Novinář, který toho hodně ví na Schwarzenberga, bez obav hovoří

17.01.2013 8:48

JINÝMA OČIMA Po internetu se šíří materiál novináře Adama Bartoše, který shrnuje „hříchy“ předsedy TOP 09, vicepremiéra Nečasovy vlády a kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga. Bartoš je dlouhodobým kritikem Karla Schwarzenberga a ParlamentníListy.cz zajímalo, proč. „Myslím, že Schwarzenberg představuje vážné ohrožení zájmů ČR. Nedejbože, aby se stal prezidentem," řekl redakci Bartoš.

Novinář, který toho hodně ví na Schwarzenberga, bez obav hovoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Novinář také pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že materiál, který se nyní raketově šíří po internetu, pochází z jeho dílny. „Považoval jsem prostě za potřebné již před rokem a půl na tyto věci upozornit. Jsem rád, že je nyní materiál, byť anonymně, šířen alespoň po internetu."

Bartoš tvrdí, že Schwarzenberg není Čech, jako politik hájí zájmy cizích států a požadoval dokonce, aby se sudetským Němcům navrátil majetek zabavený na základě Benešových dekretů. Připomíná, že sám Schwarzenberg řekl, že jeho prvním úkolem jako prezidenta by by bylo vycházet vstříc Německu. Ačkoli o tom pro velkou nepopularitu takového kroku příliš nemluví, prosazuje přijetí eura nejpozději do roku 2015. Bartošovi vadí, že Schwarzenberg uráží Čechy a říká o nich, že jsou hulváti a rasisté.

Celý materiál ZDE

Češi jsou podle knížete rasisté a měly by tu být mešity

„Samozřejmě jsme rasisti. Stačí v nejbližší hospodě delší dobu naslouchat. Ostatně obdobné je to i u jiných národů. Amhárci i Japonci, Číňani, Íránci, Britové a tak dále se vidí jakožto nadřazení. Málokdo to však dává najevo tak hulvátským způsobem jako my. Trčíme ještě v době před osmdesáti lety. Romové jsou tací, jak jsme si je vychovali,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a první vicepremiér Karel Schwarzenberg.

Bartošovi se také nelíbí, že kníže podpořil v Česku muslimské mešity. Zatímco Miloš Zeman označuje islám za anticivilizaci, Schwarzenberg k mešitám v Česku řekl: „Je-li v dotyčném městě dostatečný počet věřících, tak by měli mít možnost pořídit svou svatyni, nezávisle na tom, jestli je to kostel v muslimské zemi, či mešita u nás.“

Podle Bartoše je rovněž nesmyslná aureola Schwarzenberga jako nezkorumpovaného politika, kterému nejde o shromažďování majetku. Schwarzenberg podle něho podivně restituoval schwarzenberská panství v České republice, podílel se na kontroverzní privatizaci Becherovky a několikrát přiznal, že korumpoval.

Schwarzenbergův tchán obdivovatelem Hitlera

„Karel Schwarzenberg není Čech, v Čechách se jen narodil a prožil několik dětských let. Rod Schwarzenbergů je původem starý francký rod a jako každá šlechtická rodina je ve své podstatě nadnárodní. Schwarzenbergové jsou už přes 400 let curyšskými občany, Karel tedy má švýcarské občanství a švýcarský pas. Žije střídavě v Rakousku, Bavorsku a občas i u nás. Smýšlením je světoobčan, kosmopolita,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bartoš.

Bartoš navíc připomíná, že experti na ústavní právo, například docent Zdeněk Koudelka, upozorňují na možná rizika toho, kdyby příštím prezidentem byl zvolen člověk s dvojím občanstvím. „Z hlediska našeho práva je možné, aby prezident byl dvojí státní občan, nicméně vždycky státní občanství znamená závazek věrnosti, to nejsou jenom práva, ale i povinnosti. A když má někdo povinnosti ke dvěma státům, je možné, že ty povinnosti se vzájemně střetnou,“ připomněl Koudelkova slova Bartoš.

Bartoš říká, že Schwarzenberg neumí česky – je na štíru s českým pravopisem i výslovností a neumí ani českou hymnu. „Jeho manželka Therese rozená Hardeggová neumí česky ani slovo, navíc pochází z rodiny s nacistickou minulostí. Otec Schwarzenbergovy manželky byl totiž vysokým příslušníkem jednotek SA a obdivovatelem Adolfa Hitlera."

„To píše ve Schwarzenbergem autorizovaném životopise rakouská novinářka Barbara Toth. Kniha vyšla česky v nakladatelství Torst v roce 2007,“ říká Bartoš.

