Okamura a Tachecí, spor o řešení cikánské otázky: Toto může znít u soudu

03.02.2012 9:01

Jsou to slovíčka, ale důležitá. Podnikatel Tomio Okamura a novinářka Barbora Tachecí se zřejmě potkají v soudní síni. Jak to začalo? Okamura napsal na blog, že neví, v čem je extrémní názor, že Romové by se v rámci vystěhovalectví měli přestěhovat do země svých prapředků. A v čem je problém? Tachecí v rozhovoru s šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem podnikatelova slova vyložila tak, že „pan Okamura by doporučoval Romům, aby jim byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady v uvozovkách neobtěžovali“. Svou pravdu si u soudu obě strany mohou dokazovat i dalšími výstřižky a citáty.

Okamura a Tachecí, spor o řešení cikánské otázky: Toto může znít u soudu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Hrozící soudní spor podnikatele Tomia Okamury a moderátorky Barbory Tachecí má své kořeny v dřívějším Okamurově vyjádření v blogu na iDNES.cz. Podnikatel, jenž zvažuje letošní kandidaturu do Senátu, se v něm 14. února minulého roku vyjádřil, že velká část Romů je pro společnost obrovskou přítěží, a zároveň odmítl, že by na požadavku na repatriaci Romů bylo něco extrémního.

Nejen toto, ale i některá pozdější Okamurova vyjádření na toto téma využila moderátorka v pondělním vysílání pořadu televize Prima family Fakta Barbory Tachecí k tomu, aby k hostovi ve studiu Karlu Schwarzenbergovi pronesla: „Ve spojení s ním (Okamurou) se objevil také termín konečné řešení cikánské otázky … pan Okamura by doporučoval Romům, aby jim byl zpřístupněn zvláštní stát, aby tady v uvozovkách neobtěžovali.“

Rozšafně naladěný Schwargenberg odpověděl, že by bylo hezké, kdyby v tomto směru Okamura našel řešení, ale na světě není volné místo, kam by bylo možné Romy přesídlit.

Nepoužít to prezident, možná by z toho pozdvižení nebylo

Pozdvižení kvůli těmto slovům nastalo až ve chvíli, kdy se na ně v rozhovoru pro středeční Právo odvolával prezident Václav Klaus, jemuž šlo ale o kritiku šéfa diplomacie Schwarzenberga, nikoli Okamury. Ten si pak interpretoval slova moderátorky jako snahu mu škodit. „Na paní Tachecí podávám žalobu na ochranu osobnosti a budu žádat soud, aby zamezil úmyslným pomluvám a lžím paní Tachecí, které velmi zásadně poškozují moji dobrou pověst,“ ozval se Okamura, který si neodpustil ani výrok, že lživému výkladu jeho slov uvěřil i prezident republiky.

Tachecí si ale vůbec není vědoma ničeho z toho, z čeho ji podnikatel viní. „Rozhodně ale z mé strany nešlo o úmysl ho poškodit. Myslím, že on si především škodí sám,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Barbora Tachecí s tím, že Okamura může jako každý jiný podat jakoukoli žalobu, pokud to uzná za vhodné. „Bude pak na soudu, aby rozhodl, zda jsem mohla pana Okamuru poškodit,“ dodala moderátorka.

Letní předehra: Blog a rozhovor, po kterém Tachecí nepomohlo ani stříhání tůjí

Při své obhajobě bude mít zřejmě Tachecí kam sáhnout. Především tedy k textu v úvodu zmíněného blogu. „O Dělnické straně píšeme, že je extrémistická, ale čím doopravdy? V čem je například extrémní názor, že Cikáni by si měli založit vlastní stát a že Česká republika by měla podpořit jejich vystěhovalectví do země, odkud pochází jejich prapředci?“ napsal v něm Okamura.

Když se navíc v červnovém rozhovoru pro MF Dnes bránil tím, že to uváděl v kontextu vystěhovalecké vlny do zahraničí, vmetla mu Tachecí, že to napsal v kontextu pamfletu s názvem Konečné řešení cikánské otázky. „Vidím v tom synergii se založením židovského státu, kdy dokonce mocnosti hlasovaly v OSN, aby byl vytvořen židovský stát. Tedy pro ty Židy, kteří se chtěli vystěhovat – a tady jsem viděl tu synergii, že Romové se chtěli vystěhovat do Kanady. Takže proč jim to neumožnit,“ hájil se Okamura.

"Nevidíte zásadní rozdíl, že Židé léta usilovali o vznik vlastního státu a požádali o podporu, zatímco Cikáni žádnou takovou ambici nemají a je jim to vnucováno zvenku?" ptala se dál Tachecí.  A Okamura odpověděl: "Taky moje poslední věta v tom článku je, že Židi jsou mnohem ambicioznější."

Červnový rozhovor, kde se Okamura a Tachecí střetli poprvé, byl zvláštní pro oba.

"Mám za sebou možná už tisíce rozhovorů s novináři, ale tentokrát jsem poprvé přemýšlel, zda se nemám zvednout a raději neodejít už v počátku," sdělil ParlamentnímListům.cz v den jeho vydání Okamura a dodal, že on sám byl již mnohokrát obětí xenofobie a sám tedy xenofobem není.

 "Stříhání tůjí, které je mou pravidelnou terapií po každém rozhovoru, tentokrát nezabralo. Ta diskuse se mi pořád honila hlavou a honí dosud. Bez ohledu na tento rozhovor chci říci zcela jasně, že Tomio Okamuru považuju za nesmírně pracovitého, úspěšného (což vždy míním jako pochvalu) a plošně nadaného člověka. Komunikátora s velkým K. Jen jsme narazili na téma, které se asi dobře zkomunikovat nedá. Byla bych radši, kdyby se to téma nikdy neobjevilo," okomentovala tehdy Tachecí interview, kde se s česko-japonským podnikatelem prvně střetla o výklad jeho slov na téma romský stát.

Okamura chce omluvu v televizi i osobní dopis pro média

K žalobě, kterou avizoval ve středu, podnikatel říká, že on osobně nikdy žádnou myšlenku o vystěhovalectví ani romském státu nerozvíjel ani nepropagoval. „Jen jsem napsal, že tato myšlenka není extrémistická. Což je nezpochybnitelný fakt – není násilná, rasistická ani nehlásá potlačování jakékoli svobody nebo nenávist. Vyjádřit se k ní mě donutila až média a paní Tachecí ve svém pořadu a rozhovoru pro MF Dnes,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Okamura.

V žalobě požaduje, aby soud nařídil Tachecí přestat o něm šířit nepravdivá tvrzení a omluvu v pořadu, kde své nepravdy vyslovila spolu s osobním dopisem, v němž odvolá nepravdivá tvrzení a který zašle do 30 dnů od nabytí právní moci rozsudku žalobci a všem médiím, která její tvrzení převzala.

Novináři dovozují, že je rasista

„Moje pověst, profesní, občanský a osobní život jsou jednáním žalované, která šíří nepravdivé informace, velmi vážně poškozené. Téměř všichni novináři na základě takových tvrzení dovozují že jsem rasista a protiromskky zaměřený xenofob,“ odůvodňuje Okamura, proč se rozhodl moderátorku žalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…