitura mohla snažit zavděčit lidu nějakou obdobou akce ´čisté ruce´,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog a historik Pavel Kopecký.

Podle něj je po středečním hlasování o důležitých zákonech už jasné, co bylo hlavním smyslem premiérem Nečasem vyhlášené legislativní ´přestávky´, v níž se stalo nepochybně klíčovým bodem zlomu (zákulisní) jednání kolem brněnského sjezdu ODS. „Náhlé odstoupení tří nesmiřitelných parlamentních odpůrců nečasovské politiky je přece velice výmluvné. Hořce zábavným se však stalo, že na místo jednoho z nich nastoupil nováček jménem Pekárek, jenž čeká na výsledek odvolání proti šestiletému trestu za hospodářskou kriminalitu,“ podotýká Pavel Kopecký.

Církevními restitucemi byla ohraničena ´minimální doba trvanlivosti´ kabinetu

Politolog je přesvědčen, že Petr Nečas a jeho kabinet jednají čistě na základě hesla „Díky za každé nové ráno, díky za každý nový den“, a proto jejich předchozí předsevzetí nemají valnou cenu. „Protože například v takzvaných církevních restitucích tkví až příliš podezřelého, zdá se, že platí starší domněnky o jejich zavedením ohraničené ´minimální době trvanlivosti´ stávajícího kabinetu,“ připomíná Pavel Kopecký.

Koalice se zatím vždy mohla spolehnout na ukázněnou osmičku poslanců, kterou pod hlavičkou LIDEM shromáždila Karolína Peake. Vicepremiérka si ale hodlá odměnu za tuto oddanost vybrat už brzy. Oznámila totiž, že se s ODS dohodla na vzniku nové koaliční smlouvy. Mluví se i o tom, že by poslanci hlásící se ke straně LIDEM mohli získat statut klubu, i když nesplňují minimální počet deseti členů.

Z vlády by se mohli poroučet Dobeš, Vondra i Hanáková

Bonusem pro vicepremiérku by se mohlo stát odvolání ministra dopravy Pavla Dobeše, s nímž dlouhodobě nenachází společnou řeč. K tomu má dojít v souvislosti s úpravou vládních priorit, jak také zaznělo na víkendovém kongresu ODS. Premiér by toho mohl využít i k obměně vlády, v níž by vedle zmíněného Dobeše měli údajně skončit i ministr obrany Alexandr Vondra a ministryně kultury Alena Hanáková.

Zatímco uskupení LIDEM si v podpoře vlády vede spolehlivě, méně jisté je počínání nezařazených Milana Šťovíčka, Josefa Dobeše, Michala Doktora a Pavla Béma. „Asi nejbědnějšími postavami mi ze zmíněných ´volných radikálů´ připadají Bém a Dobeš. Oba jsou mimo jiné spojeni s krajně podezřelými finančními kauzami, co však ´nějak´ vyšuměly. Obecně si pak myslím, že řada – už ze zákona nezávislých – poslanců jsou lidé zkušení, znající svou cenu, takže nebudou jednat zbrkle,“ naznačuje pro ParlamentníListy.cz politolog Pavel Kopecký, o co ve sněmovně hlavně půjde.

Při ekonomických zákonech se znovu mohou ozvat rebelové

Když se symbolicky po středeční půlnoci mimo zraky veřejnosti podařilo koalici odvalit z cesty třetí z velkých balvanů, jímž byla po daňovém balíčku a penzijní reformě nutnost přehlasovat senátorské veto u církevních restitucí, mohla by si Nečasova vláda zhluboka vydechnout. Ale na jak dlouho? „Jedním z dlouhodobě nejpalčivějších potíží České republiky je hospodářská politika vlády, kterou by stálo za to důkladně porovnat s její obdobou ve všech okolních, ekonomicky rostoucích státech,“ považuje Pavel Kopecký ekonomiku za nejbližší možný bod sváru.

Tam se totiž mohou znovu ozvat ti, kteří ve sněmovně zůstali z původního půltuctu rebelů. „Pokud Petr Nečas nesplní svůj slib, že vláda změní politiku směrem doprava, budeme bojovat znovu. S Romanem Pekárkem bychom byli čtyři,“ uvedl pro MF Dnes Tomáš Úlehla, jenž pro případný další vzdor počítá jak se spolustraníkem Janem Floriánem, tak nezařazeným Radimem Fialou.

Po vyloučení z klubu může přijít odveta odsouzeného poslance

Do budoucna si nemůže být koalice jistá ani hlasem nového poslance Romana Pekárka. Ten sice po středečním slibu prohlašoval, že bude vůči vládě loajální, ale to se může změnit, jakmile ho kolegové vyloučí z poslaneckého klubu ODS. Šestiletý trest za korupci, proti němuž se ale Pekárek odvolal, totiž kazí image strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…