Oranžový Sobotka: Naše menšinová vláda s komunisty je reálná

11.05.2012 21:47

Série sociálnědemokratických diskuzí, při níž představují i svého kandidáta na prezidenta, se v pátečním dusném podvečeru zastavila i v Liberci. Příjel předseda strany Bohuslav Sobotka a uchazeč o prezidenta Jiří Dienstbier.

Oranžový Sobotka: Naše menšinová vláda s komunisty je reálná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řeční na programové konferenci strany

 Jan Švejnar, který se zúčastnil premiérové debaty v Ústí nad Labem před týdnem, již dříve oznámil, že se dalších zúčastňovat nebude. S odůvodněním, že nechce být stranický, ale nezávislý prezidentský adept.



Moderovala Čejková

Do libereckého Babylonu dorazila stovka návštěvníků, o něco více než den předtím na stejném místě na Andreje Babiše. Debata byla vedena profesionálněji a měla větší spád, hlavně díky moderátorce známé z televize Mirce Čejkové.

Jiří Dienstbier přijel do města, odkud pochází uvažovaný prezident sociálně demokratického protipólu, občanských demokratů Přemysl Sobotka. Nepřátelského prostředí se však obávat nemusel. Na akci dorazili pouze příznivci ČSSD.

Autentický levičák

„Jiří Dienstbier mi jako případný prezident vyhovuje, má autentické levicové postoje,“ říkal před zahájením debaty liberecký a krajský sociálnědemokratický zastupitel Roman Šotola. Ostatně z toho, že je extrémně levicový, ho nařkl v médiích i jeho konkurent Jan Švejnar. A potvrdil to sám Dienstbier, když vysvětloval svou prezidentskou vizi.

„Myslím si, že společným výdobytkem evropské civilizace je evropský model sociálního státu. Dává všem lidem naději, že budou žít nejen svobodně, ale i v důstojných sociálních podmínkách. To má být idea našeho státu a smyslem evropské integrace,“ objasnil. „Vždy v historii bylo v Česku dobře, když našla společnou řeč se sousedními státy. Na tom měl založenou s určitou nadsázkou zahraniční politiku Jiří z Poděbrad a hlavně za první republiky Masaryk s Benešem. Česká republika jako solitér nemůže v tomto prostoru přežít,“ zdůraznil.

„Je hrozné, že v tak rozvinuté zemi jako je Česká republika, už není samozřejmá zdravotní péče pro všechny, že se bavíme o sociálních bariérách v podobě školného na vysokých školách, stát pomalu přestává být schopný zajistit důstojné podmínky seniorům,“ konstatoval.

Ploc podpořil

Na pódiu Dienstbiera podpořil i poslanec této strany a bývalý úspěšný skokan na lyžích Pavel Ploc, který odpovídal na otázku diváků koho bude volit za prezidenta. „Samozřejmě našeho kandidáta, je jím Jiří Dienstbier, držím mu palce,“ sdělil a podal Dienstbierovi ruku.



Předtím jsem mu shodou okolností položil stejný dotaz. „Jirky Dienstbiera si samozřejmě vážím stejně jako jeho otce. Ale je škoda, že je jediným kandidátem a není jich více. Konkurence je zdravá a motivující nejen ve sportu, ale i v politice,“ odpověděl. Na prezidentskou preferenci jsme se ptali i sklářského podnikatele Františka Novosada. „Mojí jedničkou je Jan Švejnar. Jeho krokům lidsky rozumím, ale z praktického pohledu nevím, jestli je už společnost tak daleko, že podpoří kandidáta, který není z nějaké velké strany,“ uvedl. „Budu ho volit, fandím mu, ale bojím se o něj,“ dodal.

Zeman? Žil jen pomstou

Na přetřes přišel i bývalý sociálně demokratický premiér a uvažovaný prezidentský kandidát Miloš Zeman. „Neumím si představit, že by ho sociální demokracie podpořila. Posledních deset let žil jenom pomstou sociální demokracii a dělal vše proto, aby na tom byla co nejhůře,“ domnívá se Dienstbier.

Nejen prezidentská volba  se ovšem na setkání probírala. Divačku zajímalo, s kým utvoří sociální demokraté koalici po parlamentních volbách. „Důležité je, abychom dopadli lépe než v roce 2010,“ řekl Sobotka.

ČSSD tehdy volby sice vyhrála, ale jen těsně. Získala 22 procent hlasů. Vládu následně utvořily pravicové strany – ODS, TOP 09 a Věci veřejné. „První předpoklad, abychom přemýšleli o nějaké koalici, je získat 35 procent hlasů ve volbách. Pak budeme hledat koaličního partnera,“ zmínil.

S komunisty? Je to vážná debata

Podle posledního průzkumu mají sociální demokraté preference 38 procent. „Upřednostňuji většinovou vládu, budeme hledat partnery, kteří nám umožní realizovat náš program. Pokud to odmítnou, můžeme utvořit menšinovou vládu a opřít se o podporu komunistické strany,“ vysvětlil Sobotka s tím že je to reálná varianta, o které se v jeho straně vážně diskutuje.

„Komunisté jsou přes dvacet let v karanténě, trochu v ní zpohodlněli a zdegenerovali. Určitý díl odpovědnosti na úrovni obcí, krajů a možná i celé republiky by nést měli,“ domnívá se. Upozorňuje však na zásadní rozdíl v programech. „My nechceme vystupovat z Evropské unie a NATO. To by byla cesta do pekel. V tom případě se můžeme rozloučit s jakýmikoliv novými investicemi v České republice. Byla by to pro nás hospodářská katastrofa. Tady musí komunisté ustoupit, jinak s nimi těžko někdo bude spolupracovat,“ zdůraznil Sobotka a pokračoval směrem k pravé části politického spektra. „S TOP 09 si koalici nepřejeme. Jestli nezmění svůj program, tak to pro nás koaliční partner není,“ objasnil. 

Podpoříme odbory

Na závěr akce oznámil Bohuslav Sobotka činnost jeho strany v nejbližším období. „Podpoříme všechny protestní akce, zejména odborů, které budou směřovat proti reformám této vlády. Budeme hlasovat proti církevním restitucím i proti návrhu, aby se zdevastovalo schéma valorizace penzí. Nepodpoříme plán vlády na zvýšení DPH u potravin a léků ani návrh rozpočtu, pokud bude znamenat škrty ve školství a v oblasti bezpečnosti,“ upřesnil.

Poté požádal přítomné, aby z podzimních krajských a senátních voleb udělali referendum o vládě. „Jsem proto, aby neměli jediného senátora ani hejtmana. Pokud se to podaří, sami členové ODS a TOP 09 si vynutí, aby to vláda zabalila a umožní předčasné parlamentní volby na jaře příštího roku. Není možné čekat do roku 2014, protože by zprivatizovali poslední zbytky  státu a veřejného sektoru,“ burcoval Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…