Nešťastný Jandák se vrátil od povodní: No jo, slibem nezarmoutíš...

06.06.2013 11:20

Povodně nejen v jižních Čechách řeší záchranáři, hasiči, ale i politici. Ti teď sledují vývoj situace. Řeší však i prosby o pomoc od svých voličů. Jedním z nich je i poslanec za Jihočeský kraj, herec Vítězslav Jandák, kterému skutečně i podle zjištění serveru ParlamentníListy.cz nelze upřít upřímný zájem o pomoc v této dramatické situaci.

Nešťastný Jandák se vrátil od povodní: No jo, slibem nezarmoutíš...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Jako ostatní poslanci, i já jsem se vydal do oblastí zasažených povodněmi. Znám to ale i z předešlých let, kdy skutečně ta zkáza byla menší nebo větší. Důležité je ale umět pomoct ve správný čas na správném místě. Rychle, věcně a pak naopak v dlouhodobějším měřítku. Povodně to není jen teď, když je tam voda, nebo hned, jak odteče, ale i potom. Ty následky. A ty už příliš lidí, novinářů ani institucí či vládních politiků nevidí,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Vítězslav Jandák.

Musíme si pomáhat

„I před lety, kdy byla stejně jako letos zaplavena Putim na Písecku, obce na Třeboňsku a další místa, jsem se snažil jezdit, komunikovat s lidmi, se starosty, abych viděl, co je potřeba. Zda mohu pomoci slovem, skutkem a tak podobně. Dělali jsme sbírky, i my se ženou jsme vždy přispěli výraznou částkou, protože povodně je něco, co kdo neprožije, neuvěří. A pomáhat si je důležité. Vždyť třeba název známého filmu Musíme si pomáhat by se dal vztáhnout na tuhle situaci. Je třeba odhodit to, zda je někdo zprava, zleva, ze středu, nebo odkud a řešit to, že lidi potřebují pomoct,“ míní poslanec.

Snad nezůstane jen u slibů

Věří a doufá, že sliby, které nyní dává premiér Nečas, ministr Kalousek a celá vláda o tom, jak budou krajům, městům a obcím pomáhat, myslí vážně, a že to dodrží. Že nezůstane jen u slibů.

„Víte, ono je strašně jednoduché někomu něco slíbit. Říká se – slibem nezarmoutíš. Ale obzvlášť v těchto situacích, ti lidi musejí vědět, že se k nim pomoc opravdu dostane. Stejně jako obce. Co mají dělat chudáci starostové, kteří sotva opraví komunikace, chodníky, sportoviště, mosty a já nevím - pomůžou i lidem s opravami, dostanou za pár let další povodňovou vlnu a můžou nanovo. Mají úvěry, jejich rozpočet je malý. Čekají na každičkou pomoc od státu. A ten může pomoct efektivně, věcně, adresně a hlavně rychle. A to je důležité. Pomoci je třeba i starým lidem, nemocným, bezmocným, těm, kteří si sami pomoci nedokážou. Na to se musí pamatovat, především,“ říká Jandák.

Ani on není schopen odhadnout škody, které povodně způsobily a stále ještě působí jen v jižních Čechách, natož napříč republikou. Půjde o desítky miliard korun. Sám jako poslanec nezmůže prý příliš, především jako opoziční poslanec. Doufá prý ale, že vláda dodrží své slovo a že i najde v „rezervách“ dostatek peněz na to, aby pomoc byla rychlá a podařila se obnovit infrastruktura. Také je třeba pomoci i českým podnikatelům a podnikům, které velká voda postihla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…