Odborář: S ministry ztrácíme čas. Kdy Kalousek řekne, že nemá peníze?

24.09.2012 17:20

Válka mezi odbory a členy vlády pokračuje. Pondělní jednání tripartity sice neskončilo bitkou, která se po pátečním sporu premiéra Petra Nečase (ODS) a odborového předáka Jaroslava Zavadila dala i očekávat, výsledek však nepřineslo.

Odborář: S ministry ztrácíme čas. Kdy Kalousek řekne, že nemá peníze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) sklízí kritiku téměř denně. Kromě zvyšování DPH nebo církevních restitucí nově zejména za alkoholovou aféru. A servítky si v tomto ohledu nebere ani šéf odborářů Jaroslav Zavadil. Ten současný kabinet označil za nejhorší od poloviny minulého století.

Vláda? Horší než ty komunistické

"Tohle, co tu máme, je absolutně nejhorší od roku 1950," uvedl v pátek předseda ČMKOS Zavadil.

A tím přilil vodu do ohně už tak nedobrých vztahů mezi vládou a zástupci odborů. Obě strany však v pondělí zaťaly zuby a sešly se k jednání. Zavadil vzal dokonce svá slova zpět. Jednání však bylo nakonec bezvýsledné.

Kalousku, nalij čistého vína

"Kdyby přišel ministr financí, pan Kalousek, a řekl, že nás sice pozorně poslouchá, že s námi souhlasí, ale že nemá peníze a že neví, jak na konkrétní návrhy budou reagovat poslanci, bylo by to smysluplnější, než to, co proběhlo. " komentoval pro ParlamentníListy.cz průběh jednání Bohumil Dufek z Asociace samostatných odborů. "Nikam to nevedlo," zhodnotil výsledky a důsledky schůzky. 

Jediné pozitivum vidí v údajném zažehnání konfliktu mezi Nečasem a Zavadilem. "Myslím, že si to už vyřešili mezi sebou," uvedl Dufek pro redakci. Zástupcům odborů přitom zejména vadí návrh rozpočtu na příští rok. Pokud projde, nastane prý řada průšvihů, jež mohou dokonce předčít ten lihový.

Středula je mile překvapen

Podle šéfa odborového svazu KOVO, Josefa Středuly, se ale blýská na lepší časy. "Jsem rád, že se pondělní jednání uskutečnilo. To, že přišla řada zástupců vlády, vnímám jako pozitivní a jsem mile překvapen," uvedl pro ParlamentníListy.cz odborář, který se sám jednání zúčastnit nemohl. Na jiné schůzce totiž zastupval právě šéfa ČMKOS, Jaroslava Zavadila. Aby se právě on tripartity zúčastnit mohl.

Vivat Klaus

"Důležité pro mě je také to, že kromě tripartity se v pondělí podařila i další věc, a to, že pan prezident nepodepsal druhý pilíř důchodové reformy. Právě to jsme požadovali také, jeho podmínky jsou totožné s těmi našimi," pochvaluje si odborář.

Sám Zavadil během pondělního odpoledne nezvedal redakci telefon.

Pondělní jednání tak, zdá se, zúčastněné strany nerozkmotřilo, ale ani neusmířilo. Výhrady odborů k navrhovému rozpočtu tak stále trvají. Plán je podle nich postaven na nereálném odhadu vývoje hrubého domácího produktu a příjmů, které bude mít stát k dispozici.

Anketa

Souhlasíte se Zavadilem, že je současná vláda nejhorší od padesátých let minulého století?

hlasovalo: 2997 lidí

Odborář kritizují zejména skutečnost, že je návrh rozpočtu postaven na zákonech, které ještě ani nebyly schváleny parlamentem. Jde o vládní balíček změn, který počítá například s růstem daně z přidané hodnoty na patnáct a jednadvacet procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…