ODS dnes dostala varování: Konec a zkáza je blízko

12.03.2013 20:19

To, že by nyní ODS volilo stále méně a méně voličů, je podle politologa Lukáše Jelínka způsobeno tím, že se z pravicových voličů pomalu, ale jistě, stávají nevoliči. Nejenom, že nemají koho volit, ještě jim negativní pocity vůči ODS zesiluje „kostrbaté“ vládnutí kabinetu Petra Nečase. Jelínek tak reagoval na nejnovější průzkum společnosti SANEP, kde ODS klesla až na čtvrté místo a TOP 09 ji předstihla o plná tři procenta.

ODS dnes dostala varování: Konec a zkáza je blízko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, znamenalo by to podle průzkumu společnosti SANEP jistojistě pád pravice. Vítězem voleb by se totiž stala ČSSD. Získala by 27,2 procenta hlasů. Jako druhá by skončila KSČM, které by dalo svůj hlas 17,3 procenta lidí. Třetí příčku by pak získala TOP 09 a až na čtvrtém místě by se umístila ODS, která by ve sněmovně získala v tuto chvíli jen 25 křesel a to za zisku 10,2 procenta hlasů.

Zatímco socialisté by ve sněmovně obsadili 66 mandátů, komunisté by pak měli 42 mandátů a za TOP 09 by v dolní komoře Parlamentu mohlo usednout 32 poslanců. Rozdíl mezi první ČSSD a čtvrtou ODS pak dělá plných 41 křesel. Jak si lze tento rozdíl vysvětlit?

„Podle mého soudu se z pravicových voličů spíše stávají nevoliči už jenom proto, že voličské chování, které je založeno na pocitech, ke vztahu k ODS slábne. Jaký totiž může mít volič pocit z toho, když vidí politickou stranu, která vládne velmi kostrbatě, která v okamžiku, kdy je oslabená a popularita její vlády klesá, tak se začíná utápět ve vnitřních přestřelkách o to, jaké místní sdružení zrušit, nebo nezrušit, jak rozdělovat trafiky vysloužilým politikům, jestli se zbavit předsedy, nebo nezbavit a pokud ano, tak teď nebo až za půl roku?“ otázal se ironicky politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie.

Celkem logicky jdou do TOP 09

„To, co ODS předvádí v poslední době, tak to musí působit na voliče tak zničujícím dojmem, že celkem logicky někteří z nich – kteří jsou schopni skousnout buďto politiku Miroslava Kalouska, anebo evropskou politiku Karla Schwarzenberga – pak jdou do TOP 09. Ti ostatní pak pravděpodobně skončí v rezervoáru nevoličů, nebo se přidají k menším stranám,“ zmínil pak dále pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Druhou věcí, která se s největší pravděpodobností také podílí na poklesu preferencí ODS, je pak otázka lídra. „Petr Nečas není všeobecně vnímaný jako člověk, který by ODS dodával energii, nebo který by byl silným lídrem, i když patří v ODS k těm solidnějším politikům,“ podotkl Jelínek.

Do dalšího levelu podílejícího se na poklesu se pak řadí prý ti voliči, kteří vyhlížejí, zda se do praktické politiky třeba ještě nevrátí Václav Klaus a tím nepostaví pravicovou politiku zpátky nahoru.

...možná, že deset procent nepřekročí nikdy

„ODS by se neměla tvářit tak, že možná příčina poklesu preferencí je jen chyba v nekomunikaci a špatně vysvětlených vládních reformách, měla by k tomu totiž zohlednit i dopady reforem na veřejnost i to, jak je dlouhodobě vnímána veřejným míněním, což dlouhodobě zanedbává. Místo toho se tváří, že je nepochopená, že je poškozená nejrůznějšími mediálními kampaněmi od nepřátel nebo zákulisních skupin. Tím se ale stává čím dál více sektou a podobně sektářsky se pak podle mne v posledních měsících chová i stranický předseda Petr Nečas. Pokud se ale sektou chce skutečně stát, tak musí na druhou stranu počítat i s tím, že deset procent už nepřekročí nikdy,“ řekl dále.