Karlovy restituce jsou stejně tajemné, jako ty Havlovy

Investigativní novinář Bartoš si posvítil i na Schwarzenbergovy restituce v ČR. „Karlovy restituce jsou stejně tajemné, jako ty Havlovy. V zásadě jde o to, že Karel neváhal podnikat neuvěřitelné právní kličky, aby podědil, co se dalo, a zrestituoval, co bylo možné. A tak zatímco byl v roce 1960 adoptován svým v Rakousku žijícím strýcem Jindřichem do hlubocko-krumlovské větve Schwarzenbergů, čímž se stal hlavním představitelem rodu a z chudého šlechtice zámožným mužem, protože o dvacet let později mohl dědit majetek v Rakousku, doma po převratu se zase hrdě hlásil k biologické větvi, kterou opustil (orlické), protože se zde nabízely pro změnu miliardové restituce,“ řekl Bartoš.

Novinář říká, že podle českého práva ale neměl na restituce nárok. Přesto se ale neváhal o majetek soudit a podařilo se mu prosadit, že bylo upřednostněno rakouské právo.

„České právo říká, že dědická práva po biologických rodičích adopcí zanikají, kdežto rakouské právo je umožňuje. Navíc byl Schwarzenberg adoptován jako dospělý, což české právo taktéž nezná. Neptejme se, jak se to stalo, ale soud si vyslechl znalce na mezinárodní právo a rozhodl se, že se bude postupovat podle práva rakouského. Karel tudíž zdědil podstatnou část majetku konfiskovaného orlické větvi a činí si zálusk i na majetek zabavený na základě speciálního zákona Lex Schwarzenberg, byť se věc komplikuje rodinným sporem s nevlastní (adoptivní) sestrou Elizabeth von Pezold. Je otázkou, do jaké míry pomohlo Karlovi jeho výsadní postavení nejbližšího spolupracovníka tehdejšího novopečeného prezidenta Václava Havla v rozjitřené posametové době. Jisté je pouze to, že vyřízení restitučních nároků se událo současně s jeho a Havlovou abdikací,“ uvádí Bartoš.

Bartoš se ptá, zda za Schwarzenbergovým lobbingem pro Lisabonskou smlouvu nestály opět tytéž majetkové zájmy, protože Listina práv EU (která je součástí Lisabonské smlouvy) otevírá možnost pro restituce konfiskovaného majetku a tudíž cestu k více než čtyřicetimiliardovému jmění, které stát s odkazem na Lex Schwarzenberg, na který se restituce (zatím) nevztahovaly, stále vlastní. „Někteří lidé z politických kruhů říkají, že právě vidina tohoto tučného sousta je hlavní Karlovou motivací a že z ní vyplývají i jeho politické postoje ve vztahu k Evropské unii a k sudetským Němcům,“ dodává Bartoš.

Jak je na tom kníže s korupcí...

Novinář připomněl, že aby mohl kandidát TOP 09 na prezidenta zrestituovat, musel i uplácet, což ministr později sám přiznal. „Nechme to být. Nešlo o nic velikého. Ale jiná cesta prostě nebyla. Bylo to k uzoufání. A po dvou letech, kdy se všechno zablokovalo... Nebyl to přímý úplatek, šlo řekněme o jistou protislužbu. V té době jsem ještě vůbec nebyl v politice. Dodnes z toho mám špatné svědomí,“ popsal v roce 2010 v rozhovoru pro MF Dnes případ z 90. let.

„Třebaže má Karel plná ústa boje proti korupci, když na korupci ve svém okolí přijde, blahosklonně ji přikryje a toho, kdo na ni upozornil, naopak vyhodí. O tom se přesvědčil úředník ministerstva zahraničí Jakub Klouzal, který upozornil v létě 2010 Karla Schwarzenberga na podezřele nevýhodné zakázky na nákup počítačových sítí. Některé se mu podařilo zastavit, i tak přišel stát o 60 milionů korun. Úředník poté přišel o místo a nebyl sám. Karel také přiznal, že za tím, aby Tluchoř, Šnajdr a Fuksa nehlasovali proti vládě, stála korupce. A zařídil to Kalousek,“ dodal Bartoš.

Zdeněk Bakala...

