Nenechám si svazovat hubu! Byli jsme na ústeckém speciálu Moravce

28.09.2012 6:44

Cikáni, ghetta, represe, pseudoekologové – tak zněl nejčastěji slovník lídrů během pořadu Otázky Václava Moravce, jehož živé vysílání proběhlo ve čtvrtek večer v Ústí nad Labem. Peprnější, údernější a minimálně stejně odvážný jazyk však měli diváci či kamarádi politiků před začátkem celého vysílání.

Nenechám si svazovat hubu! Byli jsme na ústeckém speciálu Moravce
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce Speciál z Libereckého kraje

Svého reportéra měly v zákulisí na místě ParlamentnListy.cz, a to jako jediná redakce už hodinu a půl před začátkem vysílání.

Šest lídrů do krajských voleb v Ústeckém kraji se ocitlo ve sportovním centru Sluneta, aby zde nejen obstáli v kotli otázek diváků televizního pořadu, ale také podškrábli konkrétní sliby, které bezpodmínečně po svém volebním vítězství obyvatelům garantují. V době asi tři čtvrtě hodiny do živého vysílání si to zkoušeli za asistence moderátora České televize Václava Moravce. „Desky si držte zleva. Zleva, paní hejtmanko, Vaňhová, vy byste s tím neměla mít problém – vy jste levicová,“ instruoval lídry. 

Averze proti novodobým nacistům

 „Nerad si nechávám svazovat hubu,“ říká během čekání před vpuštěním do sálu jeden z diváků Milan Sokolovský z Ústí nad Labem, který se do publika přihlásil a byl vybrán. Chce být co nejblíž, protože politika ho zajímá, neboť mu není lhostejný osud jeho dětí a vnuků. „Ale doba Masaryka je pryč, nějak se nám z toho vytrácí občan,“ mluví klidně postarší muž, který byl prý kdysi součástí rebelské strany. Pokukuje, kde jsou zástupci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Ti jdou zrovna přímo k fotografce ParlamentníchListů.cz.  „Proč nás taky nefotíte? Dělnickou stranu!“, dožadují se většího zájmu, byť jsou středem pozornosti fotoobjektivu, stejně jako ostatní zástupci politického establishmentu.

Ostatní političtí zástupci si je prohlížejí a je patrné, že DSSS prochází kritikou. „Který je ten Kotáb?,“ zní otázka z hloučku sociálních demokratů, kteří jsou zvědavi na lídra represivní politické strany.  „Lidi by si měli vybrat. Oni je teď neznaj, ale jak je zvolí, zjistí, že volili blbě,“ podotýká ještě Sokolovský. „To bylo asi obecně překvapivé v těch průzkumech,“ notuje si s většinou v přítmí před hlavním vchodem politický soupeř a jeden z pozvaných lídrů Oldřich Bubeníček, podle kterého  tento fakt ukazuje, jak vyhrocena je bezpečností a sociální situace, že se k tomu voliči uchylují. Karola Haasová byla následně nositelem mnohem ostřejšího názoru, když přímo ve vysílání označila zástupce dělnické strany za novodobé nacisty.

Negativní postoj k DSSS

Když hosté usedají na divácké sedačky, jedna z divaček pro ParlamentníListy.cz velmi ochotně hodnotí všechny lídry. I ona se pozastaví u jména Petra Kotába. „I její „sousedí“ se svěřují se svým negativním postojem k Dělnické straně sociální spravedlnosti.

Názory na dělnickou stranu, vesměs kritickými, se už během vysílání naplnila i facebookovská stránka pořadu. „Kecy, kecy. I Kotáb kecá. Zóny se nepodaří zaplnit. I těch pár možná odejde, nám zůstanou ty plechové budovy v polích,“ atakuje lídra DSSS Antonín Zborek, jehož komentář se objevuje hned pět minut poté, co Petr Kotáb sebevědomě tvrdí, že by po volbách nejprve zaplnit poloprázdné průmyslové zóny v kraji a pak by se pokusil stavět nové, za což si vyslouží jen povytažené obočí současné hejtmanky Jany Vaňhové.

Kritika z gauče

Od televizních obrazovek kontaktoval redaktorku ParlamentníchListů.cz Vlastimil Balín z Mostu, podle kterého více než o volebním speciálu s šesti lídry by mělo smysl dát na vědomí, že dnes někdo bezprecedentně zaútočil na lídra kandidátky hnutí „Občané městu, město občanům“ Mariana Dancsa.

„Nyní jdu, velebnosti, blít,“ takové má, jak se svěřil, z pořadu Vlastimil Balín pocity. Bývalý komunista nijak nekomentuje nejlepší pozici v předvolebních průzkumech, kterých jeho bývalí političtí kolegové získali. Komunistickou stranu ve vysílání reprezentuje Oldřich Bubeníček z Bíliny. Je naprosto v klidu. Pýcha se k němu prý po výsledcích průzkumu nedostavila.  „Rozhodující bude, co nahážou voliči,“ působil racionálně, když ještě čekal venku před sportovním centrem, než bude vpuštěn na generální zkoušku. Na dotaz ParlamentnímListů.cz, z jakého tématu má strach, se svěřuje, že z ekonomiky. „Na to nejsem odborník,“ odkrývá svou slabinu povoláním novinář, který počítá i s variantou, že po volbách půjde možná klepat na dveře Haló novin, kde by se mohl vrátit do redakční židle. Jeho straníci, kteří ho přijeli podpořit, jsou optimističtější. Je mezi nimi například senátorský kandidát Teplicka, soupeř Jaroslava Kubery, Jaroslav Dubský.

Pusu na špacír si pouští i ochranka. „Mně jsou všichni šumák. Stejně lžou,“ říká jeden z nich svůj názor. „Je to mafie,“ hodnotí to zdravotní sestra, která má spousty otázek, ale bohužel se ve vysílání ke slovu nedostane. Otázky jsou dopředu připravené.

Podrobnější reportáž včetně fotogalerie ze zákulisí připravujeme na pátek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…