Politolog se také zamyslel nad tím, zda je možná cesta ven. „ODS by se měla především chovat zodpovědněji a sebevědoměji. Měla by se také zbavit těch ´nedůvěryhodných´ politiků, kteří jsou provázáni s nejrůznějšími kmotrovskými strukturami. Ale zároveň s tím se musí zbavit i politiků, kteří nějakým způsobem iritují veřejné mínění předváděním kroků, které jsou typicky v rozporu s veřejným míněním,“ uvedl.

Podle něj je však velkým otazníkem, zda pak možné voliče ODS – odpadlíky - může skutečně naplno zlákat třeba Miroslav Kalousek a jeho TOP 09, či Karel Schwarzenberg se svým Fórem.

„Jsou dvě skupiny voličů ODS. První jsou reformní voliči a ty Kalousek může na svou stranu přitáhnout. Ti druzí pak koukají po národnostních tématech, nacionálních, a ti mohou čekat – jak jsem již řekl - na návrat Václava Klause."

Nejde jim moc o technologii moci

Co se týče Fóra Karla Schwarzenberga (Fórum je volnější sdružení nestraníků, jež má přilákat lidi zpět k politice; členové by v budoucnu podle plánu mohli kandidovat do zastupitelstev či Parlamentu – pozn.red.), tak tady ovšem Jelínek nepředpokládá, že by mohla TOP 09 získat právě ony "modré" voliče. Z jednoho prostého důvodu:

"Jsou to totiž lidé, kteří se zajímají o politiku dost vlažně a tak nepředpokládám, že by jejich cílem bylo vytváření nějakého silného politického subjektu. Spíše soudím, že to může vbrzku skončit jako nějaká stranická akademie, nebo nějaký Think tank, kde se budou soustřeďovat lidi, kterým nejde jen o praktickou politiku nebo technologii moci. K tomu pak to Fórum může být dobré. Ovšem čekat, že by se jeho prostřednictvím stáhli do politiky lidé z řady celebrit, kteří podporovali Karla Schwarzenberga v prezidentské kampani, tak na to bych moc nesázel.“

Jelínek také vylučuje, že by mohla v budoucnu KSČM „dotahovat“ ČSSD. Mohlo by se to ale stát v případě, kdy by socialisté převzali vládní odpovědnost a při tom čelili nějaké významné kauze. Pak by jejich preference skutečně šly okamžitě prudce dolů. Dolšo by k tomu také ve chvíli, když by ČSSD opustila levicovou sociální politiku či se zpronevěřila svému programu.

„Oni komunisté zase v jiných průzkumech nemají tak velká čísla,“ upozornil ovšem k tomu Jelínek s tím, že na druhou stranu není skutečně vyloučeno, že v budoucnu bude KSČM o druhé místo soutěžit právě s TOP 09.

„Volič se však chová racionálně a dá vždy přednost těm stranám, které jsou alespoň zčásti schopné něco prosadit ze svých programů, což je realističtější přece jen u ČSSD, nežli u komunistické strany. Výsledky ČSSD a KSČM jsou především vykřičníkem, který říká, kam to dotáhly jiné české politické strany a především současná vláda,“ dodal politolog.

Komunisté by stáli o otevřenou koalici

Nakonec se zamyslel nad tím, zda by byla skutečně možná vláda ČSSD s KSČM.

„Čistě početně by to možné bylo, neboť by asi i komunisté stáli o otevřenou koalici před podporou menšinové vlády, ale na druhou stranu, když sledujete výroky politiků sociální demokracie, tak tam čím dál častěji zaznívá tvrdý výpad vůči komunistům. Vadí jim, že komunistickou stranu reprezentují stále ještě lidé představující ´stalinistický proud´. Sami sociální demokraté jsou pak ostřelováni nejrůznějšími antikomunistickými kampaněmi, které je podezřívají z toho, že se chystají nadbíhat komunistům. Jednou věcí je, jak je strana silná u voličů a druhou, jak je důvěryhodná pro své potenciální partnery. Ovšem důvěryhodnost komunistů tady pro své potenciální partnery stále není dostačující,“ uzavřel Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…