Odsoudili údajného tuneláře. Kdo ale zachrání 150 důchodců?

05.12.2012 10:36

Podnikatel Stanislav Snášel byl táborským soudem zatím nepravomocně odsouzen na osm let za podvody, kterých se měl dopustit jako majitel, jednatel a předseda představenstva několika firem, které byly zapojeny do obrovského projektu Senior dům v Českých Budějovicích. Šlo o největší projekt a objekt v soukromé sféře v Česku. Jenže dluhy rostou do stovek milionů a 150 důchodců žije v nejistotě.

Odsoudili údajného tuneláře. Kdo ale zachrání 150 důchodců?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Na stavbu areálu si Snášel od banky půjčil zhruba 270 milionů korun, ale nesplatil ani korunu. Údajně při žádosti o zmíněný úvěr zatajil, že je ručitelem za závazky své další společnosti ve výši 33 miliónů korun. Kupoval si i on, i jeho dva společníci luxusní auta, domy a peníze utrácel vesele dál.

Prý zastrašoval seniory

Dokonce kauce seniorů z domova v Českých Budějovicích, které měly zůstat na zvláštním účtu, zmizely. Když se na vše přišlo, poslali Snášel a jeho komplicové důchodcům dopis, že buď zaplatí znovu, nebo se budou muset vystěhovat. Někteří obyvatelé nevydrželi nátlak, vystěhovali se, někteří dokonce dostali zdravotní problémy. Údajně jednoho seniora kvůli rozčílení zradilo srdce a zemřel. Příčinnou souvislost ale nikdo nenašel.

Ve skutečnosti mohou dluhy i s úroky za různé práce, náklady, energii a podobně šplhat až k částce jedné miliardy korun. Nyní zbyly dluhy a dům se 150 lidmi. Dalších více než 100 míst je volných. V dražbě se ani napodruhé nepodařilo objekt prodat. Cena je přes 300 milionů korun. „Máme strach, co bude dál. Sice nás ujišťují, že tu můžeme bydlet dál, ale kdo ví. Dneska je hrozná doba a nerada bych skončila na ulici,“ řekla jedna z obyvatelek Senior domu v Českých Budějovicích.

Kdo je zachrání?

Kdo teď důchodce zachrání? Eventuální možnost by měl buď Jihočeský kraj, nebo město České Budějovice. Ani jednomu se ale do odkupu nyní nechce.

„Zatím to opravdu není z naší strany aktuální. O tom případu dobře víme, sledujeme ho, ale nyní by to pro kraj nebylo vhodné. Navíc je tam možnost dalších skrytých dluhů, které z toho mohou vzejít,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Ivana Stráská (ČSSD).

Podobně hovoří i náměstek českobudějovického primátora pro sociální oblast Petr Podhola (ČSSD). „Samozřejmě, že jsme jednali o tomto problému, víme o něm. Mrzí nás, jak ti lidé dopadli a je nám jich líto. Ale vstoupili dobrovolně do soukromého projektu, který skončil, jak skončil. Zatím to monitorujeme a bedlivě sledujeme. Ale i ta cena je hodně vysoká a v současné době je předčasné přemýšlet o odkupu tohoto objektu. Samozřejmě, že lidem z řad těch seniorů, kteří se obrátí na náš sociální odbor, poskytneme radu a mohou se někteří i zapsat do registru žádostí o umístění v městských zařízeních. Ale ta čekací doba je velmi dlouhá,“ přiznává náměstek Podhola.

Nenapravitelný podvodník?

Táborský podnikatel Stanislav Snášel je i podle táborského soudu potenciálně nebezpečnou osobou, možnosti jeho nápravy jsou omezené. Tak zhodnotil osobnost manipulátora a známého kontroverzního podnikatele Snášela předseda soudního senátu Petr Černý. Ten také uznal Snášela vinným z úvěrového podvodu. Tím ale případ nekončí. Policie obvinila znovu Snášela i jeho dva kolegy Martina Harta a Karla Berku z Tábora. Jsou obviněni z podvodu ve stadiu pokusu a ze zpronevěry. Proto i soud zřejmě znovu zamítne žádost Snášela na propuštění z vazby. Hrozí totiž možnost, že by vykutálený podnikatel utekl.

Sám Snášel popírá svou vinu a tvrdí, že to vše je na něj připravený komplot ze strany lidí v bance a podobně. Táborský soud ale po pečlivém prověření všech důkazů a výslechu svědků došel k jednoznačnému závěru, že autorem systému tunelování firem, v nichž figuroval buď jako jednatel nebo jako předseda dozorčí rady, byl on sám. Pomáhat mu v jeho „aktivitách“ měli ale zřejmě i další lidé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…