Novinářský kmet Petránek: Západu jde o nové suroviny Ukrajiny. V EU krachne její průmysl

28.01.2014 8:19

Situace na Ukrajině je vážná. Dlouholetý a zkušený novinář a komentátor Jan Petránek hovoří dokonce o tragické hodině této země. Zatímco se informace o vývoji objevují v médiích z různých úhlů, asi jen málokdo v Česku si dokáže udělat objektivní obrázek toho, jak na události nahlížet. Chybou by totiž bylo věc zjednodušovat – je potřeba totiž hledat balanc mezi Bruselem a Moskvou.

Novinářský kmet Petránek: Západu jde o nové suroviny Ukrajiny. V EU krachne její průmysl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Jak řekl již v minulosti klasik – v politice se nic neděje náhodou. A tak, i když vývoj aktuálních událostí na Ukrajině spěl k tomu, že lidé vyjdou do ulic, je třeba umět vidět i věci, o kterých se ve zprávách o pouličních bojích příliš nehovoří.

„Vtip je například v tom, kdyby Ukrajina šla do podmínek, které jí Brusel a Evropská unie nabídla, 80 procent jejího průmyslu by neobstál v konkurenci západního trhu. To by byl velký problém,“ upozornil Jan Petránek na jeden z důležitých faktorů toho, co by se mohlo dál dít, podaří-li se opozici prosadit namíření Ukrajiny směrem do Evropy. A vzápětí dodal další, neměně důležitý fakt.

Jde o surovinové bohatství Ukrajiny

„Jestli má západní svět, USA a EU o něco v souvislosti s Ukrajinou zájem, pak je třeba připomenout to, že se v této zemi objevila teprve nedávno nová ložiska uranu, uhlí i dalšího surovinového bohatství,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz dále zkušený (a také dlouhá léta zahraniční) komentátor Petránek.

Podle něj bude nyní potřeba hledat aktivně a opravdu usilovně řešení, poněvadž, jak uvedl: „pro Ukrajinu nastává tragická hodina“.

Začala dlouhá agónie?

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

„Je třeba, aby si lidé a politici tam uvědomili, že rozbitá Ukrajina nemůže existovat. To není svým postavením země, jako bylo třeba východní a západní Německo v době studené války či nyní Severní a Jižní Korea. Rozpadem země, v níž by jedni zůstali namířeni k Rusku a druzí do Evropy, by začala jen jejich velmi dlouhá smrtelná agónie. Otázkou je, zda už nezačala,“ pokračoval dále Petránek.

Jak dodal, těžkým, ale hlavním úkolem politické reprezentace Ukrajiny bude nyní to, aby se našla cesta, jak nezpřetrhat zcela vliv Bruselu, ale ani Moskvy. „Pokud se nepodaří uznat legitimitu těchto obou vlivů, zcela zřejmě z toho může být problém pro celou Evropu. Ukrajina je totiž zemí, z které v době Sovětského svazu pocházela třetina všech hlavních vůdců, manažerů, pocházely odtamtud ale i neblaze proslavené osobnosti, které mohly za utrpení mnoha lidí. Pokud prezident Viktor Janukovyč nabídl opozici, aby se podílela na řešení stavu, udělal to chytře. Opozice je totiž rozbitá a nemůže to v tom stavu, v jaké se nachází, zvládnout. Lidé zejména tam, by se pak měli ptát na to, kde třeba vůdci té opozice platí daně? Ukazuje se totiž, že mají hned několik občanství…Radost z toho, co se v ulicích Kyjeva děje, tak mají zcela evidentně hlavně ‚benderovci‘(ukrajinští nacionalisté),“ řekl dál pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek, který ještě v loňském roce i přes svůj pokročilý věk pracoval mimo jiné jako zpravodaj Hlasu Ruska.

Připomněl pak ještě jeden důležitý postřeh. „Zpravodajství o tom, co se na ‚Majdanu‘ děje, je zcela jiné na Ukrajině a u nás. Jsem ve spojení s lidmi, kteří tam žijí a říkají, že 3 kilometry za Majdanem žijí Ukrajinci normálním životem. Dle mého je zde pole i pro českou diplomacii a nového ministra zahraničí, který by měl Ukrajině nabídnout jednání. Může se totiž stát, že se nakonec o Ukrajině může jednat mezi Obamou a Putinem někde v Helsinkách…Proto je nutné rychle vymyslet nějakou novou, ukrajinskou obdobu Marshallova plánu,“ uzavřel Jan Petránek svůj komentář k vývoji na Ukrajině. 

Události vrcholily minulý týden...

Na Ukrajině se protestuje již skutečně od loňského listopadu. Přituhuje v posledních dnech, kdy někteří přímí účastníci nepokojů hovořili dokonce o válce. Na náměstí Nezávislosti tak již osmý víkend za sebou Ukrajinci protestují především proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který podle nich zemi zaprodal sousednímu Rusku. Demonstranti se bouří ale i proti legislativním změnám, které nově zpřísňují tresty za některé formy protestů. O minulém týdnu v centru Kyjeva hořely autobusy, lékaři ošetřovali zlomené nohy, lidé dýchali slzný plyn, později byli hlášeni i mrtví.

Co je Majdan?
Slovo majdan označuje v ukrajinštině náměstí, na kterém se scházeli měšťané k řešení veřejných otázek. Tímto slovem označují obyvatelé Kyjeva Majdan Nezaležnosti - náměstí Nezávislosti, a někdy také demonstrace, které se na tomto náměstí od roku 2000 odehrávaly a které v roce 2004 vyústily v Oranžovou revoluci.

Kdo je Jan Petránek?

Dvaaosmdesátiletý Jan Petránek je český novinář, komentátor, literát a disident. Před pražským jarem 1968 působil v Československém rozhlase. Pro své proreformní vystupování v letech 1968 a 1969 byl však nucen za normalizace pracovat manuálně. Stal se signatářem Charty 77, přispíval do samizdatových Lidových novin. Novinářské práci se věnuje i po odchodu do důchodu roku 1993.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…