Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci

31.10.2011 4:43

PŘÍBĚH "Nejlepším receptem proti stáří je aktivita," řekl pro ParlamentníListy.cz senior, dvaaosmdesátiletý Luboš Pásek z Ostravy, který je nejlepším příkladem pro své vrstevníky. I ve svém věku pracuje aktivně v koordinační radě Moravskoslezského kraje seniorů, sleduje politické dění ve státě a snaží se pomáhat druhým.

Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

"Scházíme se a vyměňujeme si zkušenosti se všemi organizacemi, které mají na starosti seniory. Organizujeme různé akce, besedy v klubu Atlantik například s představiteli města, kraje, se zajímavými sportovci, literáty, malíři, tak abychom byli pořád v kontaktu s tím co se u nás ve městě děje," řekl pro ParlamentníListy.cz, a dodal: "Být seniorem neznamená být nějakým second handem společnosti. Abychom nebyli přezírání, tak jsme vytvořili před osmi lety poradní sboru primátora města Ostravy. I když se nedějí žádné zázraky, přece jenom se o nás ví. Pokud byla příležitost, dávali jsme i podněty, které přispěly k lepšímu životu ve stáří. Oceňujeme například, že my senioři starší 70 let máme v dopravních prostředcích zdarma jízdné, což není v každém městě samozřejmostí. Také můžeme využít zvýhodněné vstupné do divadla nebo na koncerty. Naše důchody jsou přece jenom dost limitovány a valorizace žádný zázrak není. Takže těžko můžeme dát za vstupenku 800 nebo 1000 korun. Na vzájemných setkáních se snažíme vyměňovat si zkušenosti a jeden druhému pomáhat," říká Lubomír Pásek, jehož celoživotní zálibou byl sáňkařský sport.

Baníkovec na saních

I když s úsměvem tvrdí, že je tady trošku přesčas, jedním dechem dodává, že pořád dělá předsedu saní TJ Baníku Ostrava. "Teď jsme byli na mistrovství republiky kolečkových saní ve Smržovce a v zimě tam pojedu samozřejmě znovu. Už sice neběhám, ale jen chodím a dole v šatně už mám i berlu. Fakt je ten, že dokud to ještě jde, musí člověk ty potíže překonat. To víte, pohyblivost kloubů už je menší, ale dokud nám to v té hlavě myslí, ještě nejsme na odpis," říká s humorem sobě vlastním.

Více příběhů ZDE

Těší ho, že o akce, které spolupořádá, je mezi seniory zájem. "Senioři chodí zejména na akce, které mají širší dosah, ať už je to doprava nebo sport. Velký zájem je vždy o besedy se sportovci, s primátorem, nebo hejtmanem. A samozřejmě, že nechybí pokaždé plno různých připomínek a dotazů. Oblíbená je také bezplatná poradna, kde senioři dostanou zdarma informace z právní, sociální a bytové oblasti. Ta ve věžové budově naproti ostravské radnici funguje už čtyři roky," řekl Luboš Pásek, který se může pochlubit také 50 lety trenérské práce s mládeží.

Zázraky se nedějí

Současná vládní garnitura podle něj značně okleštila výhody, které důchodci měli. "Podívejte se jak dlouho trvá důchodová reforma, která v té podobě, v jaké je, pořád jen vyvolává další a další dotazy. Omezeny byly sociální výhody, zdravotní pomůcky. Zázraky se nedějí, spíš mám pocit, že nám chtějí omezit i to málo, co ještě zbylo," říká Lubomír Pásek.

Podle Pavla Duží, který vystřídal Lubomíra Páska ve funkci předsedy městské rady seniorů, je to ještě řečeno příliš diplomaticky.

"Nejedná se o žádné výhody pro seniory, ale skryté nevýhody a omezení. To jen zvyšuje počet lidí, kteří se dostávají do pasti chudoby. Vidíte, jak rostou ceny v obchodech a naopak tomu vůbec neodpovídá valorizace důchodů, která téměř neprobíhá. A to je ta propast, která se pro nás pořád zhoršuje," uvedl Duží pro ParlamentníListy.cz.

Podle náměstka primátora města Ostravy Martina Štěpánka (ODS) je ve městě z 306 tisíc obyvatel čtvrtina seniorů starších 60 let, a to celkem 75 tisíc.

Třetina populace seniorů. "Hudba" budoucnosti

"Podle našich propočtů bude v Ostravě v roce 2050 seniorů jedna třetina. Vloni jsme měli poprvé ve městě více seniorů, než dětí do 15 let. I proto se programům pro seniory věnujeme a zapojili jsme se i do národního programu přípravy stárnutí. V Ostravě máme celkem 52 poskytovatelů sociálních služeb. Z toho je 11 poskytovatelů pečovatelských služeb a 19 domů pro seniory. Snažíme se na základě analýz hledat vhodné podmínky pro bydlení seniorů nebo malometrážní byty s nízkým nájemným a rekonstruovat také domy s pečovatelskou službou," uvedl Štěpánek.

Čtěte více:
ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook 
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…