Nenápadný Nečas? Kdepak. Roste tu asi Capo di Tutti Capi, varuje Koskuba

19.11.2011 8:46

TÝDEN S Koskubou a Kuberou. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera se v hodnocení uplynulého týdne tentokrát vyjadřují k tomu, co říkají na výměnu ministrů obchodu průmyslu a obchodu. I na to, že jeden z kandidátů na tento post nakonec opustil po dvou desetiletích řady ODS.

Nenápadný Nečas? Kdepak. Roste tu asi Capo di Tutti Capi, varuje Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas hovoří ke spolustraníkům

Poslanec Michal Doktor byl žhavým kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu uvolněný po odchodu Martina Kocourka. Dokonce o této záležitosti jednal s premiérem Petrem Nečasem. Podle informací ParlamentníchListů.cz byl ale prý šéf jihočeského regionu Martin Kuba na schůzce s premiérem ostře proti tomu, aby se Doktor stal ministrem.  

I proto Michal Doktor z ODS vystoupil a jako důvod uvedl události posledních dnů kolem jmenování nového ministra průmyslu. Předseda vlády Petr Nečas mu měl údajně přislibit funkci ministra, ale nakonec otočil. Doktorovi vadí i to, že premiér jmenoval Martina Kubu, který je ve skupině jihočeské ODS, se kterou je v trvalém sporu. Nejde mu o funkci, ale o princip. Jaký názor mají na tuto přestřelku uvnitř ODS dva politici - jeden ze stejné strany a druhý z opozice?

Psali jsme:
Ministr Kuba: Lidé jako pan Doktor mají na hlavách víc másla než ti, které za kmotry označují
Doktor tepe Nečase: Skončíš špatně. Kuba tě podřízne

SLEDUJEME SPOR Kuba versus Doktor

Kubera: Odchod Michala Doktora je pro ODS  jednoznačně negativní záležitostí

"Já si nemyslím, že by odešel Michal Doktor jen proto, že se nestal ministrem. Ten důvod ví asi nejlépe on, ale vadilo mu to, kdo se tím ministrem obchodu a průmyslu stal. Zřejmě proto, že zná dobře poměry v těch jižních Čechách. Já toho Kubu vůbec neznám, nevím, tedy, v čem je špatný nebo dobrý. Každopádně to, že odešel Doktor z ODS, působí na veřejnost negativně - určitě to straně neprospělo," připustil pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Čtěte také:

A dodal, že v Česku není bohužel ani tak důležitá realita, ale spíš to, jak to vypadá navenek. A i to tedy mohlo zahrát roli v celé kauze a dále působit v posuzování občanských demokratů z pozice veřejnosti.

"Pokud někdo chce hodnotit nějakého politika, vždy doporučuji, aby se podíval na volební výsledky v regionu - to může být důležitým klíčem. Bohužel v Češích panuje v poslední době obecná nedůvěra v cokoli. A ta je způsobená nedůvěrou v sami sebe a nechutí nést za svá rozhodnutí následky. Vždyť se podívejte kolik lidí si nedůvěřuje, kolik si půjčuje peníze a když je není schopno vrátit, viní z toho ty společnosti, co jim půjčují," pokračuje dál senátor Kubera. Podle něj může vše zhoršit nyní i prosazování rovnoprávnosti a trvání na uplatnění antidiskriminačního zákona v praxi.

ČTĚTE také:

"Ono to je totiž velmi dvousečné a občas to nemá logiku. Já přece asi těžko můžu usilovat o post manekýny, stejně tak s malou pravděpodobností bude chodit po předváděcím molu stopadesátikilová paní. Když rádio zaměstnává koktavou moderátorku, tak věřím, že byla tou nejlepší z těch, které se o ten post ucházely a že všechny tedy dostaly stejnou příležitost," uzavřel svůj týdenní komentář pro ParlamenntíListy.cz senátor Kubera.

Koskuba: Nedělá Nečas náhodou perfektně svoji práci? Proč, pro koho a za kolik?

"Pád páně Kocourka jsem komentoval už v minulém týdnu. (Celý komentář ZDE) Nemám ve zvyku svůj názor měnit. Důvod už vůbec ne. Byť opakování je matka moudrosti, že? Tímto heslem se však zřejmě řídí pan premiér Nečas. Jenže Jan Amos Komenský neměl na mysli opakování chyb. Na druhé straně, jsou to opravdu chyby? Nedělá náhodou perfektně svou práci? Myslím premiér, pochopitelně! V tomto případě - samozřejmě čistě teoretickém! - si můžeme položit kupříkladu tyto otázky: proč, pro koho, za co či za kolik?" reagoval nejprve poslanec Jiří Koskuba (ČSSD).

Čtěte také:

A dodává. "To bylo pořád - on je takový nevýrazný, spíše úředník, ne vůdce, státník.... Abychom se ještě nedivili. Možná nám nenápadně vyrostla česká verze osvědčeného italského modelu Capo di Tutti Capi. Doufejme, že s jistými provozními problémy! Nerad bych totiž za tyto úvahy, jsou-li racionální, po náhlém a nikdy nevyšetřeném zmizení přispěl svou tlející tělesnou schránkou k dalšímu zhoršení již tak příšerné kvality už tak odpadem zaneřáděného podloží nejdražších i nejhorších dálnic na světě. Imunita, neimunita. A asi bych tam neskončil sám. Společnost by mohla být vybraná," pokračuje dál ve svém komentáři Koskuba.

Když už soupeř, tak soupeř typu Michala Doktora

A konstatuje, že i když je ve sněmovně teprve chvilku, poslance Michala Doktora si prý vážil a váží. "Když už soupeř, tak podobného stylu. Jistě, on modrý, já oranžový. Nemusím přeci se vším, co tvrdí, souhlasit. Ale cením si lidí, kteří něčemu rozumí. Mají svůj názor. Umí jej nehulvátsky podat. A nemění jej tak často, jako gentlemann spodky. Jasně, měl bych nyní opět jako opozičník jásat. Jsem trochu konzervativní. Mrzí mne to, je to smutné. Nejen pro ODS a Nečasovu vládu. Co taky čekat od strany, která tvrdí, že je liberálně-konzervativní! Stejně hloupá představa, jako britský lord u večeře v teplákách. On je to další malér z mnoha pro důvěru lidí v politiku, a to je to nejpodstatnější. Je něco sakra shnilého ve státě českém. Dovolte mi proto zakončit citací z povídky pánů Šimka a Grosmanna "Moje jízda tramvají": Mělo by se střídat," uzavřel komentář pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…