Novinář Bartoš také zdůrazňuje, že kníže je neodmyslitelně spjat s kontroverzním miliardářem Zdeňkem Bakalou: „Bakala je Karlovým dlouholetým přítelem a obchodním partnerem. Společně zprivatizovali karlovarskou Becherovku, společně vydávají týdeník Respekt, do České republiky se jim podařilo přitáhnout vlivný americký think-tank Aspen Institute. Všechny kontroverze kolem Bakaly tak vrhají špatný stín i na Karla. Premiér Nečas loni upozornil, že spojení Schwarzenberg-Bakala má obdobné konotace jako Bém-Janoušek.“

Podivně dopadlo prý i hospodaření Nadace Bohemiae. „Karel Schwarzenberg, který si spolu s Miroslavem Kalouskem hraje na spořádaného hospodáře, v nadaci, kterou v roce 1992 založil, figuroval jako výkonný ředitel. Rok po svém založení přestala však nadace platit daně, aby poté skončila v konkursu s dluhem tří milionů - na daních. Ukázalo se, že nadace vedla získané peníze za reklamu jako dary, z nichž se neplatí žádné odvody do státní pokladny. Chyby v účetnictví, které se týkají let 1996 až 1998, odhalil už dříve při kontrole Finanční úřad pro Prahu 1 a zpětně nadaci doměřil tři miliony korun,“ uvádí Bartoš.

...a Becherovka

Pochybnosti nad podnikáním Karla Schwarzenberga vyvstaly podle Bartoše také v roce 1997, kdy Schwarzenberg spolu se svým přítelem Zdeňkem Bakalou (Patria Finance) a francouzskou firmou Pernond-Ricard koupil v privatizaci karlovarskou Becherovku.

„Třebaže jejich nabídka byla až druhá nejvyšší (nezvítězila ani v jediném z kritérií vypsaného veřejného výběrového řízení), stát na dramatickém jednání vlády přiklepl firmu Schwarzenbergovi a spol. většinou jednoho hlasu. Pro hlasovali Schwarzenbergovi známí z ODA a KDU-ČSL. Becherovce se ale příliš nevedlo a podnik, který měl v roce 1997 zisk 148 milionů, skončil za tři roky poté v mínusu až 140 milionů. Média tehdy psala o tom, že se Becherovka tuneluje státu před očima,“ řekl Bartoš k další knížecí kauze.

Rybníky, kapříci a Kalousek

Nedávno vyšlo také najevo, že Schwarzenberg v roce 2002 porušoval mezinárodní zákaz prodeje ryb, když obcházel nařízení, podle něhož nebylo možné prodávat ryby z jeho rybníků, dokud neprojdou laboratorními testy, aby se vyloučila případná kontaminace malachitovou plísní, která v té době zachvátila chovy v několika středoevropských zemích. Schwarzenbergovi se nechtělo dlouho čekat na výsledky testů a tak raději ryby za miliony korun prodal účelově zřízené firmě svého správce, na kterou se už zákaz nevztahoval. Ryby tak prodával vesele dál, zatímco poctiví rybáři své ryby testovali a přicházeli o zisky.

Bartoš dále připomenul, že jeden z nejbohatších lidí v zemi i ve střední Evropě vůbec na opravy svých rybníků v roce 2002 žádal několikamilionové dotace od státu: 2,7 milionu korun na Kroupovský rybník a o dva měsíce později 1,8 milionu korun na obnovu rybníka Ždír. „O půl roku ale přešvihnul termín, do kdy měl rybník kolaudovat, pročež by měl tedy dotace správně navrátit. Protože má ale na ministerstvu financí známého, Miroslav Kalousek mu vracení benevolentně promine. Nic se vracet nemusí.“

„Schwarzenberg poskytuje Kalouskovi politické krytí, vzájemně si jdou na ruku. Schwarzenberg podporuje Kalouska v jeho sporech s vládou a v jeho kauzách, Kalousek zase Schwarzenberga v jeho sporech s vládou a v jeho kauzách. Za všechno mluví případ Čunek,“ vysvětluje Bartoš.

Kníže: Mým prvním úkolem jako prezidenta je vycházet s Německem

Už krátce poté, co Schwarzenberg přijal nominaci na prezidenta, v jednom z novinových rozhovorů uvedl, že jako první svůj úkol v křesle prezidenta by viděl budování co nejlepších vztahů s Německem. „Kdybych se stal prezidentem, zajisté bych si uvědomil zásadní věc. Podíval bych se na světovou mapu a zjistil bych, kolik velkoměst na světě už má víc obyvatel než celá Česká republika. (...) My si musíme uvědomit, že naším nejdůležitějším spojencem bylo, je a bude Německo. Za svůj první úkol bych proto považoval co nejlepší vztahy s Německem,“ řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro časopis Týden z 22. srpna 2011.

Ke konci září se také předseda TOP 09 vyjádřil v tom smyslu, že byly doby, kdy každý vzdělaný Čech uměl jak česky, tak německy a teď prý přišla doba, abychom se do těch časů vrátili.

