Odjeďte na dovolenou, ať restituce projdou, radili prý poslancům VV

30.06.2012 9:02

Na červencové schůzi sněmovny by už mohlo dojít k hlasování o zákonu, jenž má napravit některé majetkové křivdy způsobené církvím a náboženským společnostem v době nesvobody. Čeká se těsný výsledek, a tak bude záležet na účasti každého poslance. Těm, kteří zůstali ve Věcech veřejných, se ale údajně dostává doporučení, aby se v tom čase raději vypravili na dovolenou.

Odjeďte na dovolenou, ať restituce projdou, radili prý poslancům VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Obrovský majetkový přesun přinesou církevní restituce, tedy zákon o nápravě některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody a o narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. Jasnými zastánci jsou zákonodárci TOP 09, ODS a určitě se přidají i poslanci z uskupení LIDEM.

Naopak nesmiřitelné odpůrce navrženého zákona najdeme v řadách ČSSD, KSČM a předpokládá se, že pro nebude ani torzo poslaneckého klubu Věcí veřejných, přestože v prvním čtení pro návrh zvedlo ruku. ParlamentníListy.cz získaly informaci, že někteří jeho členové dostávají doporučení, aby v době hlasování odcestovali raději na dovolenou, nebo jsou přesvědčováni, aby se hlasování nezúčastnili z jakéhokoli jiného důvodu.

Za předsedou Johnem si nikdo netroufl

„Za mnou osobně nikdo nebyl, čímž nevylučuji, že za někým jiným z Věcí veřejných mohli přijít. Jinak postoj Věcí veřejných je jasný, tedy nehlasovat pro takto zpackaný zákon,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda VV Radek John. Jeho strana připravila dva pozměňovací návrhy, bez jejich přijetí  je prý podpora pro zákon nemožná.

Věci veřejné požadují výčtovou podobu zákona, aby se stal převod obrovského množství majetku transparentní, a přechod důkazního břemene ze státu na církev. Doporučují rovněž odklad finančního plnění. „Já rozhodně hlasovat budu a pokud neprojdou všechny naše pozměňovací návrhy, budu hlasovat proti,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec Michal Babák, že při hlasování o církevních restitucích ve sněmovně rozhodně chybět nebude.

Kontaktovat Petráně by bylo zbytečné

„To slyším dnes od vás poprvé a věřím, že žádné doporučení ani neexistuje,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz další z poslanců Věcí veřejných David Kádner na dotaz, zda se na něj někdo neobrátil s výzvou či doporučením, aby při hlasování absentoval. „Budu hlasovat proti a nic nevím o přemlouvání, abychom se hlasování nezúčastnili,“ přidává se Josef Novotný. „Také jsem to slyšela, osobně se mi to nestalo," přiznává pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová. 

Ve třetím čtení stačí vládní koalici ke schválení prostá většina (po očekávaném vetu Senátu bude ale zapotřebí 101 hlas), přesto ani ji nemusí mít jistou. „Nikdo mě nekontaktoval, ostatně by to bylo zbytečné. Pokud jsem o něčem přesvědčen, stojím si za tím,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Miroslav Petráň s tím, že v prvním kole hlasoval pro návrh s představou, že výčtová část zákona bude doplněna.

Bez seznamů majetku se vytváří atmosféra nedůvěry

„Nechápu, proč se tak nestalo, už i proto, že od členů některých církví vím, že seznamy existují. To zavdává až příliš mnoho zbytečných dohadů a pochybností. Vše dohromady to i podle reakcí voličů vytváří atmosféru nedůvěry. Obávám se, že pokud realizace zákona nebude perfektně připravena a bude dána příčina k jakýmkoli sebemenším nejasnostem, či pochybnostem, postihne to nejvíce právě ty, kterým má tento zákon pomoci,“ myslí si Miroslav Petráň.

„Poslancům Věcí veřejných nikdo nikdy nic nenařizoval. A pokud jde o církevní restituce, tak když nebude přijat náš pozměňovací návrh, tak zákon nepodpoříme. Neznám stranu, kde by si jeden poslanec hlasoval podle sebe a nerespektoval usnesení klubu. Snad už by měly ty pomluvy proti Věcem veřejným skončit," popírá pro ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Štětina, že by se klub VV nechal před hlasováním o církevních restitucích nějak ovlivnit.

Miliardy v nemovitostech a další v penězích

Církve mají podle vládní předlohy dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě přibližně  75 miliard korun, který nyní vlastní stát. Stát by měl vyplácet církvím po dobu třiceti let celkem 59 miliard korun, k nimž by se každoročně připočítávala inflace. Stát by chod církví přestal financovat po přechodném období sedmnácti let.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…