Nová šéfka ÚSTR: Tak nepřátelskou atmosféru jsem ještě nezažila

16.04.2013 8:01

ROZHOVOR Do čela šéfa protitotalitního ústavu byla dosazena teprve nedávno, ale už je vyzývána k odstoupení a ve funkci si prý zažívá učiněné peklo. Nicméně chce udělat všechno pro to, aby se v ústavu začalo opět normálně pracovat a pro jeho odpolitizování. Nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová to opravdu nemá lehké.

Nová šéfka ÚSTR: Tak nepřátelskou atmosféru jsem ještě nezažila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Co si myslíte o zpolitizování celého dění kolem ÚSTR?

Že škodí. Škodí dobrému jménu ústavu, a to i v zahraničí. ÚSTR bohužel dostal politický charakter už do svého vzniku, a toho teď někteří zaměstnanci rádi zneužívají. Ale moje snaha je – a podotýkám, že jsme v tom s většinou radních na stejné vlně – naopak ústav co nejvíc odpolitizovat.

Předchozímu řediteli byla vytýkána neodbornost. Vám už také. Jak se k těmto výtkám stavíte?

Jakou neodbornost máte na mysli? To, že mě historici nepokládají za historika? S tím souhlasím, jsem manažerka, nikoli vědkyně. Ale všimněte si, že ti, kteří se nejvíc ozývají, mají velmi zvláštní rozlišování, kdo je podle nich odborník a kdo ne – a málokdy se shodnou.

Také mi bylo sděleno, že jste dlouholetá kamarádka Petrušky Šustrové a ta si Vás tam dosadila. Co vy na to?

Petruška Šustrová nemá pravomoc někoho někam dosazovat. Jmenovala mě rada pěti hlasy z šesti.

Vaše koncepce je velmi povšechná. Co se v horizontu měsíce bude přesně v ÚSTR dít?

Začne se znovu pracovat. Udělám pro to všechno.

Budou Pavel Žáček a Patrik Košický odvoláni z funkcí nebo jiní zaměstnanci ÚSTR?

Stejně jako s panem doktorem Stehlíkem bych ráda mluvila i s nimi. Zatím nevím, jestli budou chtít spolupracovat, nebo ne.

Jak se postavíte k tomu, že se vědecká rada ÚSTR rozpadla?

Odchod členů vědecké rady je pochopitelné lidské gesto těch, kteří působili jako poradní orgán bývalého ředitele. Teď samozřejmě musím iniciovat vznik nové rady. Chtěla bych, aby to bylo do měsíce. Jména vám zatím nepovím, nechci jmenovat někoho, kdo ještě nepotvrdil souhlas, nebylo by to korektní.

Zažila jste někdy něco takto vypjatého? Jak prožíváte tyto dny?

Ne, něco takového si člověk stěží může představit. Je to hektické, telefony na každém kroku, pracovní doba nekonečná… Ale taky docela nepřátelská atmosféra. To jsem ještě nezažila.

Ředitelka Pavla Foglová

Narodila se 18. srpna 1964 v Ostravě. Absolvovala Střední ekonomickou školu v Ostravě, poté studovala matematiku na olomoucké univerzitě, kterou ale nedokončila. Po listopadu 1989 absolvovala polonistiku. Působila jako překladatelka z polštiny a novinářka, psala mimo jiné pro Lidové noviny nebo Mladou frontu Dnes. Do loňského listopadu vedla České centrum ve Varšavě. Jako překladatelka má na kontě knihy Slawomira Mrožka nebo Hanny Krallové. V osmdesátých letech se podílela na vydávání olomouckého samizdatového časopisu Ječmínek. Pak Foglová spolupracovala také s rozhlasem. Její jmenování ředitelkou ÚSTR provázejí obrovské vášně. Teď ji například Nezávislá odborová organizace ÚSTR vyzvala k okamžitému odstoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…