Kníže podporoval vrácení majetku sudetským Němcům

Novinář Bartoš upozornil, že v životopisné knize, kterou napsala redaktorka jeho vídeňského časopisu Profit (obdoba rakouského Respektu), čili se jedná o životopis autorizovaný a ryze oslavný, se dočteme o tom, kterak Schwarzenberg ve spolupráci s Václavem Havlem navrhoval dokonce úplné navrácení majetku i návrat samotných sudetských Němců, které jen díky neprůchodnosti na českém politickém kolbišti nakonec nedošly naplnění.

Schwarzenberg také stál za s rozpaky přijímaným Havlovým gestem, které učinil ještě předtím, než se stal československým prezidentem.

Karel se však ve prospěch Němců angažuje i v současnosti. Například před dvěma lety zorganizoval historickou návštěvu bavorského premiéra Horsta Seehofera v České republice, která měla napravit vztahy, jež byly na bodu mrazu právě kvůli požadavkům sudeťáků. Bavorský premiér je zastáncem odsunutých sudetských Němců a na návštěvu s sebou přivezl šéfa sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta.

Karlova hlasování pro restituce, zdražování a platby do Bruselu

„Třebaže se Karel často snaží ze své zodpovědnosti chytrými či vtipnými hláškami a mlžením vyvázat, je spojen s řadou kontroverzních hlasování. Zvednul ruku pro snížení důchodů, pro zvýšení daní, pro zrušení základní slevy na dani z příjmu fyzických osob pro starobní důchodce, pro Evropský stabilizační mechanismus, který nás zavazuje vyplatit Bruselu 350 miliard v okamžiku přijetí eura, církevní restituce, stejně jako předtím v Senátu pro americkou radarovou základnu v Brdech, či svou nepřítomností umožnil přijmout povolenky pro ČEZ nebo privatizaci letiště Ruzyně. Podporuje bankovní unii, která znamená, že zahraniční banky budou moci přetáhnout do zahraničí úspory českých střadatelů,“ říká Bartoš.

Novinář upozorňuje, že Schwarzenberg ještě před rokem chválil amnestii prezidenta jako dobrý nástroj pro řešení přeplněnosti věznic (a souhlasil s tím, že se u nás zavírá zbytečně moc) a amnestii při svém zvolení sliboval. „Schvaloval ji i bezprostředně poté, co ji prezident Václav Klaus vyhlásil, aby se poté populisticky, když se názor veřejnosti vyhranil, přidal na stranu jejích kritiků. V Topolánkově vládě mnoho svých sympatizantů zklamal, když nedodržel slovo, že odejde, pokud se Jiří Čunek do vlády vrátí - Čunek se vrátil, ale Karlovi se z vyhřátého místa ministra zahraničí nechtělo,“ doplnil Bartoš.

„Svými výroky Karel poškozuje i české zájmy ve sféře energetiky, když například tvrdil, že budeme muset zavřít Dukovany, ač jde o jednu z nejbezpečnějších elektráren vůbec, nebo když Francouzům „požaloval“, že jejich společnost Areva bude vyřazena z konkurzu na dostavbu Temelína - a to ještě před vyhlášením výsledků, čehož Areva okamžitě využila pro své odvolání k protimonopolnímu úřadu, kde namítá i únik informací, za což nyní hrozí republice „největší arbitráž" v dějinách,“ zlobí se Bartoš.

Kníže pro americký radar i Bilderberg

„Snad nejmarkantněji je Karlovo posluhování mocným tohoto světa vidět na jeho blízkých vztazích s Bilderberg Group, soukromou vlivovou nadnárodní elitářskou organizací jednoho z nejbohatších mužů planety a nenapravitelného globalisty Davida Rockefellera. Schwarzenberg tajně navštívil schůzi Bilderberg Group v roce 2008 v USA. Karel je také členem jiné Rockefellerovy soukromé vlivové organizace, tzv. Trilaterální komise, jakési dceřiné společnosti Bilderbergu. Obě podporují vytvoření světové vlády,“ říká Bartoš.

Bartoš též připomněl, že kníže silně lobboval za zřízení americké vojenské základny v Brdech - v roce 2008 pro agenturu Reuters prohlásil, že pokud v parlamentu neprojde smlouva o radaru, nabídne svou rezignaci. „Smutným okamžikem je i jím prolobované uznání islámského a mafiánského státu Kosovo českou vládou, o což usiloval ještě před vyhlášením nezávislosti Kosova. Na jeho návrh byl tento bod zařazen na jednání vlády a prohlasován,“ dodal Bartoš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…