Okamurův poslanec: Povím vám něco o Schwarzenbergovi a morálce

14.05.2013 10:18

ROZHOVOR Poslanec Radim Fiala podporuje hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Je proti tomu, aby se z nás stala provincie Bruselu. Pokud jde o ODS, tak ji podle něho zkorumpovala moc. Karel Schwarzenberg podle něj není symbol morálnosti, ani pravice a Miloš Zeman může být dobrým prezidentem.

Okamurův poslanec: Povím vám něco o Schwarzenbergovi a morálce
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Jakým způsobem se z vás stal podporovatel Úsvitu? Oslovil Vás Tomio Okamura, nebo jste ho kontaktoval vy?

Pojítkem mezi mnou a Tomiem Okamurou je kniha ekonoma Pavla Kohouta „Úsvit přímé demokracie“. Pavla Kohouta si cením jako našeho předního ekonomického odborníka. Oba dva přijali mé pozvání na setkání s občany v mém volebním regionu, v Olomouci. Shodu jsme nalezli v zásadním tématu, že Česká republika a její politický systém potřebuje zásadní změnu. Bez této změny se bude prohlubovat ekonomická a společenská krize země.

Budete chtít kandidovat za hnutí do sněmovny?

Bylo jasně řečeno, že politické hnutí „Úsvit přímé demokracie“ má ambici jít se svým politickým programem do voleb. Bylo by ode mne neseriózní projevovat v této chvíli váhavost a mlžit. Půjde-li hnutí do politického boje o podporu voličů, bude to i politický boj Radima Fialy.

Je reálné, že by se k hnutí připojili i další poslanci ze současné sněmovny? Či někteří senátoři? Oslovujete je?

Mluvím ve sněmovně s řadou kolegů z různých politických stran a cítím jejich velkou nespokojenost se současným stavem české politiky. Zároveň mluvím s řadou komunálních politiků a osobností společenského a kulturního života, kteří mají o principy přímé demokracie velký zájem. Nejde o lanaření přeběhlíků, ale snažíme se vysvětlovat tyto věci v celém společenském a politickém spektru. Je to i obrana proti nálepkování a zkresleným informacím.

Tomio Okamura ve svých prohlášeních hovoří zatím jen o tom, že Úsvit bude usilovat o změnu politického systému, vy jste ve svém prohlášení hovořil již o nějakých konkrétních programových bodech, jako je například stop zadlužování, referenda k případnému dalšímu předávání suverenity Evropské unii, referendum o euru. Jak to tedy bude? A přibudou případně další programové body k dalším oblastem? Napsal jste totiž, že věříte, že předložíte program, který uspěje.

Především doporučuji každému, aby si našel www.hnutiusvit.cz. Zde si může přečíst základní cíle hnutí. A pokud máte více času, doporučuji přečíst knihu „Úsvit“ ekonoma Pavla Kohouta. Jestli se ptáte zda budeme žádat referenda k zavedení eura, k předávání suverenity do EU, tak já odpovím, že ve všech takto zásadních věcech by o dalším směřování země měli rozhodnout občané a hnutí Úsvit bude podporovat legislativní zakotvení referenda jako nástroje tohoto rozhodování.

Když se ohlédneme zpětně, kdo je podle vás lepší volbou jako prezident? Miloš Zeman? Nebo by jím byl Karel Schwarzenberg?

Nevolil jsem Karla Schwarzenberga. Z Karla Schwarzenberga se dělá v Čechách symbol pravice a zároveň jakýsi „morální ostrov v bahně české politiky“. Osobně nevidím ani jedno ani druhé. Miloš Zeman je člověk, se kterým v jeho politických názorech většinou upřímně nesouhlasím. Přesto se domnívám, že může být dobrým prezidentem.

Hovoříte o přímé demokracii, ale má smysl přímá demokracie, když více než osmdesát procent v České republice platné legislativy jsou jen směrnice Bruselu? Není to jen další hra na demokracii?

EU z nás dělá provincii, ve které se demokracie proměňuje na demo–demokracii. Na konci tohoto šíleného integračního procesu bude útok na nejzákladnější lidské svobody. Půjde o svobodu a majetek občanů České republiky. Události na Kypru jasně ukázaly budoucí scénář. Na malém prostoru, který je součástí stejného systému jako ČR, se vyzkoušelo, co všechno je možné. Jsem zastáncem spolupráce nezávislých evropských států, mezi kterými bude fungovat svobodný trh, volný pohyb osob a zboží a které budou koordinovat svoji bezpečnostní a zahraniční politiku.

Není ale podmínkou pro obnovení demokracie získání zpět národní suverenity a vystoupení z EU, aby o českých zákonech rozhodovali čeští občané, a ne Brusel?

Existuje možnost, že integrační proces v EU projde hlubokou reformou. Začne vnímat ekonomickou a společenskou realitu. Bude omezovat regulace a přerozdělování. Druhá možnost je pokračování v současném budování eurosocialistického superstátu, který budou řídit nikým nevolení lidé, bez odpovědnosti k občanům. V druhém případě je na místě rozhodnutí občanů naší země, jestli chtějí rezignovat na svobodu a přežívat buď jako pobírači eurodotací nebo eurodávek. Pokud se rozhodnou pro svobodu, pak vystupme z takové EU. Občané musí mít možnost se rozhodnout.

Tomio Okamura se v minulosti vyjadřoval k romské otázce a zneužívání sociálních dávek. Jak se k tomu stavíte vy?

Do řešení romské otázky se investovala spousta peněz a výsledek je téměř nula. Dnes máme vytvořenou stále větší skupinu občanů, která už nepovažuje práci a placení daní za způsob jak žít ve společnosti. Paradoxně pracující lidé a podnikatelé jsou dnes v České republice diskriminovanou menšinou. Takže názorově jsme zde s Tomiem Okamurou zajedno.

Co otázka imigrace? Není nutné ochránit ČR od důsledků masové imigrace a multikulturalismu, které zasáhly západní Evropu?

Česká republika je země, kde byli a jsou vždy velmi dobře přijímáni ti, kteří sem přijdou, pracují a přizpůsobují se společensky a kulturně. Pokud sem chtějí přijít lidé, kteří nejsou ochotni se přizpůsobit, pracovat a budou pro sebe požadovat změny zákonů a norem, pak ať k nám tito lidé nechodí. Myslím, že zde nechceme tolerovat například právo šara. Pokud to někdo žádá, ať se odstěhuje tam, kde tato praxe existuje.

Vy jste býval členem ODS. Ta vždy podporovala spíše zastupitelskou než přímou formu demokracie. Jak jste dospěl ke svému rozhodnutí podporovat přímou demokracii?

Z ODS jsem odešel a špičkou ledovce tohoto rozchodu bylo vládní zvyšování daní. ODS opustila program a obelhala voliče. Dnes je jejím programem mít moc a těžit z této moci. Je čítankovým příkladem, jak moc v tomto systému korumpuje. Tento systém demo–demokracie potřebuje změnu a pokud ji hledáte a nejste politický extrémista, tak uděláte stejné rozhodnutí.

A jakou budoucnost má podle vás ODS? Je to mrtvá značka, jak říká sociolog Petr Hampl?

Nechci komentovat budoucnost ODS. Mám pocit, že to dnes nezajímá ani samotnou ODS.

Tomio Okamura často hovoří o potřebě vlastenectví a národní hrdosti. Podporujete ho v tom? Jak se na to díváte vy?

Vlastenectví, to není obnošená vesta z 19. století. Jsem vlastenec a potřebujeme našim dětem vrátit pocit národní hrdosti. Bude to těžké. Někde jsem četl strašnou, ale bohužel pravdivou větu: "Česká republika je země, kde nic není hanba." Takže znovu a znovu říkám, potřebujeme změnu.

Jaký je váš postoj k zahraniční a obchodní politice? Není na čase vyvážit ji více mimo EU a USA a hledat obchodní a politické spojence tam, kde by nám nediktovalo Německo s Francií a USA?

S velkým znepokojením sleduji několik věcí. Především postupný odchod USA z Evropy, tedy změnu v bezpečnostní situaci. Dále je jasné, že státy EU ztrácí krok v ekonomické soutěži se světem a naše ekonomika se čím dál víc propadá do závislosti na systému dotací EU. Šílená integrační koncepce evropského superstátu vede k hluboké krizi a ta se projevuje i v naší zemi. Považoval bych za hloupé myslet si, že nám někdo něco dá zadarmo, nebo někdo vyřeší naše problémy. Budoucnost České republiky musí být v její schopnosti, a ne v budování závislosti. Na světovém trhu nás neprosadí samotné politické rozhodnutí někam vyvážet, ale schopnost firem a podnikatelů porazit konkurenci a udělat byznys.

Někteří politici přirovnali Okamurovo hnutí k fašismu. Třeba i Hynek Fajmon. Co byste jim na to řekl?

Neblbněte